![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
Коментар
|
|
![]() Witcher ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Metal World Conclave Коментари: 4075 Регистриран: 8-October 03 Град: Sofia Потребител N: 296 ![]() |
Като се обърна назад във времето откривам, че по един или друг начин съм избягвал да слушам много класически албуми, поради лошото им качество. Няма да го направя и днес. Доколко е важно според вас един качествен албум да звучи добре, за да го харесате? Един приятел все ми разправя, че метълът му е в главата и не е важно как звучи. Аз обаче съм на друго мнение. Много склонен съм дори да чуя класически албум, който е презаписан (както например направиха Borgir със Stormblast), отколкото някой скапан запис.
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Balance Guardian ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Админ Коментари: 28394 Регистриран: 12-January 03 Град: София Потребител N: 3 ![]() |
Почти никакво значение не отдавам на продукцията (изяж ме, Пешо
![]() -------------------- Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Сатана ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 7135 Регистриран: 1-April 05 Потребител N: 783 ![]() |
+1
Класиките са си класики, еднодневките са си еднодневки... с колкото и як саунд да ги правят. ![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Бесен тийн, какъвто отдавна не трябва да е ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 3402 Регистриран: 29-October 03 Потребител N: 317 ![]() |
Никакъв диспут не може да има за класиките. За времето си повечето са имали добър звук, а и тогава много по-малко са се интересували хората от това.
Качеството на звука става важно напоследък, защото с малко пари се прави звук, който много повече се харесва и е по-приятен за слушане. Това е всичко. Смешно е когато чуеш съвременна група с гаден саунд, а съм срещал и такива, чиято продукция е по-лоша от тази, която аз постигам у нас със вградена оудио карта на 15 долара. Звукът е важен-сега поне. -------------------- "Hayley, take this piercing off your nose! Your face must be metal-free, just like every good radiostation! Stan Smith
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 4948 Регистриран: 4-July 03 Град: София Потребител N: 188 ![]() |
Цитат(Warrior Of Ice @ Dec 6 2005, 05:37 PM) Почти никакво значение не отдавам на продукцията (изяж ме, Пешо ![]() Изяждането е абсолютно задължително. И аз съм пропускал наистина класически албуми заради неприятният им саунд. Тук, обаче задължително трябва да имаме предвид годините на албума. По никакъв начин не може да се очаква як саунд от 1970 година например, просто възприятията, техниката и мисленето са били тотално различни от сегашните. Разбира се, както сега има смазващ звук в духа на Primal Fear да речем и тотални издънки като последната Металика, така и тогава разликата между звученето на примерно Motorhead (през 1985, може би имат най-добрият тогава инженер), Iron Maiden (също невероятен за времето си звук) и Venom, които пък на обратният полюс звучат ужасно, почти непоносимо. Разбира се и стилът е от значение, но не смятам, че би могъл да е истинско извинение за нечия глухота. Та, обобщено саунда е от голямо значение, дори самият ти да не го признаваш. Неговата цел е да покаже в най-добра светлина другите стойности на произведението, без да ги замества разбира се. А за спорът за перфектно звучащият, но скучен или обратното мога да кажа само, че и двете неща са задължително в модерното изкуство. -------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 4948 Регистриран: 4-July 03 Град: София Потребител N: 188 ![]() |
Цитат(InsArt†ure @ Dec 6 2005, 08:30 PM) Качеството на звука става важно напоследък, защото с малко пари се прави звук, който много повече се харесва и е по-приятен за слушане. Това е всичко. Смешно е когато чуеш съвременна група с гаден саунд, а съм срещал и такива, чиято продукция е по-лоша от тази, която аз постигам у нас със вградена оудио карта на 15 долара. ![]() ![]() ![]() Два абзаца и две противоречия ![]() ![]() (за малкото пари и саунда и за вградената карта, която след като е вградена не струва отделни пари ![]() -------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Бесен тийн, какъвто отдавна не трябва да е ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 3402 Регистриран: 29-October 03 Потребител N: 317 ![]() |
^Примерно. Толкова би струвала, ако не е вградена. Човек да не се изкаже. Пък и самият човек е едно голямо противоречие.
-------------------- "Hayley, take this piercing off your nose! Your face must be metal-free, just like every good radiostation! Stan Smith
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
тъй де
![]() ![]() -------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Balance Guardian ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Админ Коментари: 28394 Регистриран: 12-January 03 Град: София Потребител N: 3 ![]() |
Цитат(Sturmfuhrer @ Dec 6 2005, 08:50 PM) Та, обобщено саунда е от голямо значение, дори самият ти да не го признаваш. Приемам, че за болшинството фенове добрият саунд е нещо съществено и оттам е важен за групите/сцената/индустрията. Просто изразих личната си позиция, че на мен лошият звук не ми пречи особено. Което не ще да рече, че не бих се радвал на един албум повече, ако е записан и смесен професионално... Определено е за предпочитане. -------------------- Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Исках да кажа, че начина, по който самият ти възприемаш музиката би бил различен при добра продукция и не чак толкова добра такава. Освен това понятието саунд е малко по-обширно. Аранжирането на различните инструменти в по-сложните стилове и тн също се прави от продуцента, а съгласи се, че има разлика дали слушаш клавесин или псалтер примерно.
-------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Цитат(Sturmfuhrer @ Dec 6 2005, 09:07 PM) Исках да кажа, че начина, по който самият ти възприемаш музиката би бил различен при добра продукция и не чак толкова добра такава. Не мисля. Музиката си е музика; ако чувам същите ноти в същата последователност, не виждам защо трябва да възприемам песента различно. Пример: "Enemies Of Reality" на Nevermore беше продуциран доста зле в оригиналната си версия. Изкефих му се страшно. Две години по-късно Andy Sneap пипна записа, направи му убийствен звук. Оцених това, но за мен си остана същият албум. -------------------- Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Споменах различното аранжиране например.
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Демон ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2148 Регистриран: 14-December 04 Потребител N: 693 ![]() |
За мен звука няма особено значение. Пример: Саракт - Моя дворец сред Планините - звука е гаден, но песента има много повече посления, смисъл и заряд от повечето нови продукции, дето се записват в модерни и скъпи студия. Бих слушал (и слушам) Саракт пред някоя такава група.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
^Това също е много вярно-поне за мен. Какво от това, че Rock Dj на Robie Williams е с много по-хубаво качество от Heartless на Gardenian. Но това вече си опира до самия човек.
-------------------- "Hayley, take this piercing off your nose! Your face must be metal-free, just like every good radiostation! Stan Smith
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() The Conqueror I Be ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1797 Регистриран: 17-January 03 Град: 127.0.0.1 Потребител N: 10 ![]() |
Абе нали колкото по-гаден е звука (по възможност нищо да не се чува - примерно да е записано с ръчен диктофон
![]() ![]() Не, сериозно, определено на мен ми е по-кеф да слушам записи в които барабаните не звучат все едно удряш две пръчки една в друга, и в които нивото на шума е в поносими граници и тишината си е тишина (примерно като в Ride Тhe Ligtning - за мен това е един от албумите с най-як звук). Обаче ако композициите си заслужават не ми пречи да ги слушам и с кофти звук - примерно концертни изпълнения или миксирани с гъза си. -------------------- The day Microsoft makes something that doesn't suck is probably the day they start making vacuum cleaners.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Ню Уейв Хомосексуалист ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 692 Регистриран: 15-March 05 Град: Пловдив Потребител N: 770 ![]() |
Хуубава тема, една от любимите ми
![]() Звукът е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важен. Според моите виждания, албум с кофти звук, е чисто и просто проява на непрофесионализъм (ебаси думата). Говоря за сериозен албум, с негаражен продуцент и т.н.... Защото има огромна разлика да чуеш някаква квинта, записана от китарата през някакво камионче, после саунд картата и лепната в този си вид в микса, а съвсем друго е от другата страна на китарния кабел да се мъдри някое хубаво процесорче, дибоксче, пултче за запис... после софтуерна обработка, компресори... Винаги съм мислил, че силата на музиката е в изпълняването й пред теб. А добрият звук е най-добрият начин да заблудиш рецепторите си. Да, вземете последният Nevermore и си ги пуснете на някоя DVD система с хубави колони, или на усилвателя вкъщи, после вземете някой от старите записи на Amon Amarth и ги сравнете... разликата в изживяването е неповторимо. Музиката отдавна не е просто композиция, а цялостен продукт. Бленди, съответни звученета при китарите... бла, всичко е прекалено сложно... Защото и на Bodom нямаше да се кефите толкова много, ако свиреха с някакви самоделки китари, 'metal лорд'-ове камиончета и вместо клавир ползваха пиано и не правеха обработка на барабаните... Тези, които не са се занимавали с музика на живо, явно не знаят повечето каси какъв гаден звук вадят когато не са озвучени както трябва ![]() Същото е и с китарите, и с абсолютно всичко... Звукът е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важен за цялостното изживяване, наречено музика... ... иначе нямаше да се дават толкова много пари за развитието му ... ![]() -------------------- Мусака - мъжете знаят защо...
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() In search for my Eloise... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 3314 Регистриран: 16-October 05 Град: Планета тип 13 Потребител N: 977 ![]() |
една дума -NIRVANA
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Niilo, прекалено субективен си. Личното ми мнение е почти 100% като твоето, но всеки човек има различен поглед на нещата и това не бива да се забравя.
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 137 Регистриран: 20-November 05 Потребител N: 1031 ![]() |
Niilo, добре се изрази. Но темата беше за класиките - преди 20-тина години това е било невъзможно.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Facepalmer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 13270 Регистриран: 11-April 03 Град: South Of Heaven Потребител N: 63 ![]() |
В днешно време всяка що годе сериозна банда може да постигне поне приличен звук. Да не го прави би било тъпо. Именно заради това например "Enemies Of Reality" беше ебати провала. Защото просто е малоумно подобна банда да излиза с така продуциран албум.
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прогресиращ ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 562 Регистриран: 23-April 04 Град: София Потребител N: 461 ![]() |
Цитат(RazorJack @ Dec 6 2005, 07:20 PM) , определено на мен ми е по-кеф да слушам записи в които барабаните не звучат все едно удряш две пръчки една в друга, и в които нивото на шума е в поносими граници и тишината си е тишина (примерно като в Ride Тhe Ligtning - за мен това е един от албумите с най-як звук). Обаче ако композициите си заслужават не ми пречи да ги слушам и с кофти звук - примерно концертни изпълнения или миксирани с гъза си. Ебаси как го каза !!! Metallica винаги са имали страшно добър звук ! ![]() Сеп, не всяка съвременна банда разбира от добър звук. Два лоши примера ти давам (и голям шамар за мен, щото са ми любими групи) - Blind Guardian & Nightwish имат дооооста посредствен звук (особено последните им албуми)! Най- качествения звук досега съм слушал на Dream Theater и Metallica ! Но пък е глупаво да оценяваш звука на една група на купената от Метро на промоция аудио система (дизайн - космически кораб)... Така че темата леко завива не към обективно оценяване, а към заяждане, но айде... ![]() И това за групите от 70-те не сте прави - албумите на Pink Floyd са учебник по звукозапис, и тестови дискове на много аудиофили ! Led Zeppelin също звучат страшно живо и истински, макар че диста на китарите е древен... Тъжната истина е, че звук се прави с МНОГО пари ! А това явно по- добре го знаят американските групи - те по правило са с много качествен звук, докато европейските разчитат на по- напомпан, напилен саунд, който звучи добре на дръжкофон (заради ниската му динамика и честотн обхват), но на качествена уредба бледнее и маже... -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Facepalmer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 13270 Регистриран: 11-April 03 Град: South Of Heaven Потребител N: 63 ![]() |
По-скоро мисълта ми беше, че трябва да си наистина много зле, за да издадеш нещо, което да е неслушаемо заради гадния звук. Днес.
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 54 Регистриран: 19-August 05 Потребител N: 905 ![]() |
Зависи доколко е гаден звукът...не държа всичко да ми е хипер кристално чисто...като на оригинален дикс,например,ама не понасям досадния звук на касетите...попринцип си слушам на комютъра със звукова карта,без някакви тонколкнки и тем подобни ненижни според мен екстри.
-------------------- A snowy owl above the haunted waters
poet of ancient gods Cries to tell the neverending story prophecy of becoming floods An aura of mystery surrounds her the lady in brightest white Soon the incarnate shall be born The Creater of the night Deep dark is his Majesty's kingdom A portent of tomorrow's world There shall the liquid give Him power The red-eyed unborn lord |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Цитат(Demiurg @ Dec 9 2005, 02:22 PM) Цитат(RazorJack @ Dec 6 2005, 07:20 PM) , определено на мен ми е по-кеф да слушам записи в които барабаните не звучат все едно удряш две пръчки една в друга, и в които нивото на шума е в поносими граници и тишината си е тишина (примерно като в Ride Тhe Ligtning - за мен това е един от албумите с най-як звук). Обаче ако композициите си заслужават не ми пречи да ги слушам и с кофти звук - примерно концертни изпълнения или миксирани с гъза си. Ебаси как го каза !!! Metallica винаги са имали страшно добър звук ! ![]() Сеп, не всяка съвременна банда разбира от добър звук. Два лоши примера ти давам (и голям шамар за мен, щото са ми любими групи) - Blind Guardian & Nightwish имат дооооста посредствен звук (особено последните им албуми)! Най- качествения звук досега съм слушал на Dream Theater и Metallica ! Но пък е глупаво да оценяваш звука на една група на купената от Метро на промоция аудио система (дизайн - космически кораб)... Така че темата леко завива не към обективно оценяване, а към заяждане, но айде... ![]() И това за групите от 70-те не сте прави - албумите на Pink Floyd са учебник по звукозапис, и тестови дискове на много аудиофили ! Led Zeppelin също звучат страшно живо и истински, макар че диста на китарите е древен... Тъжната истина е, че звук се прави с МНОГО пари ! А това явно по- добре го знаят американските групи - те по правило са с много качествен звук, докато европейските разчитат на по- напомпан, напилен саунд, който звучи добре на дръжкофон (заради ниската му динамика и честотн обхват), но на качествена уредба бледнее и маже... Чакай малко. Европейските групи разчитат на напомпан груп, а американските на обратното? Няма такова нещо! Кажи три европейски и американски групи и бас държа, че резултатът ще е или обратен или равен. За това е важен най-вече стилът. А не можеш да кажеш, че в Европа са повече агресивните групи. За Найтуиш няма да коментирам(защото не съм запознат, не за друго), но какво лошо има в саунда на Пазача? В смисъл, саунда им е далеч от този на Demons & Wizards, с които ги сравнявам по ясни причини, но е точно толкова добър, че да не е неприятен. Между другото гледах едно live dvd, което беше КЛАСИ над A Night At The Opera. и все пак звучат по-добре от SJK ![]() А за Ride Teh Lighning мога да споря доста. Това е МНОГО далеч от най-добър саунд за времето си. Две години по-късно излиза Мастъра, който е със саунд правен по абсолютно нови стандарти. А още пет години преди това излиза не по-зле продуцираният Bomber на Motorhead и до 86-та същите издават още 4-5 албума с не по-лош саунд. -------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Ню Уейв Хомосексуалист ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 692 Регистриран: 15-March 05 Град: Пловдив Потребител N: 770 ![]() |
Цитат(Sturmfuhrer @ Dec 18 2005, 09:25 PM) и все пак звучат по-добре от SJK ![]() ![]() ![]() -------------------- Мусака - мъжете знаят защо...
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Доста дълбоко в собствения си гъз трябва да си си заровил главата, за да твърдиш, че Ride The Lightning звучи зле за времето си.
