Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Ayreon / Arjen Anthony Lucassen
.::Metal World::. Форуми > Metal > Metal / Rock / Hardcore / Gothic / Industrial
Страници: 1, 2
lodborg
Пред нас лежи новият опус на Arjen, малко по-лежерен и спокоен от обичайното, което сигурно ще попречи на много хора да го оценят подобаващо. Всъщност тавата изобилства от това, което все по-рядко срещаме в модерните албуми - МУЗИКА. Да, музика, която е дебело напластена във всяка песен, оригинална, въздействаща, мислена. По ирония на съдбата, "01011001" излиза общо взето паралелно с другата метъл/рок-опера - третата Avantasia. Не искам да правя съпоставки, защото са различни като деня и нощта по отношение на идея и стил. Ще отбележа обаче, че Tobi може само да слуша какво е измислил Arjen и да си спомня, че и той някога е правил такива неща - опери. Защото новият Ayreon не е просто сбирка от много гост вокалисти. Той наистина е опера. Още много има да се слуша, за да се разбере напълно и оцени обективно, пък и текстовете ще са необходими. До момента си нямам идея за какво става дума в операта, една дълбока история ще е добре дошла.

В заключение (на настоящия ми пост, защото смятам още да пиша по темата) ще кажа, че това сякаш не е най-добрият албум на маестрото, но аз и не искам да надминава постоянно своите минали шедьоври. Това, което очаквах от албума, го получих - 104 минути, които ще слушам отново и отново с удоволствие.
_TNT_
Тъкмо изслушах първата песен. Супер е. А и като гледам/слушам участниците в албума... wub.gif Обещаващо начало.
wqwrrr
Това беше албум от който въобще не знаех какво да очаквам. Все още не разбирам какво точно получих, но определено намирам албума за изключително качествен. След едно изслушване посланието му все още не ми е ясно, но невероятната музика и усещане за целенасоченост, цялост и мисъл са налице още от самото начало и до самия край. Ако има някой, който в днешно време да прави наистина оригинален и идеен прогресив, това е Arjen. Красиви и динамични композиции, уникално звучене, контраст и последователност - определено е запазил гениалната си способност да композира отличаващи се от всички други шедьоври! Предвид музикантския състав можем да сме още по-доволни, защото без съмнение това е първокласно музициране, плътно и изпипано, точно такова, каквото трябва да бъде.
Има още много да бъде казано за записа, след още слушане ще кажа по-обстойното си мнение.
sharon
Присъединявам се към позитивните оценки, очакванията ми за поредния шедьовър от страна на Lucassen се сбъднаха. Музиката е класи над това, което напоследък буквално се бълва от редица групи. Настрана сполучливата комбинация вокалисти, направи ми впечатление и уместната организираност и съответната подредба на самите песни. 104 минути, както каза Венци, но наистина пропити с качествени, разнообразни и интересни изпълнения.
Duh5
Не съм съгласен, че надминава миналите албуми. Обещавам да се обоснова, две-три слушания не са достатъчни за обективна оценка. Не съм много сигурен, че ще влезе в албумите на годината..
Airin Of Ancelot
За пръв път чух албума тази сутрин, в момента не мога да го спра. Вижда ми се по-сложен от "The Human Equation"; личи си, че отново е хвърлена много работа. В момента в стила рок-опера Lucassen може да се бори единствено със себе си за първенството...
lodborg
^^ По-скоро си съгласен, че не надминава миналите албуми. smile.gif "The Human Equation" е наистина отвъд гениалното (ако нашият многоуважаван админ разреши да го цитирам), а на мен дори и Миграторът ми харесва повече от новия. Обаче "01011001" надминава всичко останало на маестрото.
_TNT_
Много много ми харесва този албум. Днес го слушам цял ден. Страшно богат и музикален. Lodborg още в първия пост го отбелязва - МУЗИКА струи от това произведение. От части "разбирам" за какво иде реч, но е нужно още време, за да го осмисля напълно. Много добра сплав се е получила между съзвездието, което участва в записа. "01011001" е едно бижу!
prayer4eto
На мене пък не ми хареса особено много - приятна музика, но нищо повече. Като че ли повторенията на елементи, монотонността и едничката тоналност ме водят нататък... За сундтрак на филм или игра - става wink.gif
Svetyl
Толкова е спокойно... Перфектна музика за учене, релаксиране и въобще за всичко.
Warrior Of Ice
Arjen е гений и го доказа за пореден път. Вярно, албумът е различен, но от такъв творец точно това би следвало да се очаква. Много големи композиции, адски много музика, емоция и внушение. Иначе до голяма степен маестрото остава верен на себе си - чуваме характерните за него рифовка, оркестрации и аранжименти, но в нова доза отлични парчета. Отново е успял да съчетае специфичните достойнства на всеки от вокалистите по съвършен начин.

Много ми е любопитно каква ли е историята сега. Имам някои предположения, но ще изчакам...
lodborg
Това "Comatose" ме навежда на мисълта, че историята, която Arjen развива вече колко, 5 албума (?), ще преплете по някакъв начин и "The Human Equation" - албумът, който по никакъв начин не се връзва иначе с "апокалиптичната" му сага. Пък 2085-а година вече сме я срещали и преди.
winterstorms
Това е един от малкото прогресив метъл проекти, които мога да слушам без досада. Чак днес разбрах, че човекът е направил нов албум. Доста добра работа, но е рано да дам окончателно мнение.
Arq
Определено албума си го бива според мен. Харесва ми звученето(даже много) но забелязвам, че хората, на който им хареса явно си падат по раноконтиненталните нишки в музиката...и да не ме разберете все едно laugh.gif
lodborg
Мисля си, че почвам да разбирам скелета на историята вече дори и без текстове. Очевидно албумът почва с прозрението на висшата раса (която ни е позната от предните части на епоса), че бавно запада. Или поне отделни индивиди разбират това. Явно тук ще стане ясно как точно са решили да си направят малкия експеримент, наречен Земя. Обче както самият Arjen спомена в едно итервю преди време, той се е постарал да омеша добре историята, така че да е доста трудно да се следва. Така например някои парчета от втория диск описват точно намесата на "Forever (of the Stars)" в развитието на човешката раса, докато още в първата е поставен отрязък от живота на обикновения модерен човек ("Connect the Dots", да песента е отвратително реалистична!).

Имам и няколко теории за името. Очевидно то е ASCII представянето на The Planet Y, но според мен значението му е малко по-дълбоко. Това е връзка с мотива за загубата на чувствата и емоциите, които раздират Forever. Проблемите им са толкова изострени, че всички започват да мислят, да говорят, да възприемат околния свят като нули и единици - спомнете си онзи пасаж в откриващото "The Age of Shadows", където Anneke пее за огромните деформации в психиката им. Та точно тогава вторият глас в песента изрежда бинарен код (буквално). Сякаш този стерилен начин за комуникация е единственият останал им. Изключително силен момент!

И настрана от историята - "Comatose" е еб**и великото парче! Лудница тотална!
Rodd1ck
В архивите има някакви текстове, но нещо са се поомешали.
wqwrrr
Венци е дал много правилно тълкование. Чак след като го прочетох почна да ми просветва, а идеята отново е невероятно интересна, както и гениално представена.
Иначе едва ли щях да схвана концептуалния смисъл на песента "Web of Lies", като след първото слушане въобще не можех да намеря мястото на песента в албума.
lodborg
Цитат(lodborg @ Dec 6 2007, 11:53 PM) *
спомнете си онзи пасаж в откриващото "The Age of Shadows", където Anneke пее за огромните деформации в психиката им. Та точно тогава вторият глас в песента изрежда бинарен код (буквално).
Става въпрос за момента между -3:15 и -2:16. Току що си направих труда да транскрибирам какво пее и да го обърна в ASCII, ето какво се получи:

01101000 = 104 = h
01100101 = 101 = e
01101100 = 108 = l
01110000 = 112 = p

01101000 = 104 = h
01100101 = 101 = e
01101100 = 108 = l
01110000 = 112 = p

Думата, която се получава, мисля, че е очевидна. Май все пак съм прав, това явно е единственият им останал начин за комуникация.
prayer4eto
Е, Венци, кажи ми - кога програмирането те погълна изцяло bowdown.gif
Aggressive Perfector
Току що го слушах. Чудесен албум. Задължително ще се запозная и с останалото им творчество. smile.gif
Duh5
Цитат(lodborg @ Dec 8 2007, 12:09 AM) *
01101000 = 104 = h
01100101 = 101 = e
01101100 = 108 = l
01110000 = 112 = p

Човече, тебе не трябва да те пускат в обществото, опасен си!
bowdown.gif
Alti
Сега ги чух и ще кажа само две думи:дълбоко съм впечатлен bowdown.gif Много добро албумче!!! smile.gif Web of lies Ftw!!!
Airin Of Ancelot
Знаете ли дали ще има някакви видеоклипове?
Rolf
Абсолютен шедьовър, от две седмици почти само него слушам. Отначало и аз си мислех, че не надминава "The Human Equation", но вече не съм толкова убеден. Истината е, че винаги можем да разчитаме на нещо гениално от Lucassen. smile.gif
Wintersunset
Принципно не съм особено запозната с творчеството на Ayreon, но имената... ме накараха да чуя. Първо прочетох за Tom Englund, а след това за Hansi и не можех да си позволя да не разбера за какво, по дяволите става въпрос. Няма много да се обяснявам, само ще кажа, че съм повече от очарована. Такъв прекрасен албум не съм слушала от много време насам...
Ако и останалите неща на Ayreon са толкова добри, май е време да търся дискография... rolleyes.gif
abydos
Започвай да я търсиш smile.gif
Другите албуми, според мен, са по-добри, визирам The Human Equation, Universal Migrator 1 и 2, Into The Electric Castle...прочети във всички тези албуми кои имена взимат участие в тях и ще ти потекат лигите smile.gif.
Аз лично в началото бях доста разочарован от този албум, но няма как иначе. След THE очакванията ми бяха просто бомбастични особено с наличието на Daniel Gildenlow, Englund, Jorn Lande и компания. Просто няма наистина отличаващи се песни, самите вокалисти не са на достатъчно високо ниво в албума, това ме изненада защото в предишните си албуми Arjen винаги изкарваше някоя нова, непозната до сега страна на гласа на даден човек, докато в тази всеки си прави това, което може. Разочарован съм от изпълнението на Gildenlow, очаквах много повече от него.
Но след известен брой прослушвания албума започна да ми допада все повече, може и да липсват до известна степен отличителните песни, които имаше в THE например, но когато се слуша като албум, целият от-до, това е силата му. Добър албум, според мен, малко по-слаб от обикновено, но все пак това е Arjen, а той си е рок-гений smile.gif.
Единствената наистина слаба страна на албума, според мен, е нежната половина от вокалистите. Не че се представят слабо, просто самият албум сякаш липсва моменти, в които наистина да блесне женския глас.
The Dragon
Имам нужда от помощ относно албума. Значи искам да питам за някои песни кои изпълнители пеят.
Age of Shadows - 2:15 - 2:44
6:16 - нататък, все жената, със Forever и Zero/One -тата.
Comatose - Всичко, то май са само един мъж и една жена.
Beneath The Waves - Припева, където пее мъж (Beneath the waves we were invincible и т.н.)
Ще съм ви много благодарен!
lodborg
"Age of Shadows" (2:15 - 2:44) - Steve Lee
"Age of Shadows" (6:16 - ...) - Anneke
"Comatose" - Anneke и Jorn
"Beneath The Waves" (Припева) - Първия път Anneke, втория Jorn и Steve Lee, третия път кой ли не.
_TNT_
Я, и аз да попитам тези с по-добър слух. Къде (в коя песен) точно пее Daniel Gildenlow, слушал съм го, но не мога да го разпозная никъде.
lodborg
"Liquid Eternity", "Beneath the Waves", "Newborn Race", "The Fifth Extinction". Може нещо да съм пропуснал, разбира се. Учудващо малко в сравнение с останалите наистина.
Elnahir
По горе се спомена за лириките, ето link все пак за тези, които не са попаднали на тях, а ги търсят.

