Ревюта
Група: Unleashed      Албум: Dawn of the Nine      Автор: WingWriter      Април, 2015
Unleashed - Dawn of the Nine (ревю от Metal World)

Unleashed са известно име не само в Европа, но и в целия свят. Редом до класици като Vader, те са пионери в дет метъла и притежават завидната бройка от 11 издадени албума и над 20-годишна история. А, за разлика от някои свои колеги, са и доста продуктивни през последните години. След като през 2012-а издадоха “Odalheim”, получил множество хвалебствия и отлични оценки от критици и медии, сега пред музикантите стои целта да надминат един от най-добрите дет метъл албуми за последните няколко години. През мрака, мъглата и кръвта на посечените жертви в жестоката битка при Odalheim, път си проправя едно ново творение, изпълнено с агресия, но същевременно и с величественост и надежда.

“Dawn of the Nine” е продължението на историята, която групата разказва в предишния си албум. Обложката представлява картина на последствията от “The Great Battle of Odalheim” (последната песен от предходния албум), затова трябва да ѝ се обърне подобаващо внимание. Пред погледа се явяват полята на Упсала, които, както изглежда, са обгърнати в разруха. В дясната част се забелязват гробовете на великите воини, загинали в битката, а в лявата – отломки на църква, като с това се пояснява и отношението на групата спрямо религиите. В центъра между две факли е разположен чукът на Тор – Мьолнир, както и езическа каменна плоча, върху която е изсечен знакът на смелостта и на новата зора. Руническият камък представлява и мястото, на което синът на бог Тор (The Bolt Thrower) ще стане водач на така наречения Hammer Battalion, с който ще унищожи малкото останали членове на “White Christ” (също от “Odalheim”) и с това ще донесе мир и надежда за последователите си.

От ветерани като Unleashed, които вече имат изграден и утвърден стил, едва ли могат да се очакват изненади. “Dawn of the Nine” не е нищо нечувано досега, но затова пък вече ясната формула действа безотказно. Резултатът е мощен дет албум с типичното Unleashed звучене, с агресивни инструментали и мощни гърлени ревове от страна на вокалиста Johnny Hedlund. Тук присъстват още елементи от блек и траш метъла, а прокрадващата се все по-често засилена мелодичност прави музиката още по-интересна. Както се разбира в откриващата песен, Unleashed не си губят времето нито с интро, нито с каквито и да е прелюдии. “A New Day Will Rise” избухва още с първите акорди и предоставя мощна лавина от тежки рифове на основата на яростни барабани. Тя започва и завършва светкавично и неусетно, давайки път на едно от най-добрите попадения в албума – “They Came to Die”. Бруталните ритми сами по себе си предизвикват разгрявания в областта на врата, а величественият рев “They came to die…” се повтаря достатъчно пъти, за да стане заразителен. “Where Is Your God Now” е възможно най-добрият избор за сингъл. Със значително по-проста структура, но за сметка на това с хващащо ухото траш звучене, парчето си е абсолютна касапница. Впечатляваща е и едноименната композиция. Бавното, направо дуумаджийско темпо внася значителна тежест, но и момент на успокоение, както и подготовка за предстоящата кулминация. “Welcome the Son of Thor” е абсолютният фаворит в албума. Напомняща творчеството на Amon Amarth, тя започва с бясна рифовка, която преминава в мелодична хармония, а повтарящото се върху нея “Welcome the son of Thor / A new age is born” подтиква към повтаряне и потретване.

Финалът на “Dawn Of The Nine” всъщност е най-епичната му част и дори може да се нарече апогей на историята, което е добре, защото краят остава отворен. Unleashed показват за пореден път, че въпреки дългогодишната им кариера, идеите им съвсем не са на изчерпване.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт