Metal World - Българският метъл портал Гласувайте за сайта в BG Top

Здравейте ( Вход | Регистрация )

Forum Rules ПРАВИЛА - прочетете преди да пишете!
> Доколко са важни текстовете в метъла?
Metanoia
коментар Jun 10 2003, 02:32 AM
Коментар #1

I Am The Bloody Earth

Група: Потребители
Коментари: 515
Регистриран: 4-February 03
Потребител N: 25

Много ми е интересно.
Просто форума е пълен с хора, които очевидно не си дават никаква сметка за нещата, които пеят любимците им. "Колкото е "по-здрав" албума е по-добър" ... "колкото е по-рано скопен вокала толкова групата е по-добра" и неща от сорта изобилстват и то за съжаление не само тук.
Не казвам, че аз не харесвам групи, които имат олигофренски текстове, но все пак си давам понякога сметка за смисъла на песните... а вие?

offtopic.gif П.П. Warrior Of Ice твоя отговор го знам. laugh.gif smoke.gif naughty.gif

--------------------
Който пее (освен блекметъл) зло не мисли.
Go to the top of the page

+Quote Post
4 страници V   1 2 3 > »   
Start new topic
Отговори (1 - 99)
Warrior Of Ice
коментар Jun 10 2003, 07:58 AM
Коментар #2

Balance Guardian

Група: Админ
Коментари: 28394
Регистриран: 12-January 03
Град: София
Потребител N: 3

Може и да го знаеш, но аз пак ще си го кажа... biggrin.gif

Има текстове и текстове. Вярно, когато се разглежда даден албум, музиката трябва да е на първо място, но тя не бива да се разграничава от текстовете - все пак групата ти дава двете неща заедно. Ако даден албум откъм музика е на достатъчно добро ниво, готов съм да простя безсмислието на текстовете. От друга страна, само смислени и "възвишени" текстове не могат много да помогнат на една музика, ако е безидейна.

Олигофренските текстове са готини, стига да не ги взимаш насериозно. Примерно Children Of Bodom пеят разни идиотщини, подплатени с доста черен (че и садистичен) хумор, но това не значи, че Alexi е кретен... Има групи, които в текстово отношение са достигнали завидни висоти - концептуални албуми като тези на Queensryche, Symphony X, Grave Digger и др. са пир за съзнанието. Лично аз много се кефя и на приказка, вплетена в музиката - нещо, което напоследък е залегнало в италианския пауър например (оглавяван от Rhapsody, разбира се).

А, и "And Justice For All" ми стана любим албум навремето както заради музиката, така и заради текстовете, които доста точно отразяват съвременната действителност...

--------------------
Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.

+Quote Post
SepulTeraHead
коментар Jun 10 2003, 09:43 AM
Коментар #3

Facepalmer

Група: Приятели
Коментари: 13270
Регистриран: 11-April 03
Град: South Of Heaven
Потребител N: 63

Аз много мразя когато текстовете не са на ниво. Или когато.. не значат нищо, а са просто някави думи които да звучат добре върху музиката. Последния път когато ме издразни албум заради това беше когато излезна Damage Done. Ами ебати... какво искат да кажат с тея текстове?!?!??!?! Единственото което "казават" в целия албум е че наистина могат да свирят на китари... и тва е. Fuck off!
Затова се кефя на hardcore - защото текстовете имат някакъв смисал и често мога да направя връзка между тях и моята дейсвителност.
You're coming to this world - with nothing except yourself
You'll leave this world - with nopthing except yourself...

Също обичам и Метъл групи като не пеят за глупости. Например Anthrax, Machine Head, Sepultura... както споменахте и Justice на Metallica Това е.

П.С. А аз лично повръщам всеки път като чуя приказка вплетена в музика.

--------------------

+Quote Post
Peter
коментар Jun 10 2003, 05:08 PM
Коментар #4

Poisoned

Коментари: 1407
Регистриран: 12-May 03
Град: BG
Потребител N: 101

SepulTeraHead CRO-MAGS RULZZZZZ!!!!

A ako trqbva da govorim za tekstove i az mnogo se draznq ot tupi i bezmisleni tekstove... kato naprimer na "Painkiller" na Judas Priest, pesenta e velika no teksta e prosto naredeni krasivi i vruzva6ti se dumi...

Spored men tekstovete na Hardcore i Punk bandite (istinskite Punk bandi, a ne pozjori kato Blink 182 i takiva razni...) sa nai-dobrite, za6toto sa za realni ne6ta, kooito mogat da se slu4at na vseki, a ne nqkakvi ligotii ili "veli4estveni vuzhvali na Satanata"...

No kude po dqvolite iz4eznaha smislenite tekstove? za6to ve4e nqma Punk bandi s ostri politi4eski liriki kato DEAD KENNEDYS naprimer:

Efficiency and progress is ours once more
Now that we have the Neutron bomb
It's nice and quick and clean and gets things done
Away with excess enemy
But no less value to property
No sense in war but perfect sense at home...
The sun beams down on a brand new day
No more welfare tax to pay
Unsightly slums gone up in flashing light
Jobless millions whisked away
At last we have more room to play
All systems go to kill the poor tonite
Gonna
Kill kill kill
Kill the poor
Kill the poor ...
Tonite

???

P.S.: SepulTeraHead specialen pozdrav za teb: "Street Justice" punk.gif A za bandata 6te se seti6 sam... tongue.gif

+Quote Post
Sw1tched
коментар Jun 10 2003, 06:06 PM
Коментар #5

Архидемон

Коментари: 3914
Регистриран: 12-April 03
Потребител N: 65

Цитат
Ако даден албум откъм музика е на достатъчно добро ниво, готов съм да простя безсмислието на текстовете. От друга страна, само смислени и "възвишени" текстове не могат много да помогнат на една музика, ако е безидейна.

АБСОЛЮТНО съгласен.

Цитат
Лично аз много се кефя и на приказка, вплетена в музиката

супер...тъпо. Може би ако има някаква поука...ма да ти приказват за това как храбрия рицар получава красивата девойка, защото...е храбър blink.gif и така деца поуката е "убиите някой зъл тип и ще станете баровци"

Цитат
Spored men tekstovete na Hardcore i Punk bandite (istinskite Punk bandi, a ne pozjori kato Blink 182 i takiva razni...) sa nai-dobrite, za6toto sa za realni ne6ta, kooito mogat da se slu4at na vseki, a ne nqkakvi ligotii ili "veli4estveni vuzhvali na Satanata"...

да, ама..не съвсем. Много по-важно е да дадеш разрешение на, а не да констатираш даден проблем, да "нарисуваш" нещо нереално и да го посочиш като цел. Разбира се и ирониите в стил SOAD са добри и имат подобна функция.

+Quote Post
Warrior Of Ice
коментар Jun 10 2003, 07:15 PM
Коментар #6

Balance Guardian

Цитат

Лично аз много се кефя и на приказка, вплетена в музиката 

супер...тъпо. Може би ако има някаква поука...ма да ти приказват за това как храбрия рицар получава красивата девойка, защото...е храбър  и така деца поуката е "убиите някой зъл тип и ще станете баровци"

Не става за това въпрос в текстовете, за които ти говоря... Фентъзито не се изчерпва само с елементарното противопоставяне на добро и зло, в него са залегнали немалко общочовешки проблеми - за войната, приятелството и предателството, за вътрешното развитие на личността, и т.н. - въобще то до голяма степен отразява човешката природа. И то не по-зле от социално ангажираните текстове на пънк бандите, да кажем.

--------------------
Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.

+Quote Post
Metanoia
коментар Jun 10 2003, 11:06 PM
Коментар #7

I Am The Bloody Earth

Warrior Of Ice хем е прав, ама не съвсем. Съгласен съм, че във фентъзито може да има и много смисъл, ама не на мене тези, че в тези всичките банални приказки има нещо смислено. Имало е смисъл в първата. От там нататък си е чиста безидейност и който не може да измисли нещо по-умно започва с това... поне номера минава винаги. Не искам да дразня никой ама някой да се е сещал, че в албума на Manowar - Triumph of Steal онази първата песен, в която се говори за Ахил и т.н. всъщност е пълна глупост - в Древна Елада са правили оръжията от бронз главно...
То е същото като със сатанинските текстове. Аз за това се дразня (и не само това) от последния на Slipknot - яко са преписвали от Marilyn Manson на контролното по комерсия, но за разлика от него те разбрали-недоразбрали започнаха да се правят на сатанисти, а станаха само смешни. На Manson философията му поне е такава, че вижда нещата по малко по-различен начин... Докато Slipknot бяха дълбока група, с идеология, цел... И какво остана от тях?
За тоновете бездарни и позьорски блек групи не искам да говоря изобщо - там на всеки над 14 години с малко мозък му е ясно, че само гледат да наеб@т повече фенки... Е, блека не е само позьорски сатанизъм, ясно ми е.
Жалко ми е за групи като Meshuggah, които като ги разбрах какви глупости пеят вече никога няма да мога да ги възприема толкова насериозно...
Дразня се и от повечето прогресив групи, които освен да демонстрират каква техника имат друго не правят. Не само, че текстовете им са тъпи, ами и с музиката нищо не искат да кажат...
Има групи като My Dying Bride, които ползват само образи, разбираеми само за писалия текста... Това не е задължително да е безсмислен текст! Не всички могат да пишат като Джонатан Дейвис - 2 стиха да казват повече отколкото 99% от групите казват с цели албуми! Понякога текста не е нужен и ако нямаш какво да кажеш с него е по-добре да пееш само добре наредени думи отколкото идиотщини...
Айде стига съм обяснявал глупости... walkman.gif

--------------------

+Quote Post
Beerzebub
коментар Jun 11 2003, 01:07 AM
Коментар #8

Da schlägt es links

Коментари: 3756
Регистриран: 17-January 03
Потребител N: 8

И ДА, и НЕ! Както каза някой по-горе има текстове и текстове!

А Damage Done е СТРАШЕН албум!!!

--------------------
meh.

+Quote Post
Peter
коментар Jun 11 2003, 07:34 AM
Коментар #9

Poisoned

Dam... tekstovete sa dosta vajni, no ne ste li 4uvali pesni, za koito da si kajete "po dqvolite, kolko po-dobre bi bilo ako bqha ostavili pesenta bez tekst..."
Prosto ponqkoga i muzikata e dostatu4na za da izrazi vsi4ko... cool.gif

+Quote Post
Warrior Of Ice
коментар Jun 11 2003, 08:12 AM
Коментар #10

Balance Guardian

Е, има приказки и приказки. Както каза Sw1tched, в това за благородния рицар и девойката няма много дълбок смисъл, но фентъзито не е само това... biggrin.gif

Цитат
онази първата песен, в която се говори за Ахил и т.н. всъщност е пълна глупост - в Древна Елада са правили оръжията от бронз главно...
- разбира се, че са били от бронз, но ти пък издребняваш. Пеят steel по-скоро за благозвучие.

Цитат
За тоновете бездарни и позьорски блек групи не искам да говоря изобщо
- повечето сериозни блек банди отдавна изоставиха изнасилената тема за сатанизма...

Цитат
Дразня се и от повечето прогресив групи, които освен да демонстрират каква техника имат друго не правят. Не само, че текстовете им са тъпи, ами и с музиката нищо не искат да кажат...
- това че те не им разбираш музиката, си е твой проблем. Прогресив музикантите (като цяло) правят много стойностна музика - и като идея, и като изпълнение. Кажи ми кои банди са те разочаровали откъм текст, щото аз мога да ти кажа немалко такива, които са написали и доста смислени неща... Обобщението ти в случая е напълно неуместно. А това, че повечето прогресив изпълнители се увличат в показност, си е вярно, но като могат да свирят - защо да не го правят?

--------------------

+Quote Post
SepulTeraHead
коментар Jun 11 2003, 10:25 AM
Коментар #11

Facepalmer

Цитат
разбира се, че са били от бронз, но ти пък издребняваш. Пеят steel по-скоро за благозвучие.

А те дали имат представа за това... или те са истински хеви метъл братя и не им пука от такива неща...

--------------------

+Quote Post
Hansi
коментар Jun 11 2003, 07:14 PM
Коментар #12

Bard

Коментари: 1140
Регистриран: 30-May 03
Потребител N: 123

Без смислен текст, всяко парче ме дразни, такива пък с грешки направо ме влудяват. wink.gif
Относно Manowar имат страхотни текстове, но определено не са от "Triumph of Steel". smile.gif

--------------------
1. I am the War Lord and the wrathful God of Combat and I will always lead you from the front, not the rear.
2. I will treat you all alike -- just like shit.
3. Thou shalt do nothing I will not do first, and thus will you be created Warriors in My deadly image.
4. I shall punish thy bodies because the more thou sweatest in training, the less thou bleedest in combat.
5. Indeed, if thou hurteth in thy efforts and thou suffer painful dings, then thou art Doing It Right.
6. Thou hast not to like it -- thou hast just to do it.
7. Thou shalt Keep It Simple, Stupid.
8. Thou shalt never assume.
9. Verily, thou art not paid for thy methods, but for thy results, by which meaneth thou shalt kill thine enemy by any means available before he killeth you.
10. Thou shalt, in thy Warrior's Mind and Soul, always remember My ultimate and final Commandment: There Are No Rules -- Thou Shalt Win at All Cost.

+Quote Post
Metanoia
коментар Jun 11 2003, 11:35 PM
Коментар #13

I Am The Bloody Earth

Цитат(Warrior Of Ice @ Jun 11 2003, 08:12 AM)
Прогресив музикантите (като цяло) правят много стойностна музика - и като идея, и като изпълнение. Кажи ми кои банди са те разочаровали откъм текст, щото аз мога да ти кажа немалко такива, които са написали и доста смислени неща... Обобщението ти в случая е напълно неуместно. А това, че повечето прогресив изпълнители се увличат в показност, си е вярно, но като могат да свирят - защо да не го правят?

Виж какво, напълно съм съгласен, че правят стойностна музика. То и джаза е стойностна музика, ама като цяло рядко изразява нещо... С прогресива е същото... много свирене и малко замисъл... Едни могат да свирят, други да правят дълбокосмислена музика... рядко се събират и двете на едно място...

За другото - вече го казах...

--------------------

+Quote Post
Warrior Of Ice
коментар Jun 12 2003, 08:20 AM
Коментар #14

Balance Guardian

Цитат
С прогресива е същото... много свирене и малко замисъл
- стига да поражда някакви чувства в слушателя, значи замисълът е осъществен...

SepulTeraHead, не знам дали са знаели... biggrin.gif

--------------------

+Quote Post
Tortured_soul
коментар Jun 12 2003, 09:36 AM
Коментар #15

Непросветен
*

Коментари: 34
Регистриран: 8-June 03
Град: Blagoevgrad
Потребител N: 145

Цитат

Napylno sym syglasen

--------------------
This is War and we are soldiers

+Quote Post
rotor
коментар Jun 13 2003, 11:49 AM
Коментар #16

Непросветен
*

Коментари: 12
Регистриран: 13-June 03
Потребител N: 165

Важното е да уважаваме мнението на другите.Не казвайте,че нещо е тъпо след като за човека, с който говорите то може да означава много.
Иначе аз почти никога не обръщам внимание на текстове.Е,сега обръщам вече,защото свиря,но пак като си купувам нещо повече,слушам музиката отколкото текстовете.Ако исках текстове щях да си купя стихотворения.
Щото като слушам Korn не искам да го слушам колко му е гадно и колко му е крив света и т.н.Надявам се да сте ме разбрали. tongue.gif

+Quote Post
Sw1tched
коментар Jun 13 2003, 02:26 PM
Коментар #17

Архидемон

има и нещо такова

+Quote Post
Jicata
коментар Jun 13 2003, 02:27 PM
Коментар #18

guitar

Коментари: 920
Регистриран: 20-January 03
Потребител N: 15

И аз също не обръщам особено голямо внимание на текстовете. Обичам самата музика, а пък когато тектовете са на ниво (все-пак ги разбирам..) се кефа много повече. За мен има голямо значение и самия стил на пеене. Не обичам много рапърските вокали. Определено мога да кажа, че текстовете на Sepultura ми харесват много, и на Rage Against The Machine ми харесват също, но абсолютно не мога да понасям стила на пеене на Zack De La Rocha. Дразни ме до побъркване. Особено ако слушам няколко тяхни песни една след друга mad.gif На хардкор групите ме кефят много текстовете и по стил и по смисъл. На Stone Sour ме дивят, струват ми се много искрени, Cannibal Corpse не ми се иска и да знам за какво пеят smile.gif) (е, сещам се..). По стил на пеене се понасят, а музиката е жестока.

