![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 71 Регистриран: 18-January 05 Потребител N: 727 ![]() |
Haresvate li komunizma i negovate ideologiq?
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Поетично бездушен ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 6131 Регистриран: 8-October 03 Град: Русе / Велико Търново Потребител N: 295 ![]() |
Takyw kakywto e bil w BG-ne mislq che bi mi haresalo i sq da e tei, no inache komunizma si ima i dobri strani.
-------------------- Historia vitae magistra
Historiam nescire, hoc semper puerum esse. Защото ние се нуждаем от последните 5000 години, за да можем да преживеем що-годе спокойно следващите сто. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Просветен ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 366 Регистриран: 15-March 04 Потребител N: 427 ![]() |
Цитат(Svetyl @ Mar 13 2005, 03:01 PM) Takyw kakywto e bil w BG-ne mislq che bi mi haresalo i sq da e tei, no inache komunizma si ima i dobri strani. Aha, i koi sa mu dobrite strani, spored tebe? -------------------- Exchanging skin for gold. Call 555-655-SUCKIT.
|
|
|
![]() ![]()
Коментар
|
|
![]() Facepalmer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 13270 Регистриран: 11-April 03 Град: South Of Heaven Потребител N: 63 ![]() |
Аз лично съм твърдо против. Имайки предвид колко несериозно е зададена темата, няма и да се опитвам да аргументирам мнението си.
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Modify my water pistol, fill it with piss. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1652 Регистриран: 12-March 05 Град: чувствам как почти пропадам в дълбоката рана. Потребител N: 765 ![]() |
Против!Комунизма е нещо изключително неприятно за обикновения човек. Е разбира се диктатора и разните партийни членове примерно си процъвтяват...Тъй че ПротиВ!
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Facepalmer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 13270 Регистриран: 11-April 03 Град: South Of Heaven Потребител N: 63 ![]() |
Цитат(DrugarqLenin @ Mar 13 2005, 07:23 PM) Против!Комунизма е нещо изключително неприятно за обикновения човек. Е разбира се диктатора и разните партийни членове примерно си процъвтяват...Тъй че ПротиВ! ![]() -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Modify my water pistol, fill it with piss. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1652 Регистриран: 12-March 05 Град: чувствам как почти пропадам в дълбоката рана. Потребител N: 765 ![]() |
Какво бе другарю?
![]() ![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 113 Регистриран: 20-February 04 Потребител N: 403 ![]() |
Категорично против!
То па да не би само в България да е било гадно. В Русия все едно е било цвете. ![]() -------------------- Празнотата е пътят...
|
|
|
![]() ![]()
Коментар
|
|
![]() Непросветен ![]() Група: Потребители Коментари: 40 Регистриран: 1-March 05 Потребител N: 756 ![]() |
ъъъ...знам че ще прозвуча тъпо, но каква
точно е идеологията? ако не от вас откъде другаде да разбера;) -------------------- ...:::::FoReVeR YoUr EyEs Will HolD The MeMoRy:::::...
![]() ![]() Не се заяждам с теб, просто изразявам мнение, различно от твоето! |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Просветен ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 319 Регистриран: 4-February 05 Град: Велинград Потребител N: 733 ![]() |
Против комунизма разбира се. Това е една провалена идеология, чиято цел е била може би лесна манипулация на хората. В света на практика никога не може да съществува братско равенство и това просто винаги ще бъде една утопия дълбоко залеганала в провалената комунистическа идеология... Колкото до комунизма в България - нямам спомени - малък съм бил, но са малко хубавите неща, които съм чувал за него...
![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Da schlägt es links ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 3756 Регистриран: 17-January 03 Град: София Потребител N: 8 ![]() |
Важното е да се псува комунизма... мухаха
Сам по себе си има и добри страни, да. Но начинът по който е прилаган и най-вече нещото в което се изражда - кагорично не! И аз не мисля да си губя времето в аргументация. -------------------- meh.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Архидемон ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 3643 Регистриран: 19-July 03 Потребител N: 202 ![]() |
Пенка Картечарката ми е другия ник,бе
![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Poisoned ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1407 Регистриран: 12-May 03 Град: BG Потребител N: 101 ![]() |
Чакай малко...
Първо да изясним... Какво разбираш под комунизъм? 1. Анархо-комунистичните идеи на хора като Пиер Прудон, Михайл Бакунин, Пьотър Кропоткин и т.н. (и Томас Мор включително), участвали в първия Интернационал, още преди опорочаване на първоначалните идеи Карл Маркс 2. Болшевизмът (марксизъм, държавен капитализъм) на Маркс, който е бил в Източния блок след Втората световна. Двете неща са доста различни. При първото се спазват принципите на свободата, солидарността, равенството, свободната инициатива, федерализма, безвластието и т.н. (абе ако ви интересува, а не просто си чешете езиците прочетете "Основи на безвластието" на Георги Хаджиев примерно). При него отсъства държавата, защото хората се самоорганизират и не се нуждаят от пастир. Примери за успешно прилагане: Испанската революция 1936 - 1939, Парижката комуна, Кронщадското въстание... Второто се основава на принципа "дай да вземем властта, пък после ще му мислим". Не се различава кой знае колко от фашизма. Идеята е да се вземе властта чрез лесносмилаема пропаганда от сорта на "да бе да, ние ще премахнем държавата и хората ще живеят ок, ама чакай тука да я затегнем малко, ама първо дайте да я вземем". Т.е. държавата сама ще отпадне на даден етап (!?), ама първо ще затегнем коланите. Е, на тия отгоре им харесва властта и нещо нещата спират до тук при граденето на светлите бъднини. Такова е било положението в Източния блок. Тук истински комунизъм никога не е имало, ама трябва да се насади мнение, че комунизма е нещо опасно, лошо и вредно за здравето, без значение какво е той всъщност, чисто и просто за да ви кажат "Няма никаква алтернатива". Та истинският комунизъм, анархо-комунизмът не е вреден, просто защото свободата, солидарността, свободната инициатива не са вредни. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Poisoned ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1407 Регистриран: 12-May 03 Град: BG Потребител N: 101 ![]() |
Колкото до аргументацията... Един пример:
Предполагам сте чували за т.нар. "икономически цикъл" (има си цели книги по макроикономика за това). Това е цикълът на развитие на икономиката. Най-общо казано се състои от 4 фази: 1. Криза (рецесия) - това е криза на свръхпроизводството, не означава, че се произвежда много, а просто няма платежоспособно търсене, т.е. хората нямат пари да си купят стоките/услугите 2. Депресия (застой) - най-мега злето, тука е като в джунглата хахахах, който оцелее... 3. Оживление (икономически растеж) 4. Подем (икономически бум) Та икономиката се развива общо взето така. Икономическият елит иска да печели все повече и повече и за тази цел хората трябва да работят повече, но без да им се плаща много (да е намаляват производствени разходи и т.н.), за да може все пак елитът да си взима кинтите (нали целта на капитализма е печалбата). Поради това парите в макроикономиката отиват все повече при елита и все по-малко при обикновените хора, които всъщност са по-голямата част от населението (т.е. богатите стават по-богати, бедните - по-бедни). В следствие на това обикновените хора, мнозинството, в един момент вече са толкова зле, че нямат пари да купуват произвежданите стоки и услуги, т.е. скигаме до фазата на криза - има производство, но няма кой да до купи. Елитът също се разорява до известна степен, закриват се фабрики, фирми, безработицата скача, инфлация... Абе катаклизми разни ![]() Следователно сегашната система, която е базирана на неравенството не може да осигури постоянно, дори и плавно развитие, а периодично се стига до някакви катаклизми, от които в крайна сметка губят почти всички (дори и част от елитът, който е искал да забогатее за сметка на останалите). Т.е. системата сега явно не бачка за нас и възможната справедлива алтернатива, която да осигури развитие трябва да е базирана на свободата, солидарността, равенството, свободната инициатива, федерализма, безвластието и т.н. Е те това е т.нар. комунизъм (анархо-комунизъм). Това е само един от аргументите, за който се сетих сега... Аз викам след като системата не бачка за нас каква ни е ползата от нея? Някво мазохистично е да те мачкат и ти да искаш още... |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Архидемон ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 3643 Регистриран: 19-July 03 Потребител N: 202 ![]() |
Peter,какво се занимаваш да им пишеш научни статии по тъпите теми.И без това няма да ги прочетат,пък камо ли да им влезе нещо в главите...
