Ревюта
Група: Alterium      Албум: Of War and Flames      Автор: Warrior Of Ice      Февруари, 2024
Alterium - Of War and Flames (ревю от Metal World)

Nicoletta Rosellini е една от най-добре пазените тайни на италианската метъл сцена. И докато качествата ѝ на певица и фронтдама са безспорни, за последните десетина години тя така и не случи на също толкова даровити композитори, които да могат да ги оползотворят изцяло. Твърде нишовото алтърнатив/готик звучене на Walk in Darkness ги обрече на перманентен ъндърграунд статут, Kalidia се разпаднаха тъкмо когато бяха напипали правилната посока, а The Erinyes се оказа недотам успешен опит за супергрупа от типа, който Frontiers Music редовно се опитват да сглобят.

Alterium продължават заигравките на Nicoletta в сферата на пауър метъла, а дебютът им “Of War and Flames” си е чиста проба духовен наследник на отличния “The Frozen Throne”. В това няма нищо изненадващо предвид факта, че в създаването му участват и още двама стари познайници от Kalidia: барабанистът Dario Gozzi и китаристът Paolo Campitelli. Стилът тук е почти досущ същият, лирическите теми са същите (малко митология и много от характерните фентъзи нърдовщини на Nicoletta, в частност Warcraft), дори композиционните достижения и недостатъци са същите. Това носи колкото усещане за уют и приемственост, толкова и опасение от липса на развитие.

“Drag Me to Hell” посреща с високо мелодичен и умерено симфоничен изказ, с отчетлив акцент върху вокалите и премерени сола за цвят. Това звучене повече или по-малко се запазва до края на записа, като главните вариации са в скоростта и емоционалната натовареност на парчетата. Композиционната формула е доста семпла и разчита изцяло на запомнящите се мотиви за успеха си. Тя работи превъзходно в хитовите “Siren’s Call” и “Firebringer” и достига апогея си в приповдигнатото настроение на “Crossroads Inn”, но след средата си албумът започва да губи инерция. Баталната “Shadowsong” навреме се опитва да разчупи наложения дотук стереотип, докато “Heroine of the Sea” и “Chasing the Sun”, макар и да не дразнят с нищо конкретно, по-скоро клонят към пълнеж. Имаме приятна, макар и съвсем стандартна пауър балада в лицето на “Crystalline”, а поантата е силен кавър на Sabaton с “Bismarck”, който мотивира да си пуснеш албума отначало.

“Of War and Flames” е труд без особени претенции, който обаче е написан и изпълнен повече от кадърно и оттам нарежда Alterium в горния ешелон на италианския пауър метъл. Не му липсват и трески за дялане – малко повече иновативност и разнообразие биха дошли добре – но записалият го състав демонстрира сериозен потенциал и заслужава да бъде следен.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт