![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Архидемон ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 3914 Регистриран: 12-April 03 Потребител N: 65 ![]() |
Всъщност ми е тема за есе за Четвъртък и би било хубаво да има нещо общо с Х. Смирненски, но може и просто да споделите мнението си "за" и"против" хипотезата, че светът е в черно и бяло. Щях сам да го направя (предполагам), но съм на шофъорски
![]() |
|
|
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 225 Регистриран: 17-March 04 Град: Бурзумленд Потребител N: 431 ![]() |
@Switched, ако есето ти ще е свързано със Смирненски, не е зле да познаваш историческите особености на периода, в който е творял -инак, подходящи подтези - градът - гробница (студен и мрачен - подходящо за свързване и цитиране - свържи го със символиката на черното и бялото - които предполагат едно обезличаване - ако ще е така, гледай да цитираш и ползваш за тезата си точните стихотворения - защото посочените са от малко по-различно естество, макар и те да могат да бъдат използвани - особено ако ще защитаваш тезата за "цветен" свят.); старческата немощ, която в ледено-застиналия град е равносилна на "черно-бяла смърт" - смъртта - жълтата гостенка; откраднатата красота - в този ред на думи можеш да направиш връзка с черно-бялата (ерго - постна, бездуховна) същност на "социалните насилници" и да сравниш двата типа живот - непринудено-бездуховен и принудено-бездуховен. Опитай се да потърсиш наличие на елементи от света на "цветното" при черно-бялото, респективно - обратното. Важно е да покажеш, че знаеш биографията на Смирненски и да вплетеш основните му тези за света и живота, в твоята собствена... Светът, който не е черно-бял можеш да представиш чрез пламъка на колектива, колелото на съзиданието и извечното универсално желание за достойна всесветовна подредба - трудът също влиза в тази категория (поне що се отнася до Смирненски - ти може да си на съвсем друго мнение) и т.н. Съветвам те да прочетеш по-обстойно цикъла "Зимни вечери", "Цветарка", "Стария музикант" - в тях ще намериш достатъчно материал за разсъждение и развитие на есето... само да вметна, че ако ще защитаваш тезата "за" черно-белия свят, каузата е предварително загубена;П
От публицистичен характер ли трябва да е есето ти? -------------------- moriabg.cjb.net
"Омръзнаха ми твойте пусти думи омръзнал си ми много, дядо попе, в гърдите пари като смърт куршума и гният по хармана мойте снопи. Преминаха на кървави кобили другарите ми в страшни преизподни и мрат в селата, в студ и без закрила, разлюбени чадата ти господни. Ракията е бяла като гибел, но виждаш ли вън месеца огромен, той спомня туй, което вчера имах, и туй, което днес е кървав спомен. Омръзнаха ми тези пусти думи, омръзнал си ми много, дядо попе, гори, гори, гори ей тук куршума и вятъра развява мойте снопи." |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 12th August 2025 - 08:12 PM |