Ревюта
Група: Jørn Lande & Trond Holter      Албум: Dracula - Swing of Death      Автор: WingWriter      Януари, 2015
Jørn Lande & Trond Holter - Dracula - Swing of Death (ревю от Metal World)

Няма какво да се лъжем – почти всички така наречени “супер-групи“ са пълен провал. Причините за това трудно могат да бъдат назовани, но благодарение на тези неуспехи, превърнали се в тенденция, в днешно време новините за колаборации между известни музиканти пораждат смесени чувства, дори откровена омраза. И всичко това още при заглавието, преди да е излязла музиката. Горе-долу нещата тук стоят по същия начин – просто е много трудно да се възприеме идеята за съвместен проект между титаните Jørn Lande и Trond Holter. Обаче такъв проект е налице, а идеята съвсем не е скорошна – “Dracula - Swing of Death” отнема четири години за създаването си.

Заглавието само по себе си пояснява сюжета, вдъхновен от книгата на Брам Стокър – “Дракула“. В рамките на 10 концептуално свързани песни историята, превърнала се в клише, е разчупена през призмата на безграничното музикантско въображение на господата Lande и Holter, елиминирайки всички опасения, че това е поредната скучна вампирска история. Представена е интересна интерпретация, разказваща приказка за любов, борба, скръб, отчаяние, смърт, безсмъртие... и кръв.

Албумът трудно може да бъде поставен в определени жанрови граници. Присъстват елементи, присъщи за рок операта. Jørn Lande е главният герой – трансилванският вампир Влад Дракула, а в някои моменти приема и образа на другия първостепенен образ - Джонатан Харкър. В почти всички песни той е подпомаган от певицата Lena Floitmoen Borresen, а в дуетите “Save Me”, “River of Tears”, “Into the Dark” и “Under the Gun” тя представя съответно Мина Мърей и Люси Уестънрей – други два важни персонажи от романа.

Песните в албума са с откровена радиофонична насоченост, като повечето са с минорна тоналност и мрачни текстове. Баладата “Hands of Your God” е нетипично интро за рок албум, но тук изпълнява ролята си перфектно, въвеждайки в обстановката. “Walking on Water” е първият сингъл от албума - перфектна пауър творба, доближаваща се до нещата Jørn с Masterplan, страшно зарибяваща и хващаща ухото още при първото слушане. Едноименната песен е с откроен мажорен характер. В началото звучи странно и предизвиква смесени реакции, но с течение на времето се свиква с нея. От тук нататък концепцията започва да се затяга, като следващите песни са свързани една с друга и е почти невъзможно да се слушат отделно. “Queen of the Dead” пленява със страхотните вокали на Jørn Lande, а Trond Holter показва изключително китарно майсторство в инструментала “True Love through Blood”. Без съмнение кулминацията настъпва в “Into the Dark” – прекрасен хард рок дует с адски завладяващ припев. Наблюдава се тенденцията след като се чуе за първи път, да се прослуша още два – три пъти, и след това да се пристъпи към останалите парчета.

“Dracula – Swing of Death” е едно от малкото доказателства, че супер-група може да издаде успешен албум. Още повече, че това е най-доброто издание на Jørn Lande от години. Творческото майсторство е на ниво, а композициите са изпипани до съвършенство. Изглежда двамата сънародници се сработват идеално. За почитателите на този тип музика, това ще е изключително стойностно издание, което ще се преслушва с години наред.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт