![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]()
Коментар
|
|
Непросветен ![]() Група: Потребители Коментари: 4 Регистриран: 20-November 04 Потребител N: 668 ![]() |
|
|
|
![]() |
![]() ![]()
Коментар
|
|
![]() Прогресиращ ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 560 Регистриран: 19-November 04 Град: München Потребител N: 667 ![]() |
Цитат(Everblack @ Mar 21 2005, 11:05 AM) Съгласен съм с това, че не за всичко е виновен комунизма, но в голяма степен е повлиял на българската литература. Смело мога да кажа, че в този период се забелязва огромен спад в качеството на литературата. Все пак в периода след Освобождението се забелязва голям подем и развитие на литературата ни. Тогава творят едни от най-големите имена като Вазов, Ботев, Константинов..., както и в периода между двете световни войни има мнго добри писатели и поети като Смирненски, Гео Милев, Атанас Далчев, Йордан Йовков, Асен Разцветников и т.н. Но по-късно сякаш всичко се обърква... може да е просто съвпадение, но лично аз смятам, че комунизма и цензурата оказват огромно влияние... със статията на Петър Мутафчиев не съм запознат, но бих я прочел с интерес. ами все да отговоря... нищо, сега. става дума за книгата на петър мутафчиев "книга за българите", аз имам трето издание, никъде не пише коя година е изданието (?!), но я купих май 2001 година, по-точно един на "славейков" ми я набута в ръцете и аз я платих. инак книгата е хубава, жалко, че е недовършена. използвах времето да говоря по въпроса с един човек, който доста добре познава това време и сам се е борил с цензури и комунистически извращения. той подкрепи мнението ми, че талантливото пробива като минзухат през пролетта ледената кора. имай предвид, че истински продуктивни са тъкмо такива години на подтисничество, не напразно и ботев, и вазов, славейков, каравелов, чинтулов са имали своите най-добри години именно в годините на мракобесие (ех, мразя това клише, при случай ще го заменя!) и изгнание. пък и периодът между двете световни войни не е бил много светъл, визх христо смирненски за управлението на стамболийски, после 1923-1925 също не е било съвсем благоприятно време... всяко време има своите летописци... своите герои и предатели. колкото по-трудно е да се говори истината в едно време, толкова тази истина е по-твърда и закалена, като стомана блестяща. а, стана като "как се закаляваше стоманата"! карай, няма да го оправям сега.... ![]() -------------------- no more credits from the liquor store
|
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 18th July 2025 - 01:17 PM |