![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() I, Voyager ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Модератори Коментари: 7649 Регистриран: 24-September 06 Град: Карлсруе, София... където и да е Потребител N: 1587 ![]() |
Пред нас лежи новият опус на Arjen, малко по-лежерен и спокоен от обичайното, което сигурно ще попречи на много хора да го оценят подобаващо. Всъщност тавата изобилства от това, което все по-рядко срещаме в модерните албуми - МУЗИКА. Да, музика, която е дебело напластена във всяка песен, оригинална, въздействаща, мислена. По ирония на съдбата, "01011001" излиза общо взето паралелно с другата метъл/рок-опера - третата Avantasia. Не искам да правя съпоставки, защото са различни като деня и нощта по отношение на идея и стил. Ще отбележа обаче, че Tobi може само да слуша какво е измислил Arjen и да си спомня, че и той някога е правил такива неща - опери. Защото новият Ayreon не е просто сбирка от много гост вокалисти. Той наистина е опера. Още много има да се слуша, за да се разбере напълно и оцени обективно, пък и текстовете ще са необходими. До момента си нямам идея за какво става дума в операта, една дълбока история ще е добре дошла.
В заключение (на настоящия ми пост, защото смятам още да пиша по темата) ще кажа, че това сякаш не е най-добрият албум на маестрото, но аз и не искам да надминава постоянно своите минали шедьоври. Това, което очаквах от албума, го получих - 104 минути, които ще слушам отново и отново с удоволствие. -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() I, Voyager ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Модератори Коментари: 7649 Регистриран: 24-September 06 Град: Карлсруе, София... където и да е Потребител N: 1587 ![]() |
Мисля си, че почвам да разбирам скелета на историята вече дори и без текстове. Очевидно албумът почва с прозрението на висшата раса (която ни е позната от предните части на епоса), че бавно запада. Или поне отделни индивиди разбират това. Явно тук ще стане ясно как точно са решили да си направят малкия експеримент, наречен Земя. Обче както самият Arjen спомена в едно итервю преди време, той се е постарал да омеша добре историята, така че да е доста трудно да се следва. Така например някои парчета от втория диск описват точно намесата на "Forever (of the Stars)" в развитието на човешката раса, докато още в първата е поставен отрязък от живота на обикновения модерен човек ("Connect the Dots", да песента е отвратително реалистична!).
Имам и няколко теории за името. Очевидно то е ASCII представянето на The Planet Y, но според мен значението му е малко по-дълбоко. Това е връзка с мотива за загубата на чувствата и емоциите, които раздират Forever. Проблемите им са толкова изострени, че всички започват да мислят, да говорят, да възприемат околния свят като нули и единици - спомнете си онзи пасаж в откриващото "The Age of Shadows", където Anneke пее за огромните деформации в психиката им. Та точно тогава вторият глас в песента изрежда бинарен код (буквално). Сякаш този стерилен начин за комуникация е единственият останал им. Изключително силен момент! И настрана от историята - "Comatose" е еб**и великото парче! Лудница тотална! -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
спомнете си онзи пасаж в откриващото "The Age of Shadows", където Anneke пее за огромните деформации в психиката им. Та точно тогава вторият глас в песента изрежда бинарен код (буквално). Става въпрос за момента между -3:15 и -2:16. Току що си направих труда да транскрибирам какво пее и да го обърна в ASCII, ето какво се получи:01101000 = 104 = h 01100101 = 101 = e 01101100 = 108 = l 01110000 = 112 = p 01101000 = 104 = h 01100101 = 101 = e 01101100 = 108 = l 01110000 = 112 = p Думата, която се получава, мисля, че е очевидна. Май все пак съм прав, това явно е единственият им останал начин за комуникация. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 12th July 2025 - 09:20 PM |