+Quote Post
SepulTeraHead
коментар Jun 14 2003, 09:34 AM
Коментар #19

Facepalmer

MACHINE HEAD имат яки текстове.

BOW DOWN TO NOONE
BOW DOWN TO NONE...

--------------------

+Quote Post
Metanoia
коментар Jun 14 2003, 05:22 PM
Коментар #20

I Am The Bloody Earth

Цитат(Warrior Of Ice @ Jun 12 2003, 08:20 AM)
Цитат
- стига да поражда някакви чувства в слушателя, значи замисълът е осъществен...

Е пък тука няма как да кажа, че не си прав. Друг е въпроса "какво чувство предизвикват", но това вече е оспоримо. Идеята на въпроса ми беше друга.

--------------------

+Quote Post
FuckMeJesus
коментар Jun 15 2003, 06:34 PM
Коментар #21

Просветен

Коментари: 372
Регистриран: 19-April 03
Потребител N: 76

az kato 4e li durja mnogo pove4e na muzikata, otkolkoto na tekstovete, no vupreki tova vinagi se interesuvam kakvo se pee.v smisul, vinagi slu6am tekstovete, no ako te ne sa dobri, tova ne vliqe na mnenieto mi za muzikata.spravka-black-a.mnogo gluposti ima ot vreme na vreme, no...tova e moqta muzika..........

--------------------
Free your body and soul
Unfold your powerful wings
Climb up the highest mountains
Kick your feet up in the air
You may now live forever
Or return to this earth
Unless you feel good where you are!

+Quote Post
Warrior Of Ice
коментар Jun 23 2003, 05:30 PM
Коментар #22

Balance Guardian

Ако яка музика е комбинирана с безсмислен текст, ме хваща яд... защото и текстът е едно от нещата, които превръщат една песен в шедьовър (ако е достатъчно добра). Но видя ли глупав текст и елементарна музика - комбинацията е просто взривоопасна smile.gif.

--------------------

+Quote Post
Hansi
коментар Jun 23 2003, 08:31 PM
Коментар #23

Bard

Цитат(Warrior Of Ice @ Jun 23 2003, 06:30 PM)
Ако яка музика е комбинирана с безсмислен текст, ме хваща яд... защото и текстът е едно от нещата, които превръщат една песен в шедьовър (ако е достатъчно добра). Но видя ли глупав текст и елементарна музика - комбинацията е просто взривоопасна smile.gif.

Определено си прав. Особено ме дразни като е на някоя група която знам, че могат да напишат и по-добра музика а и текст. Иначе то за някои за които е ясно, че не могат няма какво да ме дразни. wink.gif

--------------------
1. I am the War Lord and the wrathful God of Combat and I will always lead you from the front, not the rear.
3. Thou shalt do nothing I will not do first, and thus will you be created Warriors in My deadly image.
4. I shall punish thy bodies because the more thou sweatest in training, the less thou bleedest in combat.
5. Indeed, if thou hurteth in thy efforts and thou suffer painful dings, then thou art Doing It Right.
9. Verily, thou art not paid for thy methods, but for thy results, by which meaneth thou shalt kill thine enemy by any means available before he killeth you.
10. Thou shalt, in thy Warrior's Mind and Soul, always remember My ultimate and final Commandment: There Are No Rules -- Thou Shalt Win at All Cost.

+Quote Post
_SiegfrieD_
коментар Jul 23 2003, 09:30 PM
Коментар #24

Архидемон

Коментари: 3643
Регистриран: 19-July 03
Потребител N: 202

Текстът е половината на всяка песен.Без хубав и смислен текст не става.Е вярно,има и такива,които си падат по стиховете на Шамара,но всички сме на различно ниво-не трябва да ги обвиняваме в това,че са се родили с по-скромни умствени възможности.Не са виновни за това. biggrin.gif

+Quote Post
Nuclear Man
коментар Jul 24 2003, 12:02 AM
Коментар #25

Непросветен
*

Коментари: 27
Регистриран: 25-June 03
Потребител N: 179

Daaaaamm...Poslednata Metallica ima zverski tupi tekstove-absolutno vsichki.Ama zverski tupi.Sravnenie sas "...And Justice For All", "St.Anger" zvuchi kato pisan ot vietnamtsi toku-shto nauchili neshto na English.Izkluchenie pravi "Frantic".Obache ostanaloto...Lele.
Shoot me again- mai stanaha mazohisti(I ain't dead yet)
All Within my hands - (kill,kill,kill,kill,kill,kill,kill,kill,lubimata duma na Amerikanskia narod)
St.Anger - "I am madly in anger with you"(bez komentar)
Albuma zvuchi prekrasno,no v tekstovo otnoshenie - pulna BOZA sas BANITSA (mixed cocktail)

+Quote Post
RAPTOR
коментар Jul 24 2003, 09:01 AM
Коментар #26

Member

Коментари: 478
Регистриран: 11-January 03
Град: Manchester, UK
Потребител N: 2

Аз не съм обръщал кой знае какво внимание на текстовете ... да речем - никакво. Просто ако звученето се напасва с музиката - това е. А пък после дори и да се пее "А ти, шибан кучи сине, дето слушаш това, отиди се гръмни и аз ще се изпикая на гроба ти!" сигурно пак ще ми хареса ... Нищо, че определено не слушам такива групи smile.gif Падам си по каки, а на фона - жица и барабани!
Наздраве wine.gif

--------------------
From Wishes to Eternity
IPB Image

[00:11] <@rage`> ti muj li mislish 4e shte iznasilavete be shturm

[10:17] <@bgm> chao kurwi grozni, hwashtam wlaka i se maham!!111
[10:18] <@phoebe> chao kurvo typa
[10:18] <@phoebe> da te blusne vlaka dano

+Quote Post
Peter
коментар Jul 24 2003, 01:41 PM
Коментар #27

Poisoned

Цитат(RAPTOR @ Jul 24 2003, 11:01 AM)
Падам си по каки, а на фона - жица и барабани!
Наздраве wine.gif

Ala Nightwish wink.gif laugh.gif rolleyes.gif

+Quote Post
RAPTOR
коментар Jul 24 2003, 03:35 PM
Коментар #28

Member

Коментари: 478
Регистриран: 11-January 03
Град: Manchester, UK
Потребител N: 2

Within Temptation, Evanescence, Lacuna Coil, дори и Arch Enemy (жена да пее death metal - още и се чудя ...).
Наздраве wine.gif

--------------------
From Wishes to Eternity
IPB Image

[00:11] <@rage`> ti muj li mislish 4e shte iznasilavete be shturm

[10:17] <@bgm> chao kurwi grozni, hwashtam wlaka i se maham!!111
[10:18] <@phoebe> chao kurvo typa
[10:18] <@phoebe> da te blusne vlaka dano

+Quote Post
Sw1tched
коментар Jul 24 2003, 03:45 PM
Коментар #29

Архидемон

Цитат(_SiegfrieD_ @ Jul 23 2003, 11:30 PM)
Е вярно,има и такива,които си падат по стиховете на Шамара,но всички сме на различно ниво-не трябва да ги обвиняваме в това,че са се родили с по-скромни умствени възможности.Не са виновни за това. biggrin.gif

offtopic.gif Аз пък съм склонен да твърдя че много по-важни са обстановката и обществото в което е живял индивида отколкото как се е родил. Демек виновни са си.

А иначе защо мислите че музиката не може да има послание и без текст??

+Quote Post
Crafter
коментар Jul 24 2003, 05:35 PM
Коментар #30

:)

Коментари: 4948
Регистриран: 4-July 03
Потребител N: 188

Може... но по-труъдно. И не всеки би го разбрал.

--------------------
Come with me tonight
tell me how it feels to be alive

+Quote Post
Hansi
коментар Jul 25 2003, 03:11 PM
Коментар #31

Bard

Цитат(Sw1tched @ Jul 24 2003, 04:45 PM)
offtopic.gif Аз пък съм склонен да твърдя че много по-важни са обстановката и обществото в което е живял индивида отколкото как се е родил. Демек виновни са си.

А иначе защо мислите че музиката не може да има послание и без текст??

Абсолютно си прав. А иначе музиката определено може да има разбираемо послание и без текст, но става въпрос за музика с тъп, идиотски текст, а не за такава която е замислена да бъде без текст.

--------------------

+Quote Post
ISTORIK
коментар Aug 1 2003, 12:35 AM
Коментар #32

Keeper of Time
**

Коментари: 217
Регистриран: 30-July 03
Град: XIII век
Потребител N: 218

Edin kolega, navremeto mi razpravyashe, 4e, za da RAZBERA tvor4estvoto na "Blind Guardian", tryabva da pro4eta vsi4ko na J. R. R. Tolkien, na Stephen King, na... na...

U4itelyat mi po kitara
(Hari Nigohosyan - mnogo e dobur, kakto kato u4itel, taka i kato kitarist, i kato jurnalist)
kaza, 4e ne e muzika, tova, koeto , za da go "razberesh",
trybva da si 4el cyal vagon knigi, predvaritelno.

Mnogo se smya na mnenieto na kolegata mi (ako i da e prav kolegata).

Tekstovete - hubavi sa na Motorhead. Na Venom ne sum se zamislyal mnogo - te po satanizma zalitat...

--------------------
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

+Quote Post
Hansi
коментар Aug 1 2003, 04:38 PM
Коментар #33

Bard

Е това ме хвърли в тъч. wink.gif Просто за да разбереш по-лесно текста е хубаво да си чел Tolkien, като това важи само за албуми като "Nightfall in Middle-Earth" и песни като "Lord of the Rings" и то не в пълна степен и за тях.

За музиката е ясно, че ако трябва да прочетеш нещо за я разбираш, то почти никой нямаше да слуша каквото и да е подобно.

--------------------

+Quote Post
Warrior Of Ice
коментар Aug 9 2003, 03:25 PM
Коментар #34

Balance Guardian

В интерес на истината, когато слушах за пръв път "Nightfall..." преди години, не хванах много от текстовете, защото не бях чел Силмарилиона. Ясно ми беше, че иде реч за величествена и трагична история (самата музика подсказва за това), но дотук... След като се запознах с книгата, доста неща ми се изясниха (като например "кой/какво, аджеба, е Feanor?!" biggrin.gif).

--------------------

+Quote Post
Metanoia
коментар Aug 10 2003, 12:12 PM
Коментар #35

I Am The Bloody Earth

Има още едно нещо - един текст и изобщо смисъла на музиката може да се разбира от всеки по различен начин, пречупено през неговия мироглед и неговите преживявания. Мога да дам един напълно абсурден пример - Eyeless на Slipknot - в песента става въпрос за едни неща, обаче от моя гледна точка това напълно, до всяка дума описва отношенията ми с предпоследната ми приятелка.

При инструменталната музика положението е още по-лошо. Ако слушаш изпълнение на някое парче изсвирено от двама различни души можеш да си представиш съвсем различни неща, които те на практика са вложили в изсвирването му, а композитора е искал да каже съвсем друго. От това се получава една особена смесица от много чувства...

Е, има и някои групи (и по-точно техни песни), които са просто кристално ясни и прозрачни за какво се говори в тях... За мен това не е пълноценно изкуство - можеш да бъдеш напълно искрен и без да си буквален, а въпрос на еднаква настройка със слушателя е той да открие символиката в твоя текст. Примерно аз след много слушане на Black Voyage на My Dying Bride разбрах, че тези несвързани думи описват смъртта...

--------------------

+Quote Post
BELLA
коментар Aug 10 2003, 12:39 PM
Коментар #36

Прогресиращ

Коментари: 564
Регистриран: 30-July 03
Потребител N: 220

съгласна съм с думите ти, именно това е хубавото, че всеки може да открие не6то свое си в нечие творчество. то това важи за вси4ки сфери на изкуството. аз в много от картините си слагам - така да се каже кодирани послания и след това питам тези които ги гледат какво разбират и странното е 4е става нето като пъзел- за6тото всеки вижда по една малка 4аст , а вси4ки тези малки 4асти правят цялостта на това, което съм заложила. вси4ко се пре4упва през преживяванията ни - били те съзнателни или подсъзнателни, за6тото всяко не6то оставя следи в нас, някои от тах откриваме след години, някои никога. в такива моменти си мисля колко уникално е на6ето съ6тествуване, колко безценен е всеки миг... и коилко 4есто ние приемаме не6тата за даденост и ги оценяваме когато са дале4 в миналото и не можем да ги върнем.... можем само да продължим напред biggrin.gif

а смъртта- стра6нота на смъртта е да се страхува6 от нея, а тя е просто един преход.
непознаването и предизвиква страх, а тя е не6то толкова нормално, но ние страдаме от егоизъм-и аз съм така.... страх ме е да не загубя хората, които оби4ам, но за себе си..... просто 6те мина отвъд и това ми зву4и по скоро приятно отколокото притеснително

+Quote Post
FuckMeJesus
коментар Aug 10 2003, 01:03 PM
Коментар #37

Просветен

Коментари: 372
Регистриран: 19-April 03
Потребител N: 76

имаше преди време един конкурс за илюстрация на книга, наподобяваща по тематика "Властелинът..".Всяка рисунка беше описана подробно-как да стои...воинът например, накъде да гледа, как да е въоръжен..накрая обаче се получаваха толкова различни илюстрации, беше супер интересно да видиш как всеки е пречупил описаното през "неговия мироглед и неговите преживявания".същото е и с музиката-разни хора, разни идеали....

--------------------
Free your body and soul
Unfold your powerful wings
Climb up the highest mountains
Kick your feet up in the air
You may now live forever
Or return to this earth
Unless you feel good where you are!

+Quote Post
sodomicdream
коментар Jan 14 2007, 07:24 PM
Коментар #38

Прослушващ метъл
**

Коментари: 135
Регистриран: 25-August 06
Град: Пирдоп
Потребител N: 1529

интересно ми е винаги за какво се пее в песента и търся текстовете на всяка една песен. Нещо като мания rolleyes.gif

--------------------
IPB Image

+Quote Post
wqwrrr
коментар Jan 17 2007, 02:32 PM
Коментар #39

Eáránë Táralóm...

Коментари: 1892
Регистриран: 2-November 06
Град: The Spectral Realm
Потребител N: 1655

Цитат(Warrior Of Ice @ Aug 9 2003, 04:25 PM) *
В интерес на истината, когато слушах за пръв път "Nightfall..." преди години, не хванах много от текстовете, защото не бях чел Силмарилиона. Ясно ми беше, че иде реч за величествена и трагична история (самата музика подсказва за това), но дотук... След като се запознах с книгата, доста неща ми се изясниха (като например "кой/какво, аджеба, е Feanor?!" biggrin.gif).

В същия този интерес, на мен ми трябваха около двайсе прослушвания за да разбера, за какво въобще става въпрос. В песента има адски много пряка реч и обяснения и докато не и изтеглих lyrics-ите не можах да я схвана..

Към sodomicdream: Като гледам и тази тема е доста стара.

--------------------

+Quote Post
Knut
коментар Jun 23 2007, 11:33 AM
Коментар #40

Прослушващ метъл
**

Коментари: 110
Регистриран: 6-April 06
Потребител N: 1268

Не са важни. Нали така и така болшинството пеят малоумия.

+Quote Post
Ataegina
коментар Jun 23 2007, 11:39 AM
Коментар #41

XX

Коментари: 897
Регистриран: 4-December 03
Потребител N: 342

На мен са ми интересни тия текстове дето не мога да ги чуя - примерно диафрагмените арии на Children of Bodom са абсолютна загадка.
И въобще тия групи дето по принцип не искат да им се разбират текстовете, а свирят адски вдъхновено.

--------------------
[color=orange]snishki v gryf

+Quote Post
Warrior Of Ice
коментар Jun 23 2007, 11:42 AM
Коментар #42

Balance Guardian

Никаква диафрагма няма при Children of Bodom, всичко е ларинкс. happy.gif

--------------------

+Quote Post
SepulTeraHead
коментар Jun 23 2007, 11:48 AM
Коментар #43

Facepalmer

Песен със силен текст, дори и с по-посредствена музика >>>>>>>>>>>>>> супер музика с някви излияния за това как вокала полива мушкатата на баба си

Затова харесвам Lamb of God.

--------------------

+Quote Post
Warrior Of Ice
коментар Jun 23 2007, 11:51 AM
Коментар #44

Balance Guardian

Цитат(SepulTeraHead @ Jun 23 2007, 12:48 PM) *
Песен със силен текст, дори и с по-посредствена музика >>>>>>>>>>>>>> супер музика с някви излияния за това как вокала полива мушкатата на баба си

Няма как да се съглася. От (не)достойнствата на текста мога да се абстрахирам, но от тези на музиката - не.

--------------------

+Quote Post
SepulTeraHead
коментар Jun 23 2007, 11:52 AM
Коментар #45

Facepalmer

е аз точно обратното smile.gif

--------------------

+Quote Post
Ataegina
коментар Jun 23 2007, 12:12 PM
Коментар #46

XX

Коментари: 897
Регистриран: 4-December 03
Потребител N: 342

Те затова като направят стойностна кариера от максимум 10 години и тичкат да ги оперират от рак на гръкляна.

Абсолютно съгласна с тезата, че музиката е преди всичко звук - текста е бонус. Иначе може приказка да си разкажеш в съпровод с няколко тарамбуки и флейти. Друг е въпросът, че според мен музиката е вдъхновена от историята и от умелото съчетаване става шедьовър.

--------------------
[color=orange]snishki v gryf

+Quote Post
InsArtTure
коментар Jun 23 2007, 12:51 PM
Коментар #47

Бесен тийн, какъвто отдавна не трябва да е

Коментари: 3402
Регистриран: 29-October 03
Потребител N: 317

Музиката и текстът са едно цяло. Ако едното куца, значи куца половината от цялата работа. Толкоз по темата. wink.gif

--------------------
"Hayley, take this piercing off your nose! Your face must be metal-free, just like every good radiostation! Stan Smith

+Quote Post
In_Flames
коментар Jun 23 2007, 04:48 PM
Коментар #48

Просветен

Коментари: 287
Регистриран: 7-December 06
Потребител N: 1713

Според мен са мн важни когато текста е хубав и музиката е приятна става перфектно

ето и откъси от текстове който са доста силни :
Sonata Arctica - Wolf and raven
Let me go
Master, I hate you so
How can I sleep my nights
When my whole being cries

Dark empire - A soul divided
Searching in my mind Answers I seek to find Oh to know the truth Why my nightmares have Come to life How can I go on Left to be on my own Waiting for the day To close my eyes and leave this World... alone?

In Flames - Only for the weak
Sell me to infection, it is only for the weak
No need for sympathy, the misery that is me

Slipknot - People=Shit
Everybody hates me now, so fuck it
Blood's on my face and my hands, and I
Don't know why, I'm not afraid to cry
But that's none of your business
Whose life is it? Get it? See it? Feel it? Eat it?

Children of bodom - In your face
They want the world
I don't dare you... (bring it on)
It's my world you're in it
It'll take you down in a minute

+Quote Post
Vlad
коментар Jun 23 2007, 04:59 PM
Коментар #49

лайно

Коментари: 1536
Регистриран: 18-August 05
Град: софия
Потребител N: 904

Абе добре е да има хубав и смислен текст, но водещо си е музиката. Примерно в гора и най-якия текст да измислиш кво от тва и без тва няма никой да го разбере laugh.gif Пък и е важно тва което пееш да го мислиш. Въпреки че има групи като Slayer които ги пеят тия неща не щото вярвали в тях, а щото звучи яко и се продава. Обаче музиката си им е супер.

--------------------

+Quote Post
wqwrrr
коментар Jun 23 2007, 08:09 PM
Коментар #50

Eáránë Táralóm...

Коментари: 1892
Регистриран: 2-November 06
Град: The Spectral Realm
Потребител N: 1655

Според мен важността на текста към музиката зависи от много неща. Например при групи като Пинк Флойд текстовете са много важни, защото главно те допълват усещането за музиката. Аз много харесвам текстовете на Dark Tranquillity, защото успяват да се впишат в музиката по такъв начин, че да направят впечатление на слушателя и оказват голямо въздействие. Харесвам текстовете на Demons and Wizards, Rhapsody of Fire, Luca Turilli и други такива групи.

--------------------

+Quote Post
Makiki
коментар Jun 23 2007, 10:07 PM
Коментар #51

Непросветен
*

Коментари: 32
Регистриран: 5-June 07
Потребител N: 2125

Цитат
Музиката и текстът са едно цяло. Ако едното куца, значи куца половината от цялата работа. Толкоз по темата.

Напълно съм съгласен, двете неща трябва да са балансирани, хубава музика и смислен текст който да те накара да се замислиш.
Любимият ми текст от песен:

Пропадах някъде, но всичко беше истинско,
страхът от удара, очакването, сблъсъкът,
а после кацнах върху мислите,
и тръгнах по света, нарамил кръста си.
Като медал върху ревера сив на времето
оглеждах от високо всички улици
и виждах рицарите, стъпили във стремето
на своите мотори с малки блудници.
А Дон Кихот, прегърнал смело чашата,
във кръчмата спореше със неверници,
които го закачаха от масите,
че днес дори в музея няма мелници
и тъй загубил всякакво доверие
започна да разпитва плахо хората
къде започва пътят на надеждата
и свършва кръстопътят на умората.
Пропадах някъде. Въртях се във доспехите
и се събудих гол от писъка на вятъра.
Моторен шум потъваше във ехото
със рокерите, тръгнали нанякъде.
че днес дори в музея няма мелници
и тъй загубил всякакво доверие
започна да разпитва плахо хората
къде започва пътят на надеждата
и свършва кръстопътят на умората.
че днес дори в музея няма мелници.
Пропадах, въртях се във доспехите,
но се събудих от писъка на вятъра.
Моторен шум потъваше във ехото
със рокерите, тръгнали нанякъде...

--------------------
An Angel's kiss now fallen
Descending scarlet cuts the sky
Faded names left on the wall
Honor the fighting leave life to die
Remembered is the sacrifice but
No praisal of blood still flowing
Who were the leaders?
what controlled the Killing Hand
that caused this mourning?
Crossing over...

+Quote Post
Airin Of Ancelot
коментар Jun 24 2007, 06:44 PM
Коментар #52

warrior princess

Коментари: 3813
Регистриран: 1-May 06
Потребител N: 1323

Цитат(Knut @ Jun 23 2007, 12:33 PM) *
Не са важни. Нали така и така болшинството пеят малоумия.

Това с още по-голям успех можеш да го кажеш и за всичката останала съвременна музика. wink.gif

--------------------
Rage of the winter mould the horizon,
cover the mountains, forest and lakes
Rage of the winter - magical wonder,
enchanted fury, majestic force...

+Quote Post
scion_of_storm
коментар Jun 24 2007, 06:49 PM
Коментар #53

Рицар на върховен дом Сянка

Група: Metal World Conclave
Коментари: 13162
Регистриран: 26-November 05
Потребител N: 1041

Wintersun = ownzord.
Такива текстове никъде другаде не ще се видят.

--------------------

+Quote Post
Rolf
коментар Jun 27 2007, 05:49 PM
Коментар #54

метъл

Коментари: 3123
Регистриран: 8-October 05
Потребител N: 963

^ Човекът просто е гений - и като композитор, и като музикант, и като текстописец...

--------------------
We live to fight the hand of doom,
We got the pride to strike a fool,
Vain glory be my wicked guide...

+Quote Post
Mago De Oz
коментар Jun 28 2007, 11:15 AM
Коментар #55

Metalhead

Коментари: 2899
Регистриран: 14-October 05
Потребител N: 973

Цитат(InsArtTure @ Jun 23 2007, 01:51 PM) *
Музиката и текстът са едно цяло. Ако едното куца, значи куца половината от цялата работа. Толкоз по темата. wink.gif

+ 1111111111111
И само едно допълнение - слаба лирика осира и най-яката песен, както и обратното !

--------------------
"Покупка на нов албум... ~ 15 €

Покупка на самолетен билет за почивка... ~ 150 €

Забава с надъхани, малолетни метълчета по интернет сайтове... Безценно!"
lodborg

+Quote Post
Aggressive Perfe...
коментар Jun 28 2007, 05:51 PM
Коментар #56

Демон

Коментари: 2148
Регистриран: 26-November 06
Потребител N: 1692

Power, of the power,

Of the power,

Of the power,

Of the power,

Of the power,

Of the Great Sword!

Мисля, че няма какво повече да се коментира...

--------------------

+Quote Post
Battle Magic
коментар Jun 28 2007, 08:26 PM
Коментар #57

Warrior of Knut

Коментари: 1483
Регистриран: 11-December 06
Потребител N: 1726

Цитат(scion_of_storm @ Jun 24 2007, 07:49 PM) *
Wintersun = ownzord.
Такива текстове никъде другаде не ще се видят.

Определено текстовете са страхотни, но чак пък невиждани... има къде къде по-добри.

--------------------
Cry for God when your life was ending
Call for God now death is near,
Where was God when you were dying
Reek of war is master here.
Left behind are slaughtered strangers
Enemies become your friend
This is how the fear takes over
When its time to meet the end.
Fields of flesh from graves ripped open
Only the dead can see an end to war,
Sleeting snow where bones lay broken.
Tell me what all this was for

Die for God, Die for what?
Was it worth dying for?

+Quote Post
Warrior Of Ice
коментар Jul 1 2007, 02:47 PM
Коментар #58

Balance Guardian

^ Ненужно е да сравняваш неща, които се възприемат емоционално.

--------------------

+Quote Post
comnetbg
коментар Jul 1 2007, 07:08 PM
Коментар #59

Просветен

Коментари: 277
Регистриран: 28-April 06
Потребител N: 1316

Цитат(InsArtTure @ Jun 23 2007, 01:51 PM) *

Много добре казано smile.gif . Има групи, които не слушам само и единствено заради текстовете(няма да посочвам имена...). Примерно вземете текстовете на Hammerfall - всичките са смислени и много добре написани .. По принцип аз заради това започнах да слушам самата група. В началото не се интересувах толкова от това колко технично ще се изсвири солото или колко корава и тежка ще е китарата.. а точно от това, което пеят.. Това си е лично мое мнение и ако не се съгласите няма какво да споря tongue.gif

--------------------

+Quote Post
Aggressive Perfe...
коментар Jul 2 2007, 04:20 PM
Коментар #60

Демон

Коментари: 2148
Регистриран: 26-November 06
Потребител N: 1692

Музиката е 1000 пъти по-важна от текста. Има много примери за култови песни с глупави текстове - In League With Satan на Venom примерно е доста посредствен, но това не прави песничката по-малко велика. Меноуърските химни също не блестят с кой знае каква оригиналност, но музиката... За сметка на това има адски много групи, които измислят страхотни текстове, но музиката е изтъркана. А пък при дета, грайнда и гора не виждам никакъв смисъл от великолепни текстове, след като на 99.9% от групите не им се разбира какво пеят.

--------------------

+Quote Post
rose_of_death
коментар Jul 13 2007, 09:46 PM
Коментар #61

Непросветен
*

Коментари: 17
Регистриран: 10-July 07
Потребител N: 2211

Аз съм на мнение че съотношението музика : текст е 60:40. Първото нещо, което ми прави впечатление в една песен, е мелодията. На второ изслушване се замислям и върху текста и ако е добър и ми направи необходимото впечатление значи песента става. smile.gif

--------------------
Когато прочетох колко е вреден алкохола за човешкия организъм се отказах от четенето.

+Quote Post
ludspamer
коментар Jul 13 2007, 10:18 PM
Коментар #62

свиня

Коментари: 3379
Регистриран: 10-April 07
Потребител N: 2010

Бе важен си е текстът. Все пак главно той подчертава идеята на песента.

--------------------
A moment of remembrance of all the one who died.
These brave and loyal warriors with hearts so full of pride.
They´re gone but not forgotten, in our hearts they still live on.
For them we will keep up the fight until our war is won.

Sleep well our brothers - we will never forget
We promise you to carry on
Sleep well our brothers and rest in peace
Your sacrifies make us marching on......

+Quote Post
Bleak
коментар Jul 13 2007, 10:41 PM
Коментар #63

Прослушващ метъл
**

Коментари: 160
Регистриран: 25-February 07
Потребител N: 1920

Според зависи. В единия случай музиката просто няма нужда от кой знае колко стойностен текст, защото сама по себе си е превъзходна, но от друга страна откровенно малоумни текстове спокойно могат да развалят общото впечатление.

--------------------
The ego drama unfolds
hopeless intrusion
where nothing can be found
strewn, the seeds were wasted
on the innocent in awe

+Quote Post
just_another_fre...
коментар Jul 14 2007, 12:34 AM
Коментар #64

Непросветен
*

Коментари: 47
Регистриран: 9-July 07
Потребител N: 2209

Понякога ме грабва самата мелодия, но на второ слушане гледам текста - все пак от голямо значение е какво се пее smile.gif

+Quote Post
kcaniba
коментар Jul 19 2007, 10:41 AM
Коментар #65

Прослушващ метъл
**

Коментари: 85
Регистриран: 18-July 07
Град: Варна
Потребител N: 2226

Темата е доста оспорвана. Е и е доста сложна. Наистина, важно е първо да отбележим, дали слушаме дадена песен или група в даден момент, като послание или като енергия и изблик. Има песнички които в разгара на запивката просто сами скачат в плеилистата и никой не се замисля дай дай май дарлинг... Всъщото време, когато си меланхолично настроен - един шедьовър в метъла като Брекин де Лоу (клипа и текста са невероятно смислени хе хе), някак си не биха се вързали, та дори и Пейнкиллер. А пък Слиипин Оувеи на Хипокриси, или пък песен Вреск на Мельница отговарят на моментното състояние...

Да не говорим наистина за призмата на субективизма - още на времето песните на Доорс, Лед Цеппелин (подтиквали към самоубийство хехе), Пърпл, Блек Саббат, имали кодирани негативни послания, за Слейер да не говорим фашисто наци сатанисти (любима група, и като любител на историята на WWII се кефя на текстовете, и не само)
Метала в корените си е рок. Рок е остросоциална музика - която отпраща послания, образи, и смисъл. Без текстове понякога звучи също страхотно, но тогава трябва да говорим за Сатриани, Марти Фриидман и други значими ... но това е вече др тема.

+Quote Post
[SoulConsumer]
коментар Jul 19 2007, 05:15 PM
Коментар #66

Прослушващ метъл
**

Коментари: 138
Регистриран: 19-July 07
Потребител N: 2236

за мен текста е 65% от песента

+Quote Post
deebo
коментар Jul 20 2007, 09:18 AM
Коментар #67

ДОЛЕН ЧАЛГАР

Коментари: 573
Регистриран: 17-March 06
Град: ПЛОВДИВ. BG
Потребител N: 1220

Текстовете са важни, но мен музиката ме е грабвала винаги първа. Ако това не се случи и най- добрият текст не може да ме накара да харесам дадена банда. Все пак когато прослушах МЕТАЛИКА, си пеех "seek and destroy" горе- долу така:- "синиии да сии ина сии тонайт".... biggrin.gif нямах си понятие от английски ..... . Иначе, ако става въпрос за БГ групи с български текстове, страшно много се кефих на ХИПОДИЛ, АХАТ, Ь .....

--------------------

+Quote Post
[SoulConsumer]
коментар Jul 20 2007, 09:20 AM
Коментар #68

Прослушващ метъл
**

Регистриран: 19-July 07
Потребител N: 2236

Цитат(deebo @ Jul 20 2007, 10:18 AM) *
Текстовете са важни, но мен музиката ме е грабвала винаги първа.

дамм винаги е така... просто защото често не могат да се разберат текстовете laugh.gif

+Quote Post
deebo
коментар Jul 20 2007, 11:14 AM
Коментар #69

ДОЛЕН ЧАЛГАР

Коментари: 573
Регистриран: 17-March 06
Град: ПЛОВДИВ. BG
Потребител N: 1220

laugh.gif

--------------------

+Quote Post
Helloween
коментар Jul 20 2007, 02:24 PM
Коментар #70

Прослушващ метъл
**

Коментари: 245
Регистриран: 29-September 05
Потребител N: 955

Ами важни са текстовете, например ако текстовете на MANOWAR бяха по-смислени щяха да ми харесват още повече като група ("If you're not into metal you're not my friend" w00t.gif ), да ме извиняват феновете им, аз също съм им голям фен, но що се отнася за текстове....... Но наистина музиката за мен е по-важна от текстовете особено за чуждоезичноговорящите (чуждоезичнопеещите) групи

+Quote Post
CORPUS VILI
коментар Jul 22 2007, 12:52 PM
Коментар #71

Непросветен
*

Коментари: 10
Регистриран: 22-July 07
Град: ...in the middle of nowhere
Потребител N: 2244

текстовете са най-важни според мен... няма нищо по-готино от това да се излегна на кревата с чаша пепси в ръка, да си пусна някоя песен и да слушам текста й, като си представям, че съм героиня в тази песен - затварям очи и си представям цялата картина ... rolleyes.gif

--------------------
Bikkja bit, og ormen sting,
og stuten stend og stangar -
de slepp ingjen ivi Gjallarbrui
som feller domane vrange.
For manen skin'e,
og vegjine falle so vie.

+Quote Post
DAEMONAXIA
коментар Sep 17 2007, 05:49 PM
Коментар #72

Прослушващ метъл
**

Коментари: 121
Регистриран: 17-June 07
Град: гр. София
Потребител N: 2140

Лично аз смятам, че са важни. smile.gif Музиката е тази, която те пленява... първоначално.
Нооо, текстовете допринасят за цялостното пристрастяване wink.gif ,към дадена песен.
Съотношението музика-текст,според мен е 50:50 smile.gif

--------------------
I see hell in your eyes
Taken in by surprise
Touching you makes me feel alive
Touching you makes me die inside

+Quote Post
Ghost
коментар Apr 26 2009, 08:50 PM
Коментар #73

spectral

Коментари: 1821
Регистриран: 19-December 07
Потребител N: 2488

Ами важни са, как да не са... Добра музика с добър текст е за предпочитане пред само добра музика. happy.gif

--------------------
An angel strays upon my door so frail and lost within
To weep upon her days of yore, my decadent come in...

+Quote Post
I Like Scat Porn
коментар Apr 26 2009, 08:54 PM
Коментар #74

LEEEEEEROOOOOOOY JEEEEENKINS

Коментари: 1392
Регистриран: 19-March 09
Потребител N: 3321

I'm a man, I'm a very sick man
I got one aim this is kill and kill again
I was born with pain and pain I give back
All I do with people is mangle, scalp and hack
I kill as many I can
I got no friends but you can call me slam
I torture and make them bleed
Strangulation, mutilation is my creed
I strangle them with a rope
Before I prefer to smoke a lot of dope
I slaughter them without brain
In the news they're telling I'm insane
Brainpan blues
Kill all the time - No day without a victim
It's more than a crime, his condition state - Mentally confused
I slice them with my knife
Inside the body my right hand dive
I butcher them for fun
Or shoot them with my gun
I choke them with a string
When I murder I always sing
I scalp and take their hair
But before I ask them to be fair
Brainpan blues
I hack them and I slay
When it's done, I start to pray
I chop, carve and slash
I rip, tear and I hash
I impale them and I spear
I leave them on the pale and disappear
At last I drink their blood
I eat their brains and I eat their mud

ПО-Е-ЗИ-Я!!!!!!

--------------------

+Quote Post
PainMonopoly
коментар Apr 27 2009, 11:56 AM
Коментар #75

Непросветен
*

Коментари: 47
Регистриран: 1-April 09
Потребител N: 3340

Изключително важни са. Добрият текст винаги допринася за надъхването, което се постига чрез метъла.

+Quote Post
AXTUNG! Wehrwolf
коментар Apr 27 2009, 12:16 PM
Коментар #76

Прослушващ метъл
**

Коментари: 193
Регистриран: 15-April 09
Град: София, Берлин
Потребител N: 3359

Темата трябва да бъде,
"До колко са важни текстовете в блек метъла laugh.gif или в grind laugh.gif "

И без музика и без текст може, ама като напишеш Angel of Death, няма как да не сложиш и някакъв здривяващ текст : )
много важна е и вокалната мелодия, с която текста идва !

Vreid - Pitch Black е идеален пример.

--------------------
Eins, Zwei, Die!

+Quote Post
Ta' Zhal
коментар Apr 27 2009, 08:50 PM
Коментар #77

But what I thought I could control took hold of me instead...

Коментари: 957
Регистриран: 20-February 08
Потребител N: 2604

Като чуя текст, се сещам за Elvenking. Просто нямат текст, който да не ме разтърсва, изключително силни неща по изключително простичък начин представени.

--------------------

Цитат(shagrathkz @ Jun 14 2009, 11:21 PM) *
За разлика от теб аз не съм позьор,и както преди казах извън блек метала слушам само 3 групи.

+Quote Post
_Moonshield_
коментар Apr 27 2009, 09:14 PM
Коментар #78

Деградиращ

Коментари: 2189
Регистриран: 28-November 07
Град: Казанлък
Потребител N: 2450

Аз може да се натрапвам с мойто величаене на Hypocrisy наляво и надясно, обаче за мен това е групата с най-жестоките текстове! Всъщност може би дуум-а и готик-а имат най-добри текстове като цяло, като ги четеш без съпровод са си невероятна поезия, пък с музика стават... bowdown.gif

--------------------

+Quote Post
Ghost
коментар May 2 2009, 10:17 AM
Коментар #79

spectral

Коментари: 1821
Регистриран: 19-December 07
Потребител N: 2488

Да, Hypocrisy имат невероятни текстове... Обаче на първо място за мен са тези на Dark Tranquillity. smile.gif Трудно ми е дори да ги описвам, творчеството на Stanne е уникално!

--------------------
An angel strays upon my door so frail and lost within
To weep upon her days of yore, my decadent come in...

+Quote Post
Rebel
коментар May 2 2009, 03:08 PM
Коментар #80

Просветен

Коментари: 365
Регистриран: 15-March 09
Потребител N: 3317

Всички текстове на Timo Tolkki са ни повече, ни по-малко от истински щедьовър bowdown.gif

--------------------
Fuck you and die!

+Quote Post
winterstorms
коментар May 4 2009, 07:36 PM
Коментар #81

noctambulant

Коментари: 1754
Регистриран: 6-April 06
Потребител N: 1273

Да, тия от "Saana" например са просто уникални... wink.gif А в Stratovarius голяма част от текстове ги пишеше Kotipelto.

--------------------

+Quote Post
Prokaza
коментар May 4 2009, 08:06 PM
Коментар #82

Непросветен
*

Коментари: 12
Регистриран: 3-May 09
Град: Gorna
Потребител N: 3399

Музиката на първо място.

+Quote Post
MetallicaAntiFan
коментар May 4 2009, 08:46 PM
Коментар #83

My Name Is Mud.

Коментари: 2031
Град: The Zone
Потребител N: 3398

Текстовете са много важна част от едно композиране, музиката също е важна, но чрез лириките може да се разбере и мотивът на една група, това което харесва или не, към което са пристрастни или не, неща от живота. Какво е музика без текст??? Като кола без гуми хаха, може би малко пресилих, но като цяло е това, ако един текст не е смислен няма смисъл той да бъде налице. Повечето групи пишат за нещата от живота - политика, общество и т.н. Е някой като Кенибъл Корпс вече са чели вповече криминални романи и малко фантазий от тук от там и хоп някой хорър текст. Много задълбах ще кажа така - лириките в една песен са от значение (поне за мен), ако ги няма какъв е смисълът да бъде чута една песен, как ще разберем мотивът и... с каква цел е написана и....спирам, че пак ще задълбая хаха.

--------------------

+Quote Post
gadabout
коментар May 4 2009, 10:25 PM
Коментар #84

analizator

Коментари: 3004
Регистриран: 1-April 08
Град: WorthlessPieceofShitVille, Population:You
Потребител N: 2681

Текстовете в която и да е музика имат значение дотолкова, доколкото помагат на артиста слушателят да разбере от музиката именно това, което той желае. Защото в противен случай, както всяко друго изкуство, тя може да бъде схваната от всеки един човек по различен начин, всеки може да я усети и осмисли по своему, а обикновено, макар и несъзнателно, артистът не е склонен да остави това така. Неговата творба се слуша и осмисля по неговия начин.

--------------------

+Quote Post
Nicole_92
коментар May 5 2009, 02:24 PM
Коментар #85

Непросветен
*

Коментари: 27
Град: Pleven
Потребител N: 3396

Винаги съм се интересувала от текстовете... и затова как ще реагирам. Музиката е възможно да ми хареса, но не харесвам бруталните послания.

+Quote Post
sgoh
коментар May 5 2009, 08:26 PM
Коментар #86

Метъл

Коментари: 1257
Регистриран: 25-January 07
Град: Ъуей фром дъ биг шит ривър
Потребител N: 1800

Рядко чета текстове и като цяло не се задълбочавам в лирики.

Ако си някъв некадърен музикант и Яворов не може да те спаси.

--------------------
Live forever or die in the attempt

+Quote Post
Airin Of Ancelot
коментар May 13 2009, 02:16 PM
Коментар #87

warrior princess

Коментари: 3813
Регистриран: 1-May 06
Потребител N: 1323

Цитат(gadabout @ May 4 2009, 11:25 PM) *
Текстовете в която и да е музика имат значение дотолкова, доколкото помагат на артиста слушателят да разбере от музиката именно това, което той желае. Защото в противен случай, както всяко друго изкуство, тя може да бъде схваната от всеки един човек по различен начин, всеки може да я усети и осмисли по своему, а обикновено, макар и несъзнателно, артистът не е склонен да остави това така. Неговата творба се слуша и осмисля по неговия начин.

И моето мнение е нещо подобно. Текстът идва винаги на второ място, за да дооформи впечатлението на слушателя и евентуално да му внуши част от мирогледа на твореца. Но и с текст музиката пак се възприема крайно субективно - винаги можеш да игнорираш посланието, в случай, че си го схванал.

--------------------
Rage of the winter mould the horizon,
cover the mountains, forest and lakes
Rage of the winter - magical wonder,
enchanted fury, majestic force...

+Quote Post
Rebel
коментар Jun 20 2009, 03:42 PM
Коментар #88

Просветен

Коментари: 365
Регистриран: 15-March 09
Потребител N: 3317

Цитат(winterstorms @ May 4 2009, 08:36 PM) *
Да, тия от "Saana" например са просто уникални... wink.gif А в Stratovarius голяма част от текстове ги пишеше Kotipelto.

Сравни текстовете на Stratovarius със соловата кариера на Kotipelto и ще видиш, че въпреки Котипелто да има принос в композициите, Толкки е бил основния композитор wink.gif Иначе музиката е по-важна от текстовете. 3а сравнение много от текстовете на Лайхо са безсмислени, но за сметка на това музиката компесира този факт.

--------------------
Fuck you and die!

+Quote Post
unheard_lullaby
коментар Jun 20 2009, 06:54 PM
Коментар #89

Прослушващ метъл
**

Коментари: 62
Регистриран: 16-June 09
Град: Plovdiv
Потребител N: 3458

За мен тексът е еднакво важен, да не кажа и по-важен от музиката. На първо слушане се старая да чуя и текста. Когато някое хубаво парче е с малоумен текст, почти ми разваля впечатлението. За щастие такива са рядкост при нещата, които слушам. smile.gif Но пък прекрасен текст не може да ме накара да харесам кофти музика.

--------------------
It can't rain all the time.

+Quote Post
Hetfield
коментар Jul 16 2009, 09:46 PM
Коментар #90

Просветен

Коментари: 347
Регистриран: 9-December 07
Потребител N: 2474

Ми важни са, например тези в ...And justice for all и мастъра всеки път ме разбиват!

--------------------
Fuck it all and fuckin no regrets
I hit the lights on these dark sets
Medallion noose, I hang myself
Saint Anger round my neck

+Quote Post
Anesthesia
коментар Jul 17 2009, 03:16 AM
Коментар #91

Прослушващ метъл
**

Коментари: 161
Регистриран: 21-July 07
Потребител N: 2242

Текстът е от голямо значение, но музиката е на първо място. И най-великият текст да е, ако музиката не я бива, всичко отива по дяволите.

+Quote Post
lobodomized
коментар Mar 3 2010, 11:10 AM
Коментар #92

Прослушващ метъл
**

Коментари: 83
Регистриран: 12-May 08
Потребител N: 2746

Едни от най-добрите текстове са на Chuck Schuldiner! Велик текстописец!

+Quote Post
mr.Gillan
коментар Mar 3 2010, 12:54 PM
Коментар #93

Непросветен
*

Коментари: 30
Регистриран: 24-January 10
Потребител N: 3711

Към тежка музика е доста трудно да се напише нещо смислено, в началото от части им се е получавало, но сега с цялата комерсиализация на музиката на нищо не прилича.

+Quote Post
Гост Void KD (гост)
коментар Mar 3 2010, 01:10 PM
Коментар #94

Гост

Много важни! Едно от най-важните неща за една песен, е да има добър текст. Дори и ако е хумористична...
Дразнят ме песни с идиотски текстове и следователно с идиоти, които да ги изпълняват.

+Quote Post
Kasiel
коментар Mar 24 2010, 02:54 PM
Коментар #95

gavrīēl

Коментари: 1005
Регистриран: 9-November 09
Потребител N: 3624

Текстовете са особено важни, били те в метъла или във всеки друг стил. Доста се влияя от посланията и харесвам силни текстове с особен смисъл, със символизъм за онзи, който ги е написал и за този, който ще ги чуе. Разбира се, обаче, ако инструменталът е толкова въздействащ, че казва достатъчно и без текст, бих подминала отсъствието му. rolleyes.gif

--------------------

Suffers the beaten ground of idioglossia;
we talk but we do not speak.

+Quote Post
Darkness_Lady
коментар Jul 5 2010, 06:55 PM
Коментар #96

Прослушващ метъл
**

Коментари: 132
Регистриран: 22-January 08
Град: Varna
Потребител N: 2552

Ами доста са важни! На мен ми въздействат колкото и музиката!

+Quote Post
RunningWild
коментар Jul 6 2010, 12:56 AM
Коментар #97

Метъл

Коментари: 1366
Регистриран: 13-June 10
Потребител N: 3861

За банди като Dream Theater или Symphony X текстовете не са важни - слушаш яките сола, мелодии и прочее. За мен даже тези банди без вокал щяха да звучат още по-яко. Но има лирики на групи като Death, King Diamond, които просто няма как да пропуснеш - невероятни текстове.

--------------------
Life is too short to listen to slow music... In GERMAN POWER METAL we trust, in HELL we burn!

+Quote Post
sharon
коментар Jul 6 2010, 01:09 AM
Коментар #98

Oryctolagus Cuniculus

Коментари: 7672
Регистриран: 10-January 06
Потребител N: 1112

Има го и този момент с търсенето на наистина пасващ и подходящо експресивен вокал с достатъчни умения, за да придаде силата на въпросните текстови послания. Не бих казала, че предпочитам някоя от любимите си банди в чисто инструментален вариант, това е все едно да премахна една от основните съставки, които изграждат цялостното им звучене така, както ми харесва най-много. Не е кой знае колко лесна работа и да напишеш качествени лирики, така че това е допълнителен плюс. Специално що се отнася до споменатите Symphony X - евентуалната липса на брилянтен "разказвач" като Russell Allen си е чисто светотатство!

+Quote Post
KTULU
коментар Aug 5 2010, 11:07 AM
Коментар #99

Прослушващ метъл
**

Регистриран: 13-July 10
Град: БЪЛГАРИЯ
Потребител N: 3892

Еднакво важни са всички компоненти на една песен според мен.

--------------------
Хаосът има едно единствено предимство пред реда, по добре организиран е!

+Quote Post
Damn it!
коментар Aug 5 2010, 02:51 PM
Коментар #100

Прослушващ метъл
**

Коментари: 70
Регистриран: 1-August 10
Град: Русе
Потребител N: 3911

Скучни песни с гениален текст като че ли бих слушала по-трудно от готини песни с малоумен текст. И все пак драконовият пауър не ми допада точно заради текстовете, иначе музиката може да е добра колкото си иска... Много труден въпрос. rolleyes.gif
Казвам фифти-фифти и чуквам със съдийското чукче. whistle.gif

--------------------
"I'd rather die on my feet than live a life on my knees."

+Quote Post

4 страници V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 потребител(и) четат тази тема (1 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

Олекотена версия Час: 18th July 2025 - 03:15 AM