|
|
|
![]() ![]()
Коментар
|
|
![]() Прогресиращ ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 560 Регистриран: 19-November 04 Град: München Потребител N: 667 ![]() |
Цитат(izginaame @ Mar 13 2005, 04:35 PM) Haresvate li komunizma i negovate ideologiq? бе стига глупости бе! нямаш ли неква по-свестна тема за разговор? ако немаш, трай си по-добре! що не питаш "харесвате ли от цар кировата ракия", а? горе долу същото е. ![]() ти знаеш ли що е комунизъм? и има ли той почва у нас? както бил написал един дядо отворко.... ![]() предлагам да се lock-не тая тема! аман от простотии! -------------------- no more credits from the liquor store
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 195 Регистриран: 5-March 05 Потребител N: 759 ![]() |
Хм, ами аз малко не съм била родена тогава, така че не мога да взема някаква точна позиция....Всичко си зависи- например бабите ми говорят с такова страхопочитание за онези дни, как всичко било по-хубаво. Но това си е и нормално за повечето хора- вчера беше много по-добре от днес, добрите стари времена и т.н Както всяка политическа система и комунизма си има добри страни- пък и наистина има разлика между идейното направление, и това, което всъщност се получава на практика, особено в България. Комунизмът е предназначен за големи, проспериращи страни, затова според мен е бил приложен в Русия, а ние защо сме го втзприели?....както и да е, това да не е някаква предизборна кампания? Защото ако си мислите че ще агитирате някой да гласува за комунизма
![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- Abandoned by the Light
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Ехо!?
Онова преди 89-а НЕ е било комунизъм, а тоталитарна диктатура... Абе вие изобщо имате ли идея за какво става въпрос? |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 195 Регистриран: 5-March 05 Потребител N: 759 ![]() |
Цитат Ехо!? Онова преди 89-а НЕ е било комунизъм, а тоталитарна диктатура... Абе вие изобщо имате ли идея за какво става въпрос? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- Abandoned by the Light
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 4948 Регистриран: 4-July 03 Град: София Потребител N: 188 ![]() |
^^
Не. А иначе по въпроса... наистина е безсмислено да обясняваш такива неща... все едно мен да ме беше убедил преди да не ходя и да убивам цигани хахааахах ![]() -------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Цитат(The Forsaken @ Mar 14 2005, 12:05 PM) Цитат Ехо!? Онова преди 89-а НЕ е било комунизъм, а тоталитарна диктатура... Абе вие изобщо имате ли идея за какво става въпрос? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ами кой е онези основни принципи на истинския комунизъм (които съм изброил по-горе) е спазен при тогавашната тоталитарна диктатура? Цитат BKP na vlast предполага разделение на обществото и неравенство, което противоречи на един от основните принципи - равенството. Следователно това не е било никакъв комунизъм.Иначе и аз мога ад си направя партия БПХ (Божествена Партия на Христос) и да кажа, че съм пратен от горе. Кое как се нарича и какъв му е етикета няма почти никакво значение, важно е съдържанието. Колкото до учебниците по история - ами нали идеята е да ти кажат, че няма алтернатива на тази система. Тогава за какво да си вкарват автогол като казват, че има? Например в учебника ми по история на икономическите теории цял дял от икономическата мисъл просто е изхвърлен - радикалния икономикс, наченки на който има още в древността. Lord Ash, колкото до това за "циганите" - то си е въпрос на възпитание и култура (нищо лично против теб, просто смятам, че идеите ти са грешни и това го смятат огроманата част от населението на планетата)... Все едно мене като ме окраде някой българин и аз да кажа "всички българи са крадци" и да тръгна да те коля, защото си българин => крадец. |
|
|
![]() ![]()
Коментар
|
|
Цитат Примери за успешно прилагане: Испанската революция 1936 - 1939, Парижката комуна, Кронщадското въстание... Все трайно успешни начинания. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Цитат(Black Seppath @ Mar 14 2005, 12:39 PM) Цитат Примери за успешно прилагане: Испанската революция 1936 - 1939, Парижката комуна, Кронщадското въстание... Все трайно успешни начинания. Някви факти в подкрепа на твоето твърдение? |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Цитат(Peter @ Mar 14 2005, 12:47 PM) Цитат(Black Seppath @ Mar 14 2005, 12:39 PM) Цитат Примери за успешно прилагане: Испанската революция 1936 - 1939, Парижката комуна, Кронщадското въстание... Все трайно успешни начинания. Някви факти в подкрепа на твоето твърдение? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 4948 Регистриран: 4-July 03 Град: София Потребител N: 188 ![]() |
Цитат(Peter @ Mar 14 2005, 12:47 PM) Цитат(Black Seppath @ Mar 14 2005, 12:39 PM) Цитат Примери за успешно прилагане: Испанската революция 1936 - 1939, Парижката комуна, Кронщадското въстание... Все трайно успешни начинания. Някви факти в подкрепа на твоето твърдение? ![]() -------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Цитат(Black Seppath @ Mar 14 2005, 01:00 PM) Цитат(Peter @ Mar 14 2005, 12:47 PM) Цитат(Black Seppath @ Mar 14 2005, 12:39 PM) Цитат Примери за успешно прилагане: Испанската революция 1936 - 1939, Парижката комуна, Кронщадското въстание... Все трайно успешни начинания. Някви факти в подкрепа на твоето твърдение? ![]() Цитат Аз лично съм твърдо против. Lord Ash - Между другото на Индустриалната революция също и викат революция... ![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Е питаш ме за друго... Не ми се обяснява. Принципно изходната позиция за мен е, че не сме еднакви всички, не сме родени равни и една такава идеология е грешна по принцип. Не ми се пишат фермани обаче. Доволен?
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Цитат(Black Seppath @ Mar 14 2005, 01:09 PM) Е питаш ме за друго... Не ми се обяснява. Принципно изходната позиция за мен е, че не сме еднакви всички, не сме родени равни и една такава идеология е грешна по принцип. Не ми се пишат фермани обаче. Доволен? Че то това е ясно за равенството. Има се предвид равенство на възможностите за достъп до благата. То по сегашната система и Луната скоро ще я парцелираме и ще си я продаваме на части, за да реализираме печалба... може и с Вселената да пробваме... |
|
|
![]()
Коментар
|
|
guitar ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 920 Регистриран: 20-January 03 Потребител N: 15 ![]() |
Доле болшевизма!
И двете крайности са кофти.. абе политика.. кво да ви кажа ![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Witcher ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Metal World Conclave Коментари: 4075 Регистриран: 8-October 03 Град: Sofia Потребител N: 296 ![]() |
Какво значение има за или против сме, Комунизмът (или това което се опитваха да ни пробутат за централистично управление на народа) е мъртъв. Всъщност се съмнявам, че може да се каже, че изобщо някога е бил жив. Това е една илюзорна представа на едно общество от равни, което може да съществува единствено на небето може би. Това в което, живеехме ние си беше чиста проба диктатура, нито в СССР нито в Китай дори не успяха да достигнат Великият Идеал, но и как да го направят, като шепа диктатори, садисти, масови убийци мачкат хората и им промиват главите с глупости за равенство... Ма понеже повечето хора са прости и не искат да има много други над тях искат всичи да са в лайната, пък само неколцина да са добре, да живеят на гърба на останалите и да ги командват - ето това беше нашият "комунизъм" - утопичното общество, пардон народ, на равни слепци...
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 18th July 2025 - 07:43 PM |