![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Witcher ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Metal World Conclave Коментари: 4075 Регистриран: 8-October 03 Град: Sofia Потребител N: 296 ![]() |
Как смятате дали се възражда метъла, поне аз смятам, че е така съдейки по огромния брой новородени яки метъл банди (е голям процент "новите" са плява, но то времето ще покаже кой струва и кой не). Освен многото нови групи и голяма част от старите продължават да доказват себе си издавайки много силни албуми - за мен 2004 и 2003 са едни от най-силните години на метъла, съдейки по качествени албуми. Някои групи вече достигат и до продажби и веднага са обвинени в комерсиалност (а 80 тогава метъла се продаваше много, това значи ли че е бил комерсиален?!?). Е кажете си мнението....
-------------------- |
|
|
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() I, Voyager ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Модератори Коментари: 7649 Регистриран: 24-September 06 Град: Карлсруе, София... където и да е Потребител N: 1587 ![]() |
Според мен в момента е актуално да си различен. Повечето групи се стремят да направят нещо странно, ново, нечувано, с което да привлекат вниманието, защото каквото и да си говорим модерният слушател е пренаситен. Той има достъп до всичко по всяко време, така че ако някой нов музикант иска да бъде забелязан от публиката (поне в задоволителен мащаб), трябва да изсвири нещо шантаво. Не мисля, че стиловете в метъла се обособяват в момента като все по-самостоятелни, точно обратното - в наше време имаме пауър/прогресив/атмосферик или джаз/фюжън/дуум/прогресив/дет. Доживяхме дори авангардни групи да правят вайкинг метъл албуми... Разбира се, това не може да важи за цялата сцена - винаги ще има групи, които ще свирят само пауър, или само дет, или само блек - няма как и всъщност намирам това за хубаво, защото понякога ми иде да избягам от всичката тази порочна сложност в нещо далеч по-просто и традиционно. Пък и не може всички да са новатори.
Напоследък размишлявам по две други неща обаче - все повече започнаха да се промъкват етно/фолклорни елементи дори в тежката музика. И не става дума само за вечните келтски/ирландски/северни мотиви - имаме групи като Spi-Ritual, които са впили дълбоко корени в ориента, Nile и Melechesh, които правят доста космополитна музика, Orphaned Land се опитват да въведат елементи от арменската/еврейската музика, а дори напоследък някои банди съвсем успешно комбинират и източни елементи. Намирам това точно като израз на търсенето на разнообразие - изразните средства в музиката се изчерпват бавно и какво по-естествено от това хората да се обърнат към родната си музика или, в случая на други, към фолкорна музика, която е считана от тях за екзотична и интересна. В другата крайност - все повече и повече чуваме за разни нойз проекти, слъдж групи, дроун и т.н., в които мелодичността е сведена до едно съвсем различно ниво или пък отсъства напълно. Допреди време се съмнявах доколко изобщо това може да се нарече музика, но след като в момента дори харесвам подобни банди, а в интернет ни заливат все повече и повече нови, явно в това подразделение на музиката има бъдеще. Или за да обобщя - описах ви двете тотални крайности. Едното е търсенето на мелодичност, а другото - нейното пълно отричане. Едните се опитват да въздействат чрез прочувствена музика, другите чрез абстрактен (на моменти) шум, който задоволява нуждите на публиката за шантавост и ексцентричност. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 19th July 2025 - 10:37 AM |