![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Поетично бездушен ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 6131 Регистриран: 8-October 03 Град: Русе / Велико Търново Потребител N: 295 ![]() |
Както, най-вероятно, сте чули. наскоро България (или по-точно българския посланник в Япония) подписа за забрана на торенти и криминализирането на тегленето им. България трябва да приеме редица закони, които, поне както го разбирам, де факто ще ограничат всичко, свързано с мултимедийни продукти, тегленето им, дори гледането и слушането им. Ето една кратка статия по въпроса: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1206591
Та, да ви питам за мнението ви, понеже откакто е подета "борбата с пиратството", това тук ми се струва най-сериозния опит то да бъде ограничено. Какво ще правим/правите? Как виждате нещата? P.S. Морализаторски речи за това как трябва да се купуват оригинални продукти (тук не става въпрос само за музика, все пак!), както и умишлено осиране на темата, не се приемат, не им е мястото тук. -------------------- Historia vitae magistra
Historiam nescire, hoc semper puerum esse. Защото ние се нуждаем от последните 5000 години, за да можем да преживеем що-годе спокойно следващите сто. |
|
|
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() I, Voyager ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Модератори Коментари: 7649 Регистриран: 24-September 06 Град: Карлсруе, София... където и да е Потребител N: 1587 ![]() |
Нямам никакви познания в областта на правото и много би ми било интересно да чуя мнението на някой по-вещ. Абсолютно лаическото ми мнение е обаче, че ACTA е страшно объркана и странна история и това го казвам не от злоба или защото подкрепям "ограбването" на големите компании.
Няколко неща считам за фрапантни - първо, че не просто предполагаемият пират ще си го отнесе, но и страницата/блогът/форумът, в който изпиратстваният продукт е бил качен, както и ПРОВАЙДЕРЪТ! Как точно се предполага последните да правят качествен контрол и поради каква причина трябва да бъдат наказвани заради действия, независещи от тях, ми е непонятно. Единственото ми обяснение е, че може би си оставят вратичка за лов на вещици. И за заличаването на неудобни страници. Второ, както Сашо отбеляза, ACTA e нарочно недовършена. Много неща, включително и дефинирането на това какво е легално съдържание, е оставено за въпросната комисия. Тя ще има правото впоследствие и по свое усмотрение да допълни текста. С много голям потрес бих се съгласил такава задача да бъде предоставена на комисия, която няма да се контролира от никаква институция (и най-вече от моето правителство). Общо взето, някой лобира на глобално ниво за големите компании. Интересно ми е също от къде накъде някой трябва да пази логове на всичко, което съм посетил в Интернет и как това ще помогне за защита на авторското право. Все едно да целиш муха с атомна бомба. Още повече, че според следното проучване (статията е на немски) следователите в Германия просто не разполагат с технология, която да парсва данни в такъв обем за приемливо време. Според предишно подобно изследване на Max Planck Institut (линк в статията), това масово логване би подобрило разкриването на подобни престъпления само с 0,002%. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 13th July 2025 - 03:47 AM |