![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Бесен тийн, какъвто отдавна не трябва да е ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 3402 Регистриран: 29-October 03 Потребител N: 317 ![]() |
Напоследък доста мисля по въпроса и реших че си трябва сериозно да се помисли.
От зората на човечеството музиката го е съпътствала. От хиляди години се измислят всеки ден мелодии. Вярно в фолк(народната) музика има малка разнообразност ама все пак. Класическата музика също страшно харчи. Поп музиката където се намества и метала харчи доста гадно. Вярно има много системи за всеки стил ама все пак би трябвало да привършват мелодиите. Вие как мислите? Вижда ли се краят на мелодиите? -------------------- "Hayley, take this piercing off your nose! Your face must be metal-free, just like every good radiostation! Stan Smith
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 233 Регистриран: 2-May 04 Град: Where dragons fly into the starlit sky, in the high white tower built by magical power. Потребител N: 475 ![]() |
По повод това, навремето се питах дали ако човек пише стихове по една тематика десетина години, дали накрая ще има още какво да напише.
Повярвай, приятелю, това е все едно да си помислиш, че някой може да нарисува всички планини или да опише всички залези на тоя свят. Всъщност дори съвсем практично погледнато, в музиката се използват около 3-4 октави по 8 тона и между почти всеки два от тях има полутон (в арабските мелодии поне навремето се използвали и неща, наречени четвърт-тонове). Имайки в предвид това, разнообразието от инструменти, още по-голямото разнообразие на тяхното съчетаване.... Трябва да признаем, че възможните комбинации практически клонят към безкрайност. -------------------- Born of Black Wind, Fire & Steel,
Fighting for Metal, Metal that's real, Dragons of Metal will always be there Forever together we'll fly though the air |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Просветен ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 374 Регистриран: 16-June 03 Град: Somewhere Far Beyond... Потребител N: 173 ![]() |
"Метал Драгон" да кажем, че октавите, които се използват са повече от 3-4 стандартното пиано има 88 клавиша 7 октави и 1/3, в различните стилове музика можем да кажем "преобладаващо" се използват различен брой октави, но и такова обобщение не може да бъде направено. Използват се всички възможни (чуваеми) октави.
В ориенталската музика все още широко се използват т.нар. 1/4 тонове - например арабския (или турски беше) струнен инструмент "саз" е настроен на 4-инки (как искам да се сдобия с такъв -бахти 3 пъти бях до Турция и се не намерих начин да я свърша тая работа). На теория и на практика комбинациите са безкрайни, но мелодичните такива или нравещи се на ухото по-скоро са значително по-малко, което донякъде обяснява и оприличаването на звученето на дадена група с друга такава, например. -------------------- ...there's something else waiting
a promised destiny.... /Blind Guardian/ "The guitar is the easiest instrument in the world to play badly" - Andres Segovia |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 233 Регистриран: 2-May 04 Град: Where dragons fly into the starlit sky, in the high white tower built by magical power. Потребител N: 475 ![]() |
Хубаво де, знам за октавите.... толкова горе-долу беше диапазонът на гласа май.... Все едно, идеята ми е ясна, смятам. Това дали се използват сега 1/4 тонове също не е от чак толкова голямо значение. Фактът, че са се използвали още от древни времена, показва недвусмислено, че те могат да се възпроизвеждат и възприемат без проблем - т.е. да се използват в мелодии.
Колкото до приемливите мелодии. Да. Вярно. (това между другото не пречи на гадните чалгари да си свирят и неприемливи, ама нейсе....) Да речем, че една на няколко хиляди възможни мелодии 'се нрави' на слуха. Е, на колкото и хиляди да делиш безкрайността, тя пак си е безкрайност, нали така? ![]() Това беше малко математическо отклонение, но фактът е факт. По една или друга причина вариантите са безкрайни. Не трябва да се пренебрегва фактът, че мелодиите могат да се усложняват много и това прави вариантите много, много повече. Накратко - не, мелодиите в музиката не са на изчезване. -------------------- Born of Black Wind, Fire & Steel,
Fighting for Metal, Metal that's real, Dragons of Metal will always be there Forever together we'll fly though the air |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Facepalmer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 13270 Регистриран: 11-April 03 Град: South Of Heaven Потребител N: 63 ![]() |
Всичко е правено. К'во от т'ва?
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 4948 Регистриран: 4-July 03 Град: София Потребител N: 188 ![]() |
Можете да сте спокойни... има наистина прекалено много комбинации, обаче съм НАПЪЛНО несъгласен с размишленията ви за това колко са тоновете и октавите. Ако се замислте за секунда... ако чуете една и съща мелодия, но с различни начални ноти (в смисъл, че интервалите са еднакви, а се сменят самите ноти) ще си помислете, че мелодията е същата. Но както и да е. Все пак можете да сте спокойни. Стига да има известно стилово разнообразие всичко друго ще си е добре. Абе... хаха.... просто спокойно.... макар че сега се замислям... да речем днес и вчера измислих 2-3 хубаво мелодии/рифа. И се чудя... колко малък е шанса никой преди мен да не е направил същото
![]() -------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Архидемон ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 3643 Регистриран: 19-July 03 Потребител N: 202 ![]() |
И защо мелодиите са на изчезване?Според мен е обратното-облагородяват се допълнително чрез новите музикални средства.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Просветен ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 330 Регистриран: 18-April 04 Град: Bulgaria, Sofia Потребител N: 457 ![]() |
ебати тъпата тема
![]() замисли се малко преди да казваш такива неща ... ![]() смешно ми е ![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Просветен ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 328 Регистриран: 27-May 04 Град: В.Търново/София Потребител N: 498 ![]() |
1.melodii novi vinagi shte ima
2.dori i da mojeha da svarshat shteshe da ima coveri ![]() 3.temata naistina ne e ot nai dobrite -------------------- Alive and well, in Hell
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() XX ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 897 Регистриран: 4-December 03 Град: София Потребител N: 342 ![]() |
vidqh za kakvo e temata. spored men s imeto si temata nasochva i kym drugi razmisli.
za zagubvane, za izchezvane na kakvato i da e melodiq v nqkoi pesni... v dosta pesni. ot opredeleni stilove. ne obijdam nikogo - syznavam, che moje bi az ne sym dorazvila sluha si za nqkoi dosta zabuleni melodii ![]() -------------------- [color=orange]snishki v gryf
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Просветен ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 330 Регистриран: 18-April 04 Град: Bulgaria, Sofia Потребител N: 457 ![]() |
ne mi se pisheshe tuka , ama he trea iavno ...
1) melodii vinagi shtre sushestvuvat i e tupo da se misli za obratnoto . 2) vsichki pesni si imat melodiq , no pri nqkoi ili e dosta trudno otkroima ili celta e prosto da se sturje , i da se gruhti poveche ot obichainoto ... are nazdrave i umnata sus bezopasniq sex fuck you fuck you fuck you |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Цитат(Sturmfuhrera @ Jun 23 2004, 05:53 PM) ....обаче съм НАПЪЛНО несъгласен с размишленията ви за това колко са тоновете и октавите. Ако се замислте за секунда... ако чуете една и съща мелодия, но с различни начални ноти (в смисъл, че интервалите са еднакви, а се сменят самите ноти) ще си помислете, че мелодията е същата.... Ставаше въпрос (поне аз това имах предвид), че понеже се използват еди-колко си октави, значи разнообразието от тонове в една и съща мелодия е голямо. Демек, че в една мелодия може да се включат от най-басови до най-пискливи нотки. Това пак внася нови варианти. -------------------- Born of Black Wind, Fire & Steel,
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 4948 Регистриран: 4-July 03 Град: София Потребител N: 188 ![]() |
В този смисъл съм сравнително съгласен, макар че при това разнообразие на ниски/високи вече не е коректно да се говори за мелодии, а по-скоро за рифове (поне в метъла). Но... то май в другите видове музика пак мелодия му се вика... абе да не се притесняваме за това
![]() -------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]()
Коментар
|
|
^, що ве.
![]() ![]() Слушкам си значи аз 'The Elder' и си мисля - неееее, това не е мелодияаааа! Това е РИФ, муахахахахаах! ![]() Ако пък ми кажеш, че 'The Elder' не е баш метъл.... Ми, те Guadrian ако не са метъл всъщност.... ![]() -------------------- Born of Black Wind, Fire & Steel,
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Crack The Skye ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 722 Регистриран: 11-March 04 Град: София Потребител N: 424 ![]() |
я да се направя на интересен и да поискам дефиниция на "мелодия" и после да мислим дали е на изчезване
![]() -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() XX ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 897 Регистриран: 4-December 03 Град: София Потребител N: 342 ![]() |
melodiqta e tazi koqto mojesh da vyzproizvedesh bez da si povrejdash glasnite struni.
-------------------- [color=orange]snishki v gryf
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Цитат(The Metal Dragon @ Jun 26 2004, 05:26 PM) ^, що ве. ![]() ![]() Слушкам си значи аз 'The Elder' и си мисля - неееее, това не е мелодияаааа! Това е РИФ, муахахахахаах! ![]() Ако пък ми кажеш, че 'The Elder' не е баш метъл.... Ми, те Guadrian ако не са метъл всъщност.... ![]() Ъ? Кво искаш да кажеш? -------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Искам да кажа, че в метъла, независимо от октавите, има много мелодии и някои от тях са много мелодични (как звучи само, а?
![]() ![]() -------------------- Born of Black Wind, Fire & Steel,
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Архидемон ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 3914 Регистриран: 12-April 03 Потребител N: 65 ![]() |
Цитат(Ataegina @ Jun 28 2004, 10:54 AM) melodiqta e tazi koqto mojesh da vyzproizvedesh bez da si povrejdash glasnite struni. това мнение говори, че не си слушала Sepultura feat. Pavarotti - Roots ![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() алфонс ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2959 Регистриран: 8-August 03 Град: Пловдив, градът на "Ботев" Потребител N: 232 ![]() |
mnoo ama mnoo dobra pesen wsy6tnost
![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Цитат(The Metal Dragon @ Jun 28 2004, 11:36 AM) Цитат(Sturmfuhrera @ Jun 28 2004, 10:24 AM) Ъ? Кво искаш да кажеш? Искам да кажа, че в метъла, независимо от октавите, има много мелодии и някои от тях са много мелодични (как звучи само, а? ![]() ![]() Айде сега кажи кое е мелодия и кое риф и ще се съглася! -------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Цитат(Sturmfuhrera @ Jun 28 2004, 06:11 PM) Айде сега кажи кое е мелодия и кое риф и ще се съглася! Ми, то всъщност това, че в метъла трябвало да се говори по-скоро за рифове, а не за мелодии, ти го каза. ![]() Подобен спор обаче де факто е безпочвен, тъй като откъдето и да го погледнеш рифът си е мелодия. Вид мелодия. Отличава се с някои характерни белези, неприсъщи на всички мелодии (както някои котки са черни, но въпреки това са и останалите, които не са черни, също са котки). Но там е работата, че в много песни има и мелодии, които, ей, просто не мога да ги определя като рифове, просто защото не притежават въпросните характерни белези. (демек котки, които не са черни, а бели например ![]() П.П. Това за котките може да го пропуснеш. -------------------- Born of Black Wind, Fire & Steel,
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прогресиращ ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 562 Регистриран: 23-April 04 Град: София Потребител N: 461 ![]() |
![]() -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
АХА! Мога да кажа, че те разбирам
![]() ![]() Мелодии винаги ще има! Докато аз и Тени сме живи п.с. Тени е баса ми и тя е в женски род! -------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 16th July 2025 - 12:34 AM |