![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Cosmic Sailor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1451 Регистриран: 15-March 05 Град: Half Moon Cay, the Bahamas Потребител N: 771 ![]() |
как по дяволите произнасяте Savatage ?
аз например Саватааж...но съм го чувал и Севатидж...някой - идеи ? Ако и друг има подобни въпроси по добре питайте, да не се излагаме ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]() |
![]()
Коментар
|
|
Непросветен ![]() Група: Потребители Коментари: 2 Регистриран: 18-March 08 Потребител N: 2642 ![]() |
ЕINHERJER - произношението е точно това, което дава Scion Of Storm, а именно АЙНХЕРЙЕР. Всъщност името на бандата е леко видоизменeна форма на съществителното EINHERIAR (мн. число) - храбри воини, които, след смъртта си в битка, биват отведени от валкирии във Валхала, двореца на Один; там те се подготвят за Рагнарок, Последната битка между Один и останалите богове срещу Гигантите. В ед.ч. правилното изписване е EINHERI.
ARCH ENEMY - има 2 варианта на произношение, в съответствие с вложеното значение. АРЧ [arch] и АРК [арк]. И двата варианта са подходящи в двойка с ENEMY - АРЧ ЕНЕМИ [лукав, коварен враг] и АРК ЕНЕМИ [най-древен, прадревен враг]. Лично на мен вторият вариант по ми се нрави, но неотдавна гледах концерт на бандата - и там публиката [предимно шведи] наричаха Анжела и ко. АРЧ ЕНЕМИ. Напълно е възможно обаче, въпреки че бандата е шведска, и хората там да не са наясно за точното произношение, въпреки че, за разлика от нас, учат английски от 1-ви клас. DIMMU BORGIR - както спомена някой тук, името е исландско, ето защо е абсолютно неправилно поамериканченото му произношение като БОРДЖИЪР и пр. Хубавото на скандинавските и сродни тяч езици е, че ние българите можем (и трябва) да ги произнасяме почти едно към едно както ги четем, в случая ДИМУ БОРГИР (с ударение върху първите срички). ЕVILE - и тук, както при EINHERJER(или например RAMMSTEIN), иде реч за умишлено видоизменена дума, в случая думата EVIL ("зло", "зъл" и пр.) Ето защо, правилното произнасяне е идентично с въпросната дума, а именно - ИВЪЛ, въпреки добавеното окончание "е". ![]() |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 3rd May 2025 - 04:45 PM |