Ревюта
Група: Exit Eden      Албум: Femmes Fatales      Автор: WingWriter      Януари, 2024
Exit Eden - Femmes Fatales (ревю от Metal World)

През 2017-а година Amanda Somerville стартира амбициозен проект, чийто замисъл най-просто казано беше да се направи женска версия на финландската супер кавър-група Northern Kings. Само че, вместо да заложи на най-известните имена в симфоничния метъл, Somerville предпочете певици от различен калибър. И ако Clémentine Delauney е относително позната на европейските фенове покрай работата си с Vision of Atlantis и Serenity, то Marina La Torraca и бандата ѝ Phantom Elite по това време бяха все още в дълбокия ъндърграунд. Anna Brunner пък беше абсолютно непозната до този момент. След това Kamelot я придърпаха за едно-две турнета.

В крайна сметка дебютният албум на Exit Eden, “Rhapsodies in Black”, пожъна очаквания успех. Авторитетът и талантът на Amanda Somerville, заедно с добре подбрания репертоар, си казаха думата, а песните на Rihanna, Lady Gaga, Adele и Madonna се оказа, че звучат много добре с по-тежък аранжимент и богати оркестрации.

Тази година обаче ситуацията се промени. Amanda обяви, че се оттегля от Exit Eden, но въпреки това групата ще продължи без нея. И така стигаме до “Femmes Fatales” – албум, в който трите вокалистки показват амбиция за сериозни промени и развитие, но и липса на готовност да оставят миналото зад гърбовете си.

“Femmes Fatales” имаше потенциалът да е един от ранните кандидати за симфо-метъл албум на годината. И макар и в това си състояние да притежава големи достойнства, двойственият му характер най-вероятно ще го постави няколко крачки зад конкурентите. Записът е разделен на две – половината песни са кавъри, а в другата половина триото за пръв път ни представя авторски материал. Подборът на кавърите е малко странен. И ако интерпретациите на “Poison” на Alice Cooper и “Separate Ways” на Journey звучат супер, а “Désenchantée” на Mylène Farmer и “Alone” на Heart са някъде на границата, то “Kayleigh” на Marillion звучи като не особено хитово произведение от второразряден мюзикъл на Дисни, а “It’s a Sin” на Pet Shop Boys просто няма нужда от коментар.

По-важното съдържание обаче е авторското. Основните композитори тук са Anna Brunner и продуцентът Johannes Braun. Резултатът е феноменален – написани като по учебник песни с внушителни аранжименти, интелигентно оркестриране и кой от кой по-зарибяващи припеви. Трите основни вокални линии се допълват, не се конкурират. Дори когато са в унисон, класическата постановка на Marina La Torraca и дрезгавото пеене на Anna Brunner заедно звучат като един суперглас. В по-атмосферичните и обрани моменти Clémentine Delauney се включва с копринения си тембър, а вроденият ѝ френски маниер говори за класа и изтънченост.

Трябваше авторските песни да са повече от шест, трябваше да се прояви малко повече смелост. При този впечатляващ материал, кавърите изглеждат лепнати в траклиста като пълнеж, а не като основен елемент от концепцията. “Femmes Fatales” загатва за огромен потенциал в Anna Brunner като композитор, но и в Exit Eden като група. Може би тяхната история тепърва започва.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт