Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Manga + Anime
.::Metal World::. Форуми > Всичко, несвързано с метъла > Общ форум
Страници: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
ISTORIK
Манга се нарича специфичен вид японски комикси, чието създаване се датира в XIII век. В Япония комикси се правят от много време (съществуват карикатури на хора и и животни, отпреди хиляди години, които носят в себе си отличителни знаци на модерната Manga). Опростените линии и стилизации на рисунките са характерно японски. Влияние върху Manga е оказало по-скоро китайското изкуство.Манга комиксите процъфтяват в Япония след края на Втората световна война (1945 г.). За баща на течението се смята писателят-илюстратор Осаму Тезука. В последните 10 г., манга списанията и манга книжките надхвърлят 40% от всички книги и списания, продавани в Япония. Огромно е влиянието, което манга комиксите оказват върху различните форми на култура – японски и неяпонски.
Рисунките са стилизирани черно-бели графики с опростени линии.
След 1945 г., японската нация преживяла икономическа криза и тежка духовна депресия. Хартията се пестяла (а така се намалявала и сечта на дървета в горите!), затова списанията с комикси се печатали върху тънка вестникарска хартия. А тази хартия не можела да поеме много мастило. Днес, рядко има по някоя и друга цветна страница – заглавната и някоя от вътрешните. Понякога, някоя кратка глава може да бъде цялостно оцветена, но това е изключение, потвърждаващо правилото. Безцветните комикси станали традиционни, а японците не се славят като нация, нарушаваща установените традиции. Четенето на комикси се превърнало в евтина психотерапия за японското общество.
(Съществуват различни видове арт терапия, а литературната терапия е един от тях.)
В комиксите рисунки и думи са неразделно цяло. Една рисунка може да въздейства повече от хиляда думи, а думите могат да предадат това, което изкуството понякога не може. Двете заедно са невероятно силна комбианция. Рисунките са един вид виртуална реалност. Но рисунките без история са нищо.

Anime се наричат японските анимационни филми, правени на основата на манга.
Първото аниме е създадено през 1916 г., по времето на Първата световна война. Отличавало се от съвременното аниме по преобладаващите тъмни цветове, неизпипаните детайли и скованите движения на героите.
Съвременните аниме филмчета се отличават с огромните изразителни очи на героите, с техните щръкнали като бодли на таралеж прически с причудливи цветове. Главите на човешките фигури са оголемени, а понякога се издължава и тялото – тези нови детайли се появяват през 90-те години на XX век. Разбира се, има филми, в които пропорциите на човешкото тяло са спазени.

Манга комиксите и аниме филмите не са заимствани от Запада. Предназначени са за най-различни възрастови групи.
За разлика от неяпонските анимационни филми, смъртта и еротиката не са спестени дори и в комиксите и филмите, предназначени за деца.
В тематично отношение, в манга комиксите и в аниме филмите има всичко. Подразделят се на такива, предназначени за женската публика и такива, предназначени за мъжката публика. Има сапунени сериали, исторически, психологически, фантастични, спортни, забавни, комични, трагични, с чудовиша, с роботи, за катаклизми, има ужаси, екшъни, има еротични, има и откровено порнографски...
Четенето или гледането на т.н. “хентай” комикси или филми – рисуваната еротика, преливаща в откровено порнографски сцени, е елемент от сексуалните перверзии на съвременните японци.

Художниците на манга комикси се наричат mangaka (където наставката –ка, също като българската наставка –ист, описва човек, който се занимава с нещо; така се образуват думите каратека, джудока – каратист и джудист са българските им съответствия). Преобладаващо са мъже, но има и жени. Жените рисуват комикси, предназначени за женската публика. Японската манга се рисува от един, максимум двама художници. Лесно се разпознава стилът на любимия художник.

Между манга и аниме има толкова прилики, колкото са и разликите. Двата жанра се преплитат и си влияят взаимно. Някои от героите в манга комиксите и в аниме филмите са грозни или отритнати от обществото. Не носят модерни дрехи. Но личностите им са изпипани психологически, имат свои мечти и надежди, а лошите герои имат оправдание за злините, които вършат. Големите очи символизират невинност, а малките очи – злоба. За разлика от неяпонските комикси и анимационни филми, тук липсват супергерои, които спасяват света от погибел. Съществуването на всеки герой - добър или лош - е добре аргументирано. Драматизмът на разказа не е повърхностен, характерите на героите са многопластови. В процеса на преодоляване на някаква екзистенциална криза, те търсят пътя към себе си, търсят себепознанието. И го намират. Противоположностите не се изчерпват с добро – зли, бяло – черно. Героите претърпяват множество взаимно влияещи си промени на съзнанието и на личността. Manga и animе съдържат един вид духовен оптимизъм, а не - просто неща от рода "добро срещу зло". Злите герои (Те не просто лоши и зли. Те са истински!) могат да получат изкупление. Нещастните могат да бъдат на крачка от щастието и, все пак, да не го постигнат до края. Силата се използва за защита на слабите. В манга и аниме се разказва за любов, омраза, предателства и смърт. Действителността може да бъде показана откъм най-бруталната й страна, а хепи ендът съвсем не е задължителен. В аниме филмите има повече автентични емоции, отколкото можем да видим в реалния живот. Рисуваните герои правят по-изразителни физиономии и жестове с ръце. Тяхното изчервяване е основен похват в японската анимация. В манга и аниме няма невъзможни неща. Тук въображението е превърнато в култ, в оръжие срещу действителността! И накрая, както повечето добри и истински истории, manga и anime свършват. Героите и героините се женят, умират или изчезват. Често се случва едно от следните три неща: героят печели (тронa, човек от противоположния пол или изобщо - всичко), героят умира (обикновенно, след като победи), героят печели (но на много висока цена). Естествено, в края на някои филми, може в очите ви да напират сълзи, или пък - да зяпате с ококорени очи до последния надпис!

Художникът напълно сам композира сюжета на мангата си и я рисува, придържайки се единствено към собствените си желания. Когато стане нужно черно-белите картинки да добият по-изразителен вариант, същият този manga-ka издава албуми, наречени artbooks, в които представя цветови изображения на героите от мангата си. В Artbooks не се съдържа нищо друго, освен портрети, в тях няма история и последователността от картини не е от никакво значение. В случай, когато мангата се хареса, може да се пристъпи към изработването на аниме. Художникът няма никакъв достъп до анимирането на произведението му. Негова намеса може да има единствено по отношение на сценария, но твърде рядко неговите желания са от значение. Всичко е в ръцете на сценаристи, които променят сюжета така, както си пожелаят. Различията между първоначалния продукт - мангата - и анимето, накрая, са често значителни. В много случаи се е стигало до конфликти между сценаристите на филма и художника на комикса.

За съжаление,промяна в историята наистина се налага,тъй като една евентуална дословно анимирана манга не би имала никаква стойност. Още повече,че анимето трябва да се обособи като отделен жанр,а не да копира вече съществуващи произведения. От техническа гледна точка,нещата се различават съществено.За да схванете философията на манга и аниме културата, трябва да вложите много време и постоянство. Трябва да подходите към новото без предразсъдъци и без комплекси. Много ще сгрешите, ако си помислите, че заниманията с манга и аниме са единствено “детска работа”, признак за неизживяно детство или – признак на някаква лудост. Всъщност, това е някаква мания, някаква лудост... Да, така се казва и сървърът, където е разположен интернет форумът на всички манга и аниме маниаци в България. Адресът е http://anime.ludost.net/
Предразсъдъците могат да дойдат само от незнанието и нежеланието да натрупате ново познание, да погледнете на света от друга гледна точка.
Древните римляни казват: “Незнанието не е оправдание.” А великият китайски философ Конфуций казва: “Ако мислиш за 1 г. напред, зсади ориз, ако мислиш за 10 г. напред, посади дърво, а ако мислиш за 100 г. напред, образовай населението!” И – още: “Знание без мисъл е загубен труд, а мисъл без знание е опасност.”
Да си падаш по тези два вида японско изкуство не е проява на скрита инфантилност, а напротив – задълбоченост. Феновете на манга и аниме не слушат чалга, а само музика, която може да се нарече интелигентна. Четат много – художествена и научна литература, както и поезия. Те не се депресират лесно. Един от ефектите на манга и аниме културата е, че те сплотяват феновете.
За жалост, японската анимация не се радва на такава популярност в България, както - в повечето страни по света. За съжаление, в България липсват книжарници, където да се продават манга комикси. Телевизиите почти не показват аниме или пък - показват, но спират сериала по средата. Всяка книжка и всяко списание с манга, донесени от чужбина, се посрещат тук като “манна небесна”. Не може да се даде лесен отговор на въпроса, защо в България манга и аниме не са популярни.

Защо феновете харесват този тип рисунки и този тип анимация?
- Рисунъкът е прецизен, историите и личностите на героите са близки до реалността, а и всеки може да намери нещо за себе си.

Четенето на манга комикси и гледането на аниме променя ли феновете по някакъв начин?
- Прави ги по-добри, помага им да видят света през други очи. Комиксите и анимационните филми разкриват много истини за живота. Човек трябва единствено да не е сляп, да не спи с отворени очи.

Откога фенове на манга комикси и аниме филми се събират в град Пловдив?
- Срещите в събота вечерта датират от юли 2004 г., а тези на феновете, организирани в клуб “Anime-no toki” – от ноември 2005 г.
Нашият форум се намира тук: http://animenotoki.forumup.com/

Членовете на пловдивския клуб “Anime-no toki” членуват ли в някаква организация на фенове на манга и аниме на национално ниво?
- Да. Ние сме регионален член на националния клуб на манга и аниме фенове “Fumetsu”. Повече за клуб “Fumetsu”: http://fumetsu.hit.bg/ и http://217.10.249.36/Forums . Заповядайте и вие!

Колко са членовете на клуб “Fumetsu”:
- Официално регистрирани в сайта са около 220 д. Най-много членове имаме в градовете София, Пловдив, Велико Търново, Свищов, Варна, Бургас.

Колко са членовете на клуб “Anime-no toki”?
- Официално регистрирани в нашия форум са 40 д. От Пловдив са около 20, а останалите са “външни” (непловдивчани или нечленуващи в клуба).

Каква е възрастта на членовете на клуб “Anime-no toki”?
- Между 15 и 32. Средната възраст е около 18 – 20 г. Има и родители, които се интересуват от манга и аниме. Но не членуват в клуба. Не идват и на срещите ни.

Кога и къде се събират членовете на клуб “Anime-no toki”?
- Всяка събота вечер – под часовника на Централна поща – от 18:00 часа. Всяка събота или неделя – пак там – от 10:00 часа, за уроците по японски език. Правим и други срещи, примерно – в сряда вечер – от 17:00 или от 18:00...

Какви дейности развива клубът?
- Клубовете по аниме и манга се занимават с твърде разнообразна дейност, включваща превеждане на субтитри за японски анимационни и игрални филми, изработване на костюми на любими герои (cosplay), изработване на рекламни материали (щампирани тениски, банери, плакати...), създаване на комикси, икебана, японска поезия (хайку и танка), самозащита, изучаване на историята, традициите и културата на древна и съвременна Япония, изработване на музикални и видео клипове, изработване на фигурки от хартия (оригами и киригами), рисуване в стила на манга и аниме... Не бива да се пропуска организирането на Anime Convention в България. Смятаме да се свържем с Японско – българското дружество за приятелство...

С какво се занимават нашите членове, извън клубната дейност?
- Имаме ученици и студенти. Студентите изучават история, археология, медицина, различни филологии, изобразително изкуство, икономика, право, графичен дизайн, телекомуникации... Всякакви неща. Повечето работят, докато учат – някои работят като сервитьори, а други - като администратори в компютърни зали. Най-възрастният сред нас работи като учител. Той е завършил две висши образования. Останалите го следват по петите, но трудно ще го догонят, защото той не се спира...

Какви са интересите на членовете на клуб “Anime-no toki” извън манга и аниме?
- Много от манга феновете, извън комиксите и анимационните филми, се занимават с различни неща, повлияни от тях – изучават елементи от японската култура, японската история, японския език, рисуват в стила на манга и аниме, тренират японски бойни изкуства (карате, джу джуцу, джудо, айкидо). Някои се занимават със шахмат, волейбол, баскетбол, тенис на маса... Манга и аниме ни обединяват, а отношенията ни се пренасят и върху други сфери на живота. Например – заедно празнуваме Нова година, рождени и именни дни, помагаме си в учението...

Какво правят членовете на клуб “Anime-no toki” по време на срещите си?
- Разменяме книги, музика, филми, рисунки, комикси, обсъждаме проектите си, организираме групови прожекции на аниме, ходим на изложби на икебана, на японски кукли, ходим на демонстрации по бойни изкуства...

Кои са любимите ни комикси, книги и филми?
- Това е строго индивидуално, но списание “Дъга” е създало интереса към комиксите на много от нас. Обичаме поредиците “Властелинът на пръстените”, “Сага за войната на разлома” и “Песен за огън и лед”, игралните филми “Междузвездни войни”, “Властелинът на пръстените”, “Азуми”, “Последният самурай”...

Каква музика слушаме?
- Рок, хардрок, метал, класическа и електронна музика, музика от аниме филмите...

Как контактуваме помежду си през интернет?
- Освен горните сайтове, ползваме ICQ, mIRC (#animenotoki, #manga, #anime). Пишем в много други форуми: http://manga-kun.com/ , http://www.daobg.com/ , http://forum.boinaslava.net/ , http://kidsbg.com/home/ , http://stand-as-one.org/ ...

По какъв начин се опитваме да привличаме нови фенове на манга и аниме?
- Чрез разговори по интернет чатове, с пускане на теми за манга и аниме в интернет форуми, чрез реклама по радиото и телевизията, чрез поканване на нови хора на нашите срещи. Лесно ги задържаме в своето общество – имаме разнообразни дейности и проекти, по които и те се увличат.

Контактуваме ли с японци?
- Да. При всяка възможност! Градовете Пловдив и Окаяма са побратимени. Срещаме се с японски туристи. През август 2005 г., в Пловдив се проведе XV-тата Международна медицинска есперантска конференция (IMEK-15), тя беше посетена от семейство лекари-есперантисти от Окаяма. Посещаваме Anime Convention в България, посещаваме и демонстрации по бойни изкуства, а на такива мероприятия винаги идват и японци.
- Редовно преглеждаме сайта на посолството на Япония в София:
http://www.bg.emb-japan.go.jp/index_bg.htm , http://www.bg.emb-japan.go.jp/bg/info.htm
- Поддържаме връзка с българите, занимаващи се с бойни изкуства в сайта http://www.daobg.com/ . Там са регистрирани около 3 920 д.

Как можем да бъдем разпознати на улицата от хора, които не ни познават?
- Когато се събираме под часовника на Централна поща, сме най-многобройната група. Понякога, някои от нас са облечени с тениски с различни щампи, свързани по някакъв начин с Япония или с музиката, която слушаме, а в речта ни може да се чуят доста японски думи и изрази.

Бункасай е ежегодно събитие във Велико Търново. Представлява празник на японската култура, организира се от ВеликоТърновския Университет, подпомогнат от Японското Посолство у нас. Празникът е организиран под формата на изложба, на демонстрирането на различни аспекти на японската култура, като същевременно тече и специална програма. Програмата, обикновено, включва демонстрации на чайна церемония, на различни бойни изкуства, готвене на специфични японски ястия, караоке, изработване на оригами и др. Изложбата представя плакати, марки, игри, картички, калиграфия, оригами, киригами, рисуване на манга, прожекции на аниме... Имате възможността да облечете кимоно за малко и да се снимате за спомен с него.
Ro6ava GarGa
О,ГОСПОДИ! НЕ ОТНОВО!!!!!
Aglarana
Какво пък толкова смешно или лошо или каквото и да е има в това, че ISTORIK пуска теми, от които можеш да научиш нещо, за което си имал минимална предства!!! devilsmiley.gif
scion_of_storm
Стига деееееееееееееееееееееееееееееееееееее!Кво правиш бе човек?!?!?!?! mad.gif
Beerzebub
На мен ми беше интересно... Докато не стигнах до:

Цитат
Феновете на манга и аниме не слушат чалга, а само музика, която може да се нарече интелигентна.

thumbdown.gif blackmetal.gif
InsArtTure
Цитат
Стига деееееееееееееееееееееееееееееееееееее!Кво правиш бе човек?!?!?!?! mad.gif

^Искрено те моля да не пускаш поустове от този род. Не сме metal.bg
Ако не ти е интересно, не пиши, не чети дори.
До сега веднъж не ми направи добро впечатление-защо ли седя и ти обяснявам, неща, дето не искаш да знаеш wink.gif

Още 1 такъв поуст и ще ти се случи случка, tongue.gif

Статията е страхотна.Кратка, ясна и изчерпателна.
Уважавам цялото това изкуство. Много от нещата страшно харесвам.
Ro6ava GarGa
еми и ти си прав...но реално погледнато тези теми не се 4етат от много хора след 10 ред...а и няма какво да се обсъжда...смисъл...това не е енциклопедия..а ФОРУМ!
+това от много време в този форум не ми е направило впечатление на Историк да му пука изобщо за нещата които поства...не се появява да коментира...просто поства и изчезва...me:against
SepulTeraHead
Мангата е за педали и грозни самотни жени. Факт.
rage`girl
Не е така.


Допреди няколко години основните фенове на анимето и мангата бяха момчета. Това вече е факт. Все почвче момичета започнаха да ГЛЕДАТ АНИМЕ, но именно заради лигавите 80-90 % от по-новите анимета. Те са пълни бози. А що се отнася за мангата... при нея положението е малко по-различно. Там Мангата все още е по-популярна сред момчетата.
Тези "педали и грозни самотни жени" тях ги има навсякъде и от тях няма отърване, но немосля, че всички фенове на на мангата и анимето трябва да бъдем слагани под някакъв общ знаменател.
И от този "факт", който спомена SepulTeraHead следва, че най-малко около милиард и половина - два от населението са "педали и грозни самотни жени"... жалко...
Ro6ava GarGa
не знам...мразя манга...не ме кефи...има едно две анимета които ме кефят не заради начина по които са направени...ами заради идеята...
SepulTeraHead
Има и яки порнота верно...
Ro6ava GarGa
Стефан is an ашшшхоооу! laugh.gif
не...а Хентаи пък е толко бля че няя да говоря повече... puke.gif
InsArtTure
Цитат
Мангата е за педали и грозни самотни жени. Факт.

Не знам-на мен много ми харесва-не съм педал, камо ли пък грозна самотна жена. А познатите ми, които харесват това нещо също не са. За България ли говориш?


Цитат
а и няма какво да се обсъжда...смисъл...това не е енциклопедия..а ФОРУМ!

