Ревюта
Група: Judas Priest      Албум: Invincible Shield      Автор: Стоян Цонев      Март, 2024
Judas Priest - Invincible Shield (ревю от Metal World)

Преди няколко дни изслушах отново целия “Firepower”. Спомням си, че когато излезе, бях много ентусиазиран и го въртях доста, но сега го довърших с мъка. Твърде малко са парчетата, които наистина се отличават и остават в съзнанието: “Necromancer”, “Spectre”, “Rising From Ruins”, “Lone Wolf”, “Lighting Strike”. След точно шест години очакване, Priest са отново тук, в същия състав, за 19-ия си албум, “Invincible Shield”. Още синглите “The Serpent and the King” и “Trial by Fire” загатнаха за нещо малко по-различно и интересно от предишния запис и това впечатление се оказва напълно вярно след няколко дни слушане на “Invincible Shield” на “repeat”.

Да започнем с продукцията, която този път е с една идея по-„топла“ и не толкова стерилна като при “Firepower”, с още по-силен акцент върху китарите и баса. Заслугата отново е на магьосника Andy Sneap (също и концертен китарист на мястото на Glenn Tipton).

Албумът стартира много ударно с три поредни тежки и бързи парчета. “Panic Attack” е изцяло по правилата на Priest, с прекрасни китари и сола, а “The Serpent and the King” е още по-бърза, с много силни рифове и мелодии в куплетите и предприпева, както и уникални вокали от Halford. Цялото парче е изпято почти на фалцет, напомнящо силно нещата в “Painkiller”. Следва трети пореден съкрушителен удар със заглавната песен, която е прекрасен хеви метъл химн, отново със супер здрави китари и темпо (Scott Travis смазва на барабаните), чудесни хармонични мелодии, но дори да беше само последната минута от парчето с невероятни двойни китари, щеше да е достатчъно, за да е шедьовър. Чуйте го и ще се убедите.

“Devil In Disguise” и “Gates of Hell” забавят темпото и са характерни за Priest рокаджийски парчета, но тук отново се намесва Richie Faulkner с интересни, разчупени постройки на рифовете, които ни пренасят в атмосферата на класики като “Killing Machine”, “Sin After Sin” и “Stained Class”. “Crown of Horns” e химнова и баладична, създадена за припяване от публиката на концерти (което важи в някаква степен и за химновия припев на “Gates of Hell”), докато “Trial by Fire” е едно от най-интересните и разчупени парчета тук, с прекрасен текст и драматични вокали, както и пореден убиствен водещ риф, с изненадващ ритъм. “As God Is My Witness”, освен че е със страхотно заглавие и текст, просто прегазва слушателя с тежест и темпо, като много напомня на “Hard As Iron” от “Ram It Down”. В нея Scott Travis просто открадва шоуто с безобразно яки барабани и двойни каси.

Стигаме до “Escape From Reality” – една от най-впечатляващите композиции в записа. Priest не са група, която обича да рискува и обикновено предлагат добре изпитаната си през годините формула, въпреки че има и изключения (“Turbo”, “Nostradamus”). В композираната от Tipton “Escape From Reality” групата изненадва със супер брутален Sabbath-ски риф (Iommi би се гордял), изтърбушващ бас от Ian Hill и много интересен, запомнящ се, мрачен припев с ефекти върху вокалите. Цялото парче е създадено като очевиден поклон към батковците им от Black Sabbath, включително със стил на пеене, силно напомнящ апокалиптичните вокали на Ozzy. Това парче ме просълзи, а в главата ми кънти “AGONY!”.

Другият силен принос от Tipton е рокерският мачкащ химн “Sons of Thunder”, което си е като продължение на “Hell Bent for Leather”, или “Hot Rockin’”, или пък “Wheels of Fire” (но по-добра). Стандартната версия на албума завършва с епичния поклон към падналите метъл герои “Giants in the Sky”, която е изнесена от невероятните вокали на Halford и финален писък, от който няма как да не настръхнете. Лимитиранoто CD-издание включва и още три парчета, като и трите са много силни, всяко с различен почерк. “Vicious Circe” например има такъв мръсен водещ риф, че няма как да не заклатите глава, а “The Lodger” е много нетипично, със злокобна атмосфера и много емоция и драма в припева и водещата мелодия.

“Invincible Shield” е не просто класи над предшественика си, а е най-силният албум на Priest от “Painkiller” насам. Той се слуша на един дъх, без да доскучава дори за миг, а когато бъде сравенен с повечето издания в класическия метъл от последните години, е просто в друга лига. Респект за тези легенди, които точно половин век след дебюта си доказват за пореден път защо са толкова големи и обичани. За нас остава да се радваме, че сме съвременници на това музикално пиршество, а за останалите групи, които са планирали издания през 2024-та – да се състезават за второто място в годишните класации.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от Danny Carey
След 6 години ще имаш същото впечатление за Invincible Shield, като за Firepower.
Две - три яки порчета, едно невероятно соло и това е.
Но да кажем, че албумът е една идея по-добър от Mandrake Project на Брус, който доста ме разочарова със соловата си творба. 19 години го чакаш и накрая ти дава музика, която стои посредствено около Tattooed Millionaire и Skunkworks.
от Klimentina
https://www.facebook.com/groups/999570877498568/

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт