![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Balance Guardian ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Админ Коментари: 28394 Регистриран: 12-January 03 Град: София Потребител N: 3 ![]() |
Венци дали не иска да се пробва?
![]() -------------------- Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() I, Voyager ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Модератори Коментари: 7649 Регистриран: 24-September 06 Град: Карлсруе, София... където и да е Потребител N: 1587 ![]() |
Благодаря за предостъпения ред. Хм, я да хвърлим поглед към следното.
Книгата беше доста гръмко определена от критиците като "приказка за хора от 9 до 99 години" преди време, а стилът на автора е доста саможив и ако не се лъжа, се нарича "магичен реализъм". Става въпрос наистина за една приказна история, главният герой в която е юноша, син на известен разказвач. Майка му обаче се отегчава един ден от историите на мъжа си и избягва с любовник. В последствие всепризнатият майстор на магични истории (бащата) загубва интерес към всекидневното, към живота си и изпада в апатия, която довежда и до пълната загуба на творческото му вдъхновение. Скоро обаче баща и син ще се отправят на пътешествие към магическа страна, намираща се на една от луните на Земята, чието море пази най-различни приказки и истории и практически е извор за фантазията на всеки един човек. Както разбира се може да се очаква, отрицателните герои в книгата (и в частност един зъл крал) се опитват да отровят морето и така да сложат край на всички приказки, разказвани някога. Това всъщност е първата книга на автора непосредствено след най-емблематичния му и скандален труд, заради който е получавал многократни заплахи за живота си, а и дори е издаден едикт за смъртта му от тогавашния шиитски аятолах. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Странник в странна страна ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1114 Регистриран: 5-May 07 Град: София Потребител N: 2056 ![]() |
Ох, мамкамумамкаму, как мразя да не мога да си спомня нещо такова.. Ох, утре...
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Странник в странна страна ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1114 Регистриран: 5-May 07 Град: София Потребител N: 2056 ![]() |
Специален поздрав за брат ми, този човек е истинска ходеща литературна съкровищница...
http://en.wikipedia.org/wiki/Haroun_and..._of_Stories Ако някой има идеи - да дава, аз по-късно мога да измисля нещо весело ![]() -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() I, Voyager ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Модератори Коментари: 7649 Регистриран: 24-September 06 Град: Карлсруе, София... където и да е Потребител N: 1587 ![]() |
Правилно. "Харун и морето от приказки" на Салман Рушди. Отдавна се каня да прочета неговите "Сатанински строфи", за да видя с какво толкова е разгневил мюсюлманите по света. За съжаление още дори не съм си я купил.
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Знаеш ли, че в момента се убеждавам каква страшна драма е в българските книжарници? Дори в твоите любими "Писмена" цари приятно порядъчен хаос.. В смисъл с намирането на книги, които в даден момент решаваш, че искаш да притежаваш... Сещаш се, че не е като с музиката - излезе нещо, чуеш го, хареса ти, купуваш го (изловиха ме в неграмотност..). Не дай си боже в момента да тръгнеш в големите книжарници в София да си търсиш нещо определено, излязло преди, да кажем, година. Или не дай си боже преди две! Всички те гледат и ти се чудят на акъла.. Понастоящем има поне 3 книги, които ужасно много искам да имам и да прочета, но, бога ми, ги НЯМА. А са отпреди година да кажем. Така че успех със Салман Рушди, честно и аз много се заигравам с мисълта да видя за какво става дума. Ако мога да намеря книжле - ще взема и за тебе, за подарък като се върнеш от тъпата Германия
![]() -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Просветен ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 435 Регистриран: 1-November 07 Град: У нас си Потребител N: 2400 ![]() |
купуваш ,шит 'хапенс.
-------------------- зъЛ тип
Горда Стара планина, до ней Дунава синей, слънце Тракия огрява, над Пирина пламеней. Мила Родино, ти си земен рай, твойта хубост, твойта прелест, ах, те нямат край. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
^^ Искам книгите за Ендър!!!!!
![]() -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Я да ви изтествам малко общата култура за български автори.
Става дума за човек, който започва да пише сравнително късно през живота си, което не му пречи да остави забележително колоритно творчество. Майстор е на късия разказ, някой от изразите му са способни да те разплачат от смях. Великолепно описва езика и бита на българското село от началото на миналия век. Героите са му все разни зевзеци и весели хора от народа. Понеже има художествено образование сам илюстрира много от разказите си. Ха пробвайте да отгадаете човека! -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Hero Of Sand ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 760 Регистриран: 20-June 07 Град: у нас Потребител N: 2153 ![]() |
Димитър Христов Чорбаджийски - Чудомир?