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Цитат(SepulTeraHead @ Dec 19 2005, 11:22 AM) Доста дълбоко в собствения си гъз трябва да си си заровил главата, за да твърдиш, че Ride The Lightning звучи зле за времето си. О, в никакъв случай не звучи зле! Казах съвсем различно нещо Цитат Това е МНОГО далеч от най-добър саунд за времето си. Просто в същите години има албуми с далеч по-добро звучене. Може би дори тези албуми са едноцифрено число, но ги има и самият Райд не поставя НИКАКВИ стандарти (за разлика от следващият). Научи се да четеш, би ти помагало в някои ситуации ![]() -------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Bard ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 1140 Регистриран: 30-May 03 Град: София Потребител N: 123 ![]() |
Цитат(Demiurg @ Dec 9 2005, 01:22 PM) Ебаси как го каза !!! Metallica винаги са имали страшно добър звук ! ![]() Да бе, няма начин. Ние сигурно сме глухи. ![]() ![]() Цитат Blind Guardian & Nightwish имат дооооста посредствен звук (особено последните им албуми)! Щях да се съглася, ако ми говореше за първите им албуми. Battalions of Fear, Follow the Blind и Angels Fall First са определено с ужасен звук. Чуй на нещо качествено пак A Night at the Opera или още повече Once, особено в DVD-A 48kHz/24-bit 5.1 варианта, и ще ми запееш друга песен. Цитат Но пък е глупаво да оценяваш звука на една група на купената от Метро на промоция аудио система (дизайн - космически кораб)... Agreed. Цитат Тъжната истина е, че звук се прави с МНОГО пари ! Вече, не с чак толкова много. Цитат А това явно по- добре го знаят американските групи - те по правило са с много качествен звук, докато европейските разчитат на по- напомпан, напилен саунд, който звучи добре на дръжкофон (заради ниската му динамика и честотн обхват), но на качествена уредба бледнее и маже... По-голяма глупост не бях чувал през живота си. Точно европейските групи държат на качественият звук, макар че доста от тях нямат парите за да го постигнат, докато американските групи държат повече на шоуто. Много добър пример за това са грозните, меко казано, сцени между Sharon Osbourne и Bruce Dickinson, основата за които са били оплакванията на Bruce за лошото озвучаване на Ozzfest. Hammerfall може и да не ги харесвате, но Crimson Thunder и Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken имат невероятен звук, като за капак имат и DVD-A варианти с феноменален 24-bit 5.1 звук. Нещо подобно имат само Nightwish с Once и Edguy с Hellfire Club. Надявам се, че и Rocket Ride ще бъде с такъв качествен звук и в DVD-A вариант. -------------------- 1. I am the War Lord and the wrathful God of Combat and I will always lead you from the front, not the rear.
2. I will treat you all alike -- just like shit. 3. Thou shalt do nothing I will not do first, and thus will you be created Warriors in My deadly image. 4. I shall punish thy bodies because the more thou sweatest in training, the less thou bleedest in combat. 5. Indeed, if thou hurteth in thy efforts and thou suffer painful dings, then thou art Doing It Right. 6. Thou hast not to like it -- thou hast just to do it. 7. Thou shalt Keep It Simple, Stupid. 8. Thou shalt never assume. 9. Verily, thou art not paid for thy methods, but for thy results, by which meaneth thou shalt kill thine enemy by any means available before he killeth you. 10. Thou shalt, in thy Warrior's Mind and Soul, always remember My ultimate and final Commandment: There Are No Rules -- Thou Shalt Win at All Cost. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Цитат Точно европейските групи държат на качественият звук, макар че доста от тях нямат парите за да го постигнат, докато американските групи държат повече на шоуто. Много добър пример за това са грозните, меко казано, сцени между Sharon Osbourne и Bruce Dickinson, основата за които са били оплакванията на Bruce за лошото озвучаване на Ozzfest. Не разбрах каква е връзката между качеството на звука и кавгата между двама британци? А колкото до тъпото твърдение "Амриканските групи имат еди си къв си звук, европейските пък не знам си къв си" - всички записват при Andy Sneap. Тва е. А St. Anger наистина звучи зле, но пък не можеш да го кажеш за който и да е друг албум на Metallica, нали? -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Witcher ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Metal World Conclave Коментари: 4075 Регистриран: 8-October 03 Град: Sofia Потребител N: 296 ![]() |
Цитат Hammerfall може и да не ги харесвате, но Crimson Thunder и Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken имат невероятен звук, като за капак имат и DVD-A варианти с феноменален 24-bit 5.1 звук. Нещо подобно имат само Nightwish с Once и Edguy с Hellfire Club. Надявам се, че и Rocket Ride ще бъде с такъв качествен звук и в DVD-A вариант. Това всъщност са най-качествените неща от гледна точка на звук, които съм чувал през живота си, но за съжаление малко хора могат да се докоснат до такова качество, тъй като уредбата която трябва да ги свири струва над 5000 лева. И най-интересното, е че Once примерно звучи като съвсем друг албум ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 18th July 2025 - 02:15 PM |