Албума го преоткривам с всяко слушане - намирам все нови и нови страни на песните, нов смисъл в цялата концепция, ..заслужава си добрите думи, спор няма. Тъй като открих музиката на Arjen преди едва 2-3г. не успях да си съставя някакви конкретни очаквания за "01011001", защото използвах цялото това време да слушам и преслушвам цялата дискография, от-до. Този албум ми се струва много по-различен като усещане, много по-личен и прочувстван. + 1 към abydos за това, че със слушане на всичките песни човек може да си състави по-пълна представа.

+1 и към lodborg за Comatose - за мен това е олицетворението на целия албум. А и се припокрива с думите на Arjen в едно интервю, в което казва, че (перефразирам): "..новият албум ще бъде много по-мрачен и труден за разбиране.". Трудно ми е да съпоставя песните една с друга, защото са ужасно различни и все пак съвършени сами по себе си. Но не мога да не спомена и Waking Dreams, на която май никой не обърна внимание.

И още +1 за концепцията, описана от lodborg. Прави ми също впечатление и отношенията между The Truth Is Here и Unnatural Selection - за връзката между двата свята, единият - в главата на Mr. L, другият - ..кой знае къде. А и също така The Truth Is Here напомня много на Eyes Of Time от The Final Experiment - отново историята за "сънищата", които има героят, как се чуди истина ли са, не е. Само че този път идеята е доразвита, той вече е наясно, че ако човек иска, ще види реалността в тях. Въобще, уникални песни, наистина невероятен албум. \m/
abydos
Ако не сте го гледали, чрез тези клипчета на мен ми стана малко по-ясно кой кога/къде пее:
http://www.youtube.com/watch?v=KxD990JOUU0
http://www.youtube.com/watch?v=rQDnXAG4jTQ
Ето и солачките: http://www.youtube.com/watch?v=4F3HQJpC2cA
_TNT_
Мдам, супер линкове, abydos - попълниха някои неясноти при мен.
Elnahir
И аз благодаря за link-овете. \m/
А само моят слух ли е повреден или има моменти в Comatose, в които гласът на Jørn Lande напомня зверски този на David Coverdale? blink.gif
abydos
Не, не си само ти smile.gif.
ManOwaRadO
Качих го на плейъра и ще го слушам утре в работата пък да видим - изглежда доста обещаващо.
prayer4eto
From: Arjen 'Ayreon' LucassenDate: 28 Dec 2007 23:20

Subject: Ayreon - 01011001 - News

Body: Hello everyone!
Despite the holiday rush, it's time for another update from the Electric Castle! Enjoy!

~Lori~
Arjen thanks former manager Yvette Boertje
I would like to take this opportunity to officially thank Yvette for all the great work she's done for me in the past five years. The Human Equation turned out to be one of my most successful albums ever and I can assure you that Yvette had a big hand in this. I definitely could not have done it without her. And I can tell you, it's not easy to work with a control freak and moody perfectionist like me, but she was able to inspire me when times were rough and restore the balance in the Ayreon universe when necessary. In fact she was way more than my personal manager, she helped out wherever and whenever she could. Thanks again Yvette and good luck with your screenwriting career and other future plans, may all your dreams come true!

~Arjen


"Beneath the Waves" CGI movie preview Jan 1, 2008
On January 1, 2008 at 00:01 a.m. CET we'll be premiering "Beneath the Waves," a stunning CGI film produced by Simon van Vegten, made to accompany the song of the same name from the upcoming Ayreon 2-CD album "01011001." The "Beneath the Waves" film with 5.1 surround mix will be included as one of many bonus DVD features on "01011001."


Visit http://www.arjenlucassen.com/premiere.htm on January 1st to view the movie and help us ring in the New Year!

01011001 album artwork previews online
Each day until January 1, 2008 we'll be unveiling selected album artwork from 01011001. The first previews are up now: http://www.arjenlucassen.com/artwork/artwork_previews.htm.


Official Promo Team accepting members
Do you enjoy Arjen's music and want to help spread the word? Then we'd love to have you join our brand new Promo Team. Send a mail to promoteam@arjenlucassen.com or visit the Promo Team headquarters here to find out what you can do to help promote Ayreon. No contribution is too small!


Best wishes for the holiday season from all of us at ArjenLucassen.com, until next time!
Duh5
Странно, линковете ти водят към myspace, а ако ги копираш като текст си работят.. А иначе бог ми е свидетел, че в 11 часа вечерта вдруги ден ще вися на сайта.. smile.gif
prayer4eto
Сега ще ги оправя, не погледнах за линковете smile.gif
Duh5
Жестока корица!

Rodd1ck
Тя корицата не е лоша, но като се замислим за албума "ангелите" му не се открояват кой знае колко.
lodborg
Абе Анеке определено е хванала с две ръце и комплект гласни струни женското лидерство. Не бих казал, че има по-малко "ефирно време" от кой да е колега мъж. Но пък на всички ни е ясно защо се появява такава корица. Маркетинг му е работата.
Duh5
Мани маркетинга, идеална е за Wallpaper:)
Airin Of Ancelot
Цитат(Rodd1ck @ Dec 29 2007, 07:14 PM) *
като се замислим за албума "ангелите" му не се открояват кой знае колко.

Хм, чуват се където, когато и както трябва... Аз повече от това не мога да искам. wink.gif
sharon
Справят се повече от добре, според мен. Oбаче именно това, което прави Anneke в албума не ми допада чак толкова, но пък се слуша, защото всичко си е перфектно балансирано. От друга страна, гласът й никога не ми е бил сред любимите...
abydos
Цитат(lodborg @ Dec 29 2007, 07:30 PM) *
Маркетинг му е работата.

Казваш го сякаш е лошо нещо smile.gif.
lodborg
В случая - не. Няма нищо лошо в това да запишеш нещо хубаво и след това да помислиш как да го рекламираш. Въпросът е, че подобна корица има точно цел реклама. Не че съм против, де.
Elnahir
Щастлива Нова година на всички. : )

Току-що изгледах CGI клипа по Beneath The Waves от link-a, който prayer4eto пусна няколко поста по-нагоре и.. mellow.gif

В главата ми песента изглеждаше по коренно различен начин, заради което съм ужасно доволен от видяното - няма нищо по-хубаво от различна интерпретация, особено ако е такава. Начинът, по който е показана Земята, вълните и всичко останало е наистина впечатляващ. Особено при положение, че слушам албума почти без прекъсване, сега съвсем ми влезе под кожата с това видео.

Не знам, страхотно е..

Споделете си вие мнението.
Wintersunset
Цитат(Elnahir @ Jan 2 2008, 07:51 PM) *
В главата ми песента изглеждаше по коренно различен начин

И при мен е така. (=
Вчера и аз го гледах...
Обаче.. не знам защо, просто някак... не ми хареса особено това, което видях. Наистина представите ми бяха коренно различни, а това ги разби на парченца. Може би трябва да го гледам още няколко пъти ли, не знам... но просто не ми допадна, очаквах нещо... различно. Не знам какво, но просто.. различно.
lodborg
Това филмче сигурно е доста трудно да се моделира от чисто техническа гледна точка. На мен обаче, първо, изобщо не ми е интересно и второ, визуално ме отблъсква страшно много. Плашещо е дори, че вътрешния дизайн на корицата на албума ще е съставен от подобни грозотии: цък.
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2020 Invision Power Services, Inc.