Ревюта
Група: Emerald Eye      Албум: Night Without Day      Автор: Светъл      Април, 2024
Emerald Eye - Night Without Day (ревю от Metal World)

А може би пък има някакъв ренесанс на традиционния хеви метъл? Макар че… дори да се съгласим с това твърдение, пак ще е трудно да отсеем добрите нови групи. Но ето още една – Emerald Eye. Преди обаче да започна, искам да направя един „дисклеймър“. Не, нямам намерение да пускам ревюта на всеки дебют, който малко ми харесва. Преди всичко е важно съответната група да предложи нещо, което грабва ухото, ако и да не е уникално. Е, Emerald Eye предлагат, и това е НЕЧОВЕШКИ ВИСОКИЯТ ВОКАЛ! Името му е Brett Scott. Не мога да го сравня с никой от „големите“ певци, вероятно ми убягва сещането. Но го чуйте. Чуйте го в дебюта на Emerald Eye – “Night Without Day”.

Записът, по моему, е доста странно, но ефектно мастериран. Дали е търсен ефект размиването на инструментите, или просто така се е получило, не знам, но е интересно. Пред нас са седем парчета. Предвид, че зад групата няма голям лейбъл, са си достатъчна бройка. “Tabula Viridis” е двуминутно инструментално начало. “Winged Women” е епично хеви/пауър парче, издържано в добрите традиции. “Silken Throne” е повече хеви резачка, в която вокалите не са от тая планета. Сериозно. “Revenge of the Being” е праволинейно среднотемпово изпълнение. Прави впечатление, че споменатият странен мастъринг не пречи да чуем, че и инструментално албумът си струва. Групата вкарва и клавирни ефекти, които дават допълнителна дълбочина на композициите. Следва “Whirlwind”. Акустично начало, преминаващо в средно към бързо темпо. Обещаваща песен, допълнителни вокални напеви, акценти в барабаните, смяна на ритъма. Доста, доста прилично. А, да, също най-доброто китарно соло до този момент, даже две сола.

“Feast and Famine” е доста интересно заглавие. Едноминутен повтарящ се китарен мотив, преливащ в пауър резачка. А тук вокалите, без да съм някакъв специалист, са поне в две октави. И отново имаме добро соло. Добре са се стиковали момчетата, добре си служат с промените в мелодията и ритъма. Стиловите метъл нърдове биха казали, че това ще рече и прогресив влияния. Може, не споря. Единствената причина да не го кажа категорично е, че това е дебютен труд. Струва ми се, че дори самите музиканти не са наясно всъщност колко добре звучат и при все че се справят прекрасно със свиренето, сякаш още напипват на какво да акцентират. Финалната песен се казва “Hellstar” и е ДЕВЕТ минути. В задачата се пита: защо? Ами да чуем. Инструментално начало, средно към бавно темпо. „Нормално“ пеене на вокала, което той владее. Една идея по-добра артикулация от предходните парчета. В средата – соло, в което ясно личи колко са добри и двамата китаристи. След това връщане към вече описаното средно темпо. Обаче, хей, вокалът започва да избухва сериозно. Цялостно нова мелодия дава финал на песента и записа.

Седем композиции, изслушани на един дъх. Силен дебют. Без някакви музикални революции, но даващ заявка. Какво ѝ трябва на тази група, за да продължи възходящо? На практика две неща: голям лейбъл, който да ѝ даде необходимото, и осъзнаване какво чудовище имат зад микрофона. Честно ви казвам, чуйте албума дори само заради това. Справка показва, че Brett Scott не е пълен дебютант в метъл музиката, бил е вокал на групата Vanlade, но в Emerald Eye е доста по-настървен и с „доста повече октави“. Заслужава си!

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт