Metal World - Българският метъл портал Гласувайте за сайта в BG Top

Здравейте ( Вход | Регистрация )

Forum Rules ПРАВИЛА - прочетете преди да пишете!
> България подписа ACTA, нещо, което заслужава отделна тема
Svetyl
коментар Jan 29 2012, 01:22 PM
Коментар #1

Поетично бездушен

Група: Приятели
Коментари: 6131
Регистриран: 8-October 03
Град: Русе / Велико Търново
Потребител N: 295

Както, най-вероятно, сте чули. наскоро България (или по-точно българския посланник в Япония) подписа за забрана на торенти и криминализирането на тегленето им. България трябва да приеме редица закони, които, поне както го разбирам, де факто ще ограничат всичко, свързано с мултимедийни продукти, тегленето им, дори гледането и слушането им. Ето една кратка статия по въпроса: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1206591
Та, да ви питам за мнението ви, понеже откакто е подета "борбата с пиратството", това тук ми се струва най-сериозния опит то да бъде ограничено. Какво ще правим/правите? Как виждате нещата?
P.S. Морализаторски речи за това как трябва да се купуват оригинални продукти (тук не става въпрос само за музика, все пак!), както и умишлено осиране на темата, не се приемат, не им е мястото тук.

--------------------
Historia vitae magistra
Historiam nescire, hoc semper puerum esse.

Защото ние се нуждаем от последните 5000 години, за да можем да преживеем що-годе спокойно следващите сто.
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Отговори
2+2=0
коментар Jan 30 2012, 11:59 PM
Коментар #2

Прогресиращ

Група: Потребители
Коментари: 524
Регистриран: 8-July 08
Потребител N: 2846

Интересувам се от развитието на проекта за международно споразумение за защита на авторското право от доста време, вероятно малко преди Пандата.

Иначе, мейтс, попитах, защото наблюдавам как се развиват протестните движения и ми прави впечатление, че организаторите винаги залагат на това срещу какво протестират, не какви промени искат да бъдат извършени.

АСТА е международно споразумение и като такова не рефлектира директно върху националното законодателство. България участва в множество подобни споразумения (за защита на авторските и сродните им права), в Наказателният кодекс има член, регламентиращ престъпленията, свързани с авторските права - чл. 172а, който препраща към Закона за авторското право и сродните му права. В този ред, пиратството отдавна е престъпление в България, както и в повечето държави с модерно законодателство.

Имам предвид, че отстрани нещата изглеждат като поредния протест защо затваряте замундата. Моят личен съвет е да поканите на протеста хора, вещи в авторското право, които да разяснят на присъстващите за какво точно става дума, понеже ситуацията е малко мъглява.

За мен лично проблемът на АСТА не е, че е мъгляво формулиран, защото няма как международно споразумение да регламентира конкретно подобни правоотношения. АСТА обаче предвижда изграждане на международен регулатор, който да разглежда проблемите, свързани с авторство, който според мен ще бъде силно зависим от корпоративни интереси. АСТА допуска също така сериозни намеси в личното пространство на интернет потребителите и отваря възможност за въвеждане на процедури по следене на лични данни с цел да се следи за нарушения - при положение, че множество организации (например на производителите на свободен софтуер) се опитаха да докажат, че масовото следене първо е невъзможно в настоящия момент и второ - няма да помогне за борбата с пиратството. Следенето на трафика обаче предразполага към нарушения и злоупотреби, промишлен шпионаж, спам и т.н.

Освен това, АСТА може сериозно да ограничи достъпа до свободна информация в интернет. Обектите на авторско право са защитени в Европа, общо казано - за период от няколко десетилетия. В България нас това не ни бръсне много, но в държави като САЩ ситуацията е далеч по-сложна. Най-простият пример е, когато някой се опита да си пусне песен в ютюб и види, че разпространителят е забранил излъчването на парчето в тази държава. АСТА може да ограничи достъпа до произведения по много по-сериозен начин, дори когато те не са използвани с комерсиална, а например с учебна цел - например няма да могат да се използват откъси от филми/книги/песни с цел тяхното изучаване, ако са защитени от авторско право.

В България също има подобни примери - опитите да се наложи на всички заведения такса за излъчването на радио и телевизионни програми пред клиентите, с което се привличали потребители за сметка на изпълнители и разпространители. Обсъждаше се дали таксиджиите да плащат подобни такси - говорим за абсурдни ситуации, в които например трябва да платите такса, незнайно на кого, защото слушате музика вкъщи, но ви чуват и навън. Родните Мюзикаутор се опитват да подражават на RIAA и често навестяват организаторите на концерти с искане за заплащане на абсурдни такси, с които уж се уреждат авторските права на гостуващи музиканти - и при това при положение, че организаторите са платили на музикантите уговорена с договор сума за тяхното изпълнение.

Имам предвид, че защитата на авторското право е доста сложен въпрос, който лесно може да послужи за закищане на нечии финансови интереси за сметка на потребители и автори.

Никъде, говорейки и с Пандата (обаче нямам фейсбук, за да видя какво точно публикувате) не видях някой да излага структурирани искания и да ги насочва срещу някого. Затова и попитах - за какво точно протестирате?

1. АСТА не беше подписана тайно. Проектът се разглежда от няколко години.
2. АСТА защитава авторското право и сродните му права. Протестирате срещу защитата на едно конституционно право?
3. Няма да затворят торентите заради АСТА. Те трябваше да са затворени отдавна. Настоящото положение със свободното разпространение на филми/книги/игри/музика трудно ще бъде разбито точно в България.
4. И в момента може да се стигне до събиране на информация за определени клиенти на всеки един интернет доставчик.

Ако кажете, че протестирате срещу големите компании и консуматорското мислене, тогава ок - влизате в съвсем дълбоки води. Но протестът съвсем ще изгуби своята цел.

Иначе съм за - не харесвам кино и музикалната индустрия, не харесвам популярните радио и ТВ програми и смятам, че не е редно да се събира информация за потребителите без тази процедура да бъде строго легитимирана и прозрачна. Искам хората да подкрепят изпълнителите - не купувайте ДВД-та и тениски, отидете на концерт и дайте парите си лично на музикантите, спрете да теглите всеки филм, чиято обложка ви хареса и бойкотирайте медийните магнати. Не плащайте на кината, не плащайте на Уорнър брадърс и EMI, подкрепете локалната сцена, отидете на безплатните прожекции в дома на киното или на безплатен концерт, щом нямате пари или не ви се харчат.

Та, това е, моето скромно мнение на страничен наблюдател и потребител. Ако искате да организирате протест, формулирайте ясно срещу какво протестирате и какви промени искате. Насочете протеста си към орган, който ще ви изслуша. Привлечете медийно внимание, различно от 5 минути в късната емисия и не се асоциирайте с хората, които ще застанат пред камерите и ще кажат, че си искат торентите.

Според мен ви трябва солидна помощ. Потърсете мнението на хора, които се занимават с правните аспекти на защита на авторското право и сходните му права, както и с организации, занимаващи се със защита на личните данни и свободата на информацията. Поканете ги и дискутирайте с тях, вместо да крещите пред парламента, защото никой няма да ви обърне внимание.

И последно - Пандата каза, че искате да организирате и концерт. От общината дадоха ли ви разрешение?

+Quote Post
gordost
коментар Jan 31 2012, 02:57 AM
Коментар #3

Прослушващ метъл
**

Група: Потребители
Коментари: 147
Регистриран: 19-December 11
Потребител N: 4197

Цитат(2+2=0 @ Jan 30 2012, 11:59 PM) *
Интересувам се от развитието на проекта за международно споразумение за защита на авторското право от доста време, вероятно малко преди Пандата.

Иначе, мейтс, попитах, защото наблюдавам как се развиват протестните движения и ми прави впечатление, че организаторите винаги залагат на това срещу какво протестират, не какви промени искат да бъдат извършени.

АСТА е международно споразумение и като такова не рефлектира директно върху националното законодателство. България участва в множество подобни споразумения (за защита на авторските и сродните им права), в Наказателният кодекс има член, регламентиращ престъпленията, свързани с авторските права - чл. 172а, който препраща към Закона за авторското право и сродните му права. В този ред, пиратството отдавна е престъпление в България, както и в повечето държави с модерно законодателство.

Имам предвид, че отстрани нещата изглеждат като поредния протест защо затваряте замундата. Моят личен съвет е да поканите на протеста хора, вещи в авторското право, които да разяснят на присъстващите за какво точно става дума, понеже ситуацията е малко мъглява.

За мен лично проблемът на АСТА не е, че е мъгляво формулиран, защото няма как международно споразумение да регламентира конкретно подобни правоотношения. АСТА обаче предвижда изграждане на международен регулатор, който да разглежда проблемите, свързани с авторство, който според мен ще бъде силно зависим от корпоративни интереси. АСТА допуска също така сериозни намеси в личното пространство на интернет потребителите и отваря възможност за въвеждане на процедури по следене на лични данни с цел да се следи за нарушения - при положение, че множество организации (например на производителите на свободен софтуер) се опитаха да докажат, че масовото следене първо е невъзможно в настоящия момент и второ - няма да помогне за борбата с пиратството. Следенето на трафика обаче предразполага към нарушения и злоупотреби, промишлен шпионаж, спам и т.н.

Освен това, АСТА може сериозно да ограничи достъпа до свободна информация в интернет. Обектите на авторско право са защитени в Европа, общо казано - за период от няколко десетилетия. В България нас това не ни бръсне много, но в държави като САЩ ситуацията е далеч по-сложна. Най-простият пример е, когато някой се опита да си пусне песен в ютюб и види, че разпространителят е забранил излъчването на парчето в тази държава. АСТА може да ограничи достъпа до произведения по много по-сериозен начин, дори когато те не са използвани с комерсиална, а например с учебна цел - например няма да могат да се използват откъси от филми/книги/песни с цел тяхното изучаване, ако са защитени от авторско право.

В България също има подобни примери - опитите да се наложи на всички заведения такса за излъчването на радио и телевизионни програми пред клиентите, с което се привличали потребители за сметка на изпълнители и разпространители. Обсъждаше се дали таксиджиите да плащат подобни такси - говорим за абсурдни ситуации, в които например трябва да платите такса, незнайно на кого, защото слушате музика вкъщи, но ви чуват и навън. Родните Мюзикаутор се опитват да подражават на RIAA и често навестяват организаторите на концерти с искане за заплащане на абсурдни такси, с които уж се уреждат авторските права на гостуващи музиканти - и при това при положение, че организаторите са платили на музикантите уговорена с договор сума за тяхното изпълнение.

Имам предвид, че защитата на авторското право е доста сложен въпрос, който лесно може да послужи за закищане на нечии финансови интереси за сметка на потребители и автори.

Никъде, говорейки и с Пандата (обаче нямам фейсбук, за да видя какво точно публикувате) не видях някой да излага структурирани искания и да ги насочва срещу някого. Затова и попитах - за какво точно протестирате?

1. АСТА не беше подписана тайно. Проектът се разглежда от няколко години.
2. АСТА защитава авторското право и сродните му права. Протестирате срещу защитата на едно конституционно право?
3. Няма да затворят торентите заради АСТА. Те трябваше да са затворени отдавна. Настоящото положение със свободното разпространение на филми/книги/игри/музика трудно ще бъде разбито точно в България.
4. И в момента може да се стигне до събиране на информация за определени клиенти на всеки един интернет доставчик.

Ако кажете, че протестирате срещу големите компании и консуматорското мислене, тогава ок - влизате в съвсем дълбоки води. Но протестът съвсем ще изгуби своята цел.

Иначе съм за - не харесвам кино и музикалната индустрия, не харесвам популярните радио и ТВ програми и смятам, че не е редно да се събира информация за потребителите без тази процедура да бъде строго легитимирана и прозрачна. Искам хората да подкрепят изпълнителите - не купувайте ДВД-та и тениски, отидете на концерт и дайте парите си лично на музикантите, спрете да теглите всеки филм, чиято обложка ви хареса и бойкотирайте медийните магнати. Не плащайте на кината, не плащайте на Уорнър брадърс и EMI, подкрепете локалната сцена, отидете на безплатните прожекции в дома на киното или на безплатен концерт, щом нямате пари или не ви се харчат.

Та, това е, моето скромно мнение на страничен наблюдател и потребител. Ако искате да организирате протест, формулирайте ясно срещу какво протестирате и какви промени искате. Насочете протеста си към орган, който ще ви изслуша. Привлечете медийно внимание, различно от 5 минути в късната емисия и не се асоциирайте с хората, които ще застанат пред камерите и ще кажат, че си искат торентите.

Според мен ви трябва солидна помощ. Потърсете мнението на хора, които се занимават с правните аспекти на защита на авторското право и сходните му права, както и с организации, занимаващи се със защита на личните данни и свободата на информацията. Поканете ги и дискутирайте с тях, вместо да крещите пред парламента, защото никой няма да ви обърне внимание.

И последно - Пандата каза, че искате да организирате и концерт. От общината дадоха ли ви разрешение?

Най-после смислено мнение. Надуха ми главата с тая АФТА, АКТА, СОПА, ТОЧИЛКА или каквото е там.
По-интересното е, че бяха прокарани доста по-абсурдни закони без особени стачки (като например това да те събличат на летището), така че стачковия ентусиазъм тоя път ми се вижда излишен. Така или иначе точно нашите политици нищо не могат да направят.

--------------------
Sands are flowing and the lines are in your hand
In your eyes I see the hunger, and the desperate cry that tears the night

+Quote Post

Пишете в тази тема
Svetyl   България подписа ACTA   Jan 29 2012, 01:22 PM
scion_of_storm   Организирам национален протест, това правя. Ако и...   Jan 29 2012, 01:25 PM
Thrashard   Цитат(scion_of_storm @ Jan 29 2012, 01:25...   Jan 29 2012, 04:35 PM
RunningWild   То имаше камара протести и какво? Паца. Като цяло ...   Jan 29 2012, 01:41 PM
the_fire_eye   ЦитатТе ще трябва да предоставят достъп до личните...   Jan 29 2012, 04:01 PM
Sile   Да, ама ти си   Jan 29 2012, 05:27 PM
Thrashard   Цитат(Sile @ Jan 29 2012, 05:27 PM) Да, а...   Jan 29 2012, 06:35 PM
Svetyl   Ъъъм, тук става дума за нещо, касаещо всички ни и ...   Jan 29 2012, 05:43 PM
scion_of_storm   Meйт, що бе? Трябва да се организираме за такива н...   Jan 29 2012, 07:46 PM
Thrashard   Да де, точно за "национален" ми стана ве...   Jan 29 2012, 08:17 PM
HateBreeder   Аз съм от село...Какво ще се случи,когато започна ...   Jan 29 2012, 09:47 PM
lodborg   Нямам никакви познания в областта на правото и мно...   Jan 29 2012, 10:02 PM
scion_of_storm   Венци, при вас има ли? В смисъл, Германия не е под...   Jan 29 2012, 10:30 PM
ludspamer   Демокрация.......ПХАхахахаххх....едва ли има по-го...   Jan 29 2012, 11:39 PM
HateBreeder   По същата логика нека забраним пикането в обществе...   Jan 29 2012, 11:54 PM
Thrashard   Цитат(HateBreeder @ Jan 29 2012, 11:54 PM...   Jan 30 2012, 12:12 AM
SoulOfPerdition   Едно едно кратко филмче за ACTA.   Jan 30 2012, 12:30 AM
HateBreeder   Боли ме чепа кои са АСТА,стига да стоят настрана о...   Jan 30 2012, 12:38 AM
pa®tci   Естествено, нашите политици са едни от първите або...   Jan 30 2012, 09:24 AM
Rabe   SOPA и PIPA нищо не ни направиха, но АСТА доста ще...   Jan 30 2012, 02:36 PM
pa®tci   ^ Няма да затворят замунда, просто ще задължат дос...   Jan 30 2012, 03:11 PM
scion_of_storm   11.02.2012, 11 ч., НДК. Съгласувахме го с общината...   Jan 30 2012, 03:56 PM
Thrashard   Цитат(scion_of_storm @ Jan 30 2012, 03:56...   Jan 30 2012, 05:35 PM
Svetyl   Успех, браво, че си се нагърбил. И дано полицаите ...   Jan 30 2012, 04:44 PM
ZerraX   Там сме с компанията.   Jan 30 2012, 05:34 PM
2+2=0   Сега остава да обясните и срещу какво протестирате...   Jan 30 2012, 06:13 PM
scion_of_storm   Светъл, всичко ще е културно и сме го повтаряли и ...   Jan 30 2012, 10:13 PM
Elnahir   Къде? Ако можеш, би ли споделил информацията? Дос...   Jan 30 2012, 10:26 PM
scion_of_storm   Елнахире, https://www.facebook.com/groups/32274752...   Jan 30 2012, 11:33 PM
2+2=0   Интересувам се от развитието на проекта за междуна...   Jan 30 2012, 11:59 PM
elfoshlem   Цитат(2+2=0 @ Jan 30 2012, 11:59 PM)...   Jan 31 2012, 02:57 AM
scion_of_storm   Бро, прав си. Аз специално се разтърсих за фармаце...   Jan 31 2012, 12:24 AM
Elnahir   ^^ Супер, това ще е добре да стане достояние на по...   Jan 31 2012, 05:07 AM
scion_of_storm   Драскай ЛС, биха били добре дошли   Jan 31 2012, 11:31 AM
Elnahir   Стори ми се интересно и добре аргументирано за спо...   Jan 31 2012, 02:45 PM
scion_of_storm   Да споделя, днес гостувахме в бТВ с още двама от о...   Jan 31 2012, 05:47 PM
Elnahir   Цитат(scion_of_storm @ Jan 31 2012, 05:47...   Jan 31 2012, 07:14 PM
Megadeth   ^Мойта гордост си ти. {} {} {}   Jan 31 2012, 06:45 PM
RunningWild   Ще записваме от радиото на касетки бе, кво толкова...   Jan 31 2012, 06:45 PM
Megadeth   ^Може да са в противовес с ACTA.   Jan 31 2012, 07:29 PM
scion_of_storm   Честно казано, не смятам, че и голяма част от нас ...   Jan 31 2012, 08:17 PM
Elnahir   Абе, Трайчо бе, абе, Трайков бе.. Най-доброто, к...   Jan 31 2012, 08:40 PM
scion_of_storm   Аз от толкова версии...не знам, аз гледам уж оконч...   Jan 31 2012, 09:39 PM
Sepultura   Тва нема се приеме никога.   Feb 2 2012, 12:16 PM
scion_of_storm   Почнаха със сученето на локуми май...Трайчо щял да...   Feb 2 2012, 05:34 PM
t80   http://www.webcafe.bg/id_1005723578_Az_pir...ampai...   Feb 5 2012, 09:01 AM
pa®tci   Малко по темата. Или даже съвсем не е малко, ами п...   Feb 7 2012, 11:49 AM
scion_of_storm   Мда...Гюров се поизложи според мен. Инак!   Feb 7 2012, 01:38 PM
DISSIDENT AGGRESSOR   http://www.segabg.com/article.php?id=588278   Feb 10 2012, 12:32 AM
Elnahir   Веселко, като за надъхване. Важното е утре да се с...   Feb 10 2012, 11:30 AM
Megadeth   Не е ли в други ден бре?   Feb 10 2012, 12:06 PM
Elnahir   На 11-и (утре) за 11:00 ч. е обявен протестът.   Feb 10 2012, 01:10 PM
Megadeth   Компа ми беше с объркана дата   Feb 10 2012, 04:10 PM
Thrashard   На 12-ти, сега в неделя, в столичния клуб The Box ...   Feb 10 2012, 05:45 PM
Elnahir   Нещата се променят. Да видим дали Бойко пак ще сл...   Feb 10 2012, 07:17 PM
scion_of_storm   Е т'ва беше, епикнес! Утре, който иска - д...   Feb 11 2012, 06:07 PM
Thrashard   Цитат(scion_of_storm @ Feb 11 2012, 06:07...   Feb 11 2012, 06:44 PM
Elnahir   Много мощно, indeed! Сашо, много се замотахме ...   Feb 11 2012, 06:41 PM
Elnahir   Йовко със снимки и лични впечатления за днешния пр...   Feb 11 2012, 10:06 PM
Frik   2018   Feb 12 2012, 10:38 AM
t80   http://www.webcafe.bg/id_1431407092_Koe_be...jno_o...   Feb 12 2012, 06:14 PM
t80   кур   Feb 23 2012, 01:41 PM
t80   http://www.dnes.bg/politika/2012/03/01/zak...ata-a...   Mar 1 2012, 07:22 PM
t80   http://pressclub.bg/institutions/parliamen...0309/...   Mar 9 2012, 10:57 AM
serem na vas   Да го духате!   Mar 18 2012, 10:35 AM
Svetyl   ^Това е едната страна от мненията. Някои от написа...   Mar 18 2012, 11:56 AM
pa®tci   ЦитатКрай на съдебната сага между Община Каварна и...   Jul 11 2012, 12:25 PM
Megadeth   КУР ЗА ВСЕКИ ПРОТИВ КАВАРНА ОБЩЕСТВО   Jul 11 2012, 12:32 PM

Reply to this topicStart new topic
1 потребител(и) четат тази тема (1 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

Олекотена версия Час: 12th July 2025 - 11:22 PM