-------------------- Всеки мой път тръгва от сърцето ми.
В търсене на пътя се загубих. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
^Който рано става - рано познава:) Давай нещо ти:)
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Hero Of Sand ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 760 Регистриран: 20-June 07 Град: у нас Потребител N: 2153 ![]() |
Наскоро попаднах на един сборник от разкази, който не излезе нищо специално. Но ще ви попитам за него. Авторът е съвременен и пише доста посредственно, но доста точно описва действителността. Разказите му засягат дрогата. Усещането, защо и как човек употребява дрога.
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Непросветен ![]() Група: Потребители Коментари: 15 Регистриран: 1-December 07 Град: Бургас/София Потребител N: 2458 ![]() |
Бегбеде и "Разкази под екстази"?
![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Отлично , ти си !
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Непросветен ![]() Група: Потребители Коментари: 15 Регистриран: 1-December 07 Град: Бургас/София Потребител N: 2458 ![]() |
хммм...
американски писател от доста смесен произход (иралндски, шотландски, еврейски и полски), един от класиците на ХХ век. Известен е предимно с единствения си роман, издаден през 1951 г, но е автор и на доста разкази (много по-добри от въпросния роман, по моето скромно мнение)... Доста ексцентрично поведение и личен живот... guess who! ![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Няма да е лошо да кажеш нещо повече за романа. Дай някакъв жокер!
|
|
![]()
Коментар
|
|
ами романът е култов най-вече заради либералните разбирания, които пропагандира.
Иначе става въпрос за едно момче, което напуска училище няколко дни преди да бъде изключен, но преди да се прибере решава да се помотае малко из Ню Йорк, където общо взето прави равносметка на живота си до сега. Обикновено книгата неизменно се свързва с цитирана в нея поема на Робърт Бърнс ![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Джеръм Дейвид Селинджър
Само че вече ни питаха за него и за "Спасителят в ръжта" ![]() -------------------- Всеки мой път тръгва от сърцето ми.
|
|
![]()
Коментар
|
|
извинявам се в такъв случай
![]() ![]() твой ред е ![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Няма нищо де, аз пак не познах така и така:) Даваи нещо, traektoriq
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Авторът е обявен за майстор на късият разказ от българските критици. Има много творби, но аз имам една любима. Разказ за невъзможната любов. Разказ с доста динамика и доста интересни ситуации. Накрая главният герой бива убит.
Мисля , че това ще е предостатъчно за да отгатнете авота и разказа ![]() -------------------- Всеки мой път тръгва от сърцето ми.
|
|
![]()
Коментар
|
|
Това гаранция е Йордан Йовков - "Шибил".
Искрено съм учуден защо никой не го е познал от вчера! -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
^ Да!
Сега ще ме разбиеш е някое фентъзи дето не само че не съм чела ми сигурно и не съм чувала ![]() -------------------- Всеки мой път тръгва от сърцето ми.
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Рицар на върховен дом Сянка ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Metal World Conclave Коментари: 13162 Регистриран: 26-November 05 Град: София Потребител N: 1041 ![]() |
Но може аз да съм го.. *изникват му рога*
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Хаха, добре, хайде да пробваме пак с български автор.
Търсим негова пиеса, поставяна и до днес. Писана в края на по миналия и преработена началото на миналия век, разказва за пререканията на млад поет, борещ се за известност и също толкова млад адвокат, който се цани за депутат на последващите избори. В историята са замесени атентати, полиция и пълна липса на какъвто и да е кураж:) -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 103 Регистриран: 20-July 07 Град: София Потребител N: 2240 ![]() |
Двубой на Иван Вазов?
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Мда, давай нещо:)
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 103 Регистриран: 20-July 07 Град: София Потребител N: 2240 ![]() |
Чумата иде, те се крият от нея в манастир и всеки разказва интересна история. Всичко се случва в Италия на границата м/у средновековието и ренесанса. Ключовото число е 10.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Balance Guardian ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Админ Коментари: 28394 Регистриран: 12-January 03 Град: София Потребител N: 3 ![]() |
"Декамерон" на Бокачо.
-------------------- Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Мда, прав си:) star_rider са до налегнали апартаментни грижи, та аз потвърждавам наместо него:)
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 18th July 2025 - 06:37 PM |