Все пак, ако имаш мнение по темата и другите също имат-няма да има проблем с обсъждането. Пък и една тема не е само обсъждане на първото мнение. Още повече, че един форум е повече четене, отколкото писане.
SepulTeraHead
Абе тъпо е, кво се обяснявате.
`Xandria`
Полезна информация наистина,ама продължавам да не намирам нищо чак толкова особено в мангата. rolleyes.gif
Единственото,което много ми харесва са очите,много изразителни,ама дотук с харесването tongue.gif rolleyes.gif
Integra
Темата си е върховна biggrin.gif . Едно голямо благодаря openwidehug.gif ...
rage`girl
Цитат(`Xandria` @ Jan 14 2006, 03:38 PM)
Единственото,което много ми харесва са очите,много изразителни,ама дотук с харесването tongue.gif  rolleyes.gif

Специално очите пък са някакъв вид избиване на комплекси от страна на японците. Супер тъпо се получава. Иначе не отричам, че много от най-добрите керъктър дизайни са именно на герои с такива очи(което не смятам за съвсем честно).

Също така не отричам, че повечето хентай и всички т.нар. яой и шонен-ай са повече от отвратителни. puke.gif

И мисля, че аниме трябва да се гледа не само заради някой батко, който всъщност прилича на кака с големи влажни очи...
Ro6ava GarGa
Е сега ще ви покажа един готин батко мое производство,...
http://gallery.datacom.bg/albums/userpics/...10825/manga.jpg
http://gallery.datacom.bg/albums/userpics/...0825/manga2.jpg ...та даже двама
Warrior Of Ice
Първият адски ми напомня на Saito от Rurouni Kenshin... huh.gif
rage`girl
Цитат(Ro6ava GarGa @ Jan 15 2006, 12:08 AM)
Е сега ще ви покажа един готин батко мое производство,...
http://gallery.datacom.bg/albums/userpics/...10825/manga.jpg
http://gallery.datacom.bg/albums/userpics/...0825/manga2.jpg ...та даже двама

Хей, първия да не е Хиджиката Тошизу от Peace Maker Kurugane? За него мога да кажа, че прилича на батко, но например Окита(от същия филм) го мислех за жена до втория-третия епизод...
Напоследък с тази мода да слагат на героите заострени учи, мърдащи коси и други признаци на мутации направо могат да ме довършат.
Малко останаха и аниметата в добрия стар стил, когато мъжете бяха мъже, а жените много много не се бъркаха в битките, а ги оставяха на голи до кръста, яки и агресивни мъже.

П.С....рисунките ми харесаха happy.gif
†MidiaN†
Начи само да вметна каква непоносимост изпитвам
Просто е грозно
^^
^^
Warrior Of Ice
Не е грозно - просто е необходимо определено естетическо чувство, за да го оцениш...
†MidiaN†
Бих казала, че нещото убива въпросното естетическо чувство ;\
InsArtTure
Цитат
 Не е грозно - просто е необходимо определено естетическо чувство, за да го оцениш...

Не, просто е необходимо Мидиан да се направи на интересна мацка. Явно по принцип страда от липса на внимание. wink.gif
†MidiaN†
Значи е необходимо да страдам от липса на внимание, за да не ми харесва нещо ?
Аха .. ок .. ясно {}
SepulTeraHead
Цитат(†MidiaN† @ Jan 15 2006, 10:48 AM)
Просто е грозно

+1
Slash
Цитат(SepulTeraHead @ Jan 15 2006, 11:37 AM)
Цитат(†MidiaN† @ Jan 15 2006, 10:48 AM)
Просто е грозно

+1

+2
rage`girl
О, хайде да не се залъгваме.
Бас хващам, че повечето от тези, които така настървено се обявиха против анимето като малки са били фенове на "Voltron", "Akira", "Fist of the North Star", а момичетата на "Saylor Moon" или имаше една друга боза "Сладката Канди". Не говоря за тези сравнително нови покемон мании и пр. Става дума за филми които сте гледали на 5, 7, 10 годинки. Защото моето първо аниме беше тогава и ми хареса, макар че хабер си нямах какво значи аниме.
`Xandria`
Цитат(rage`girl @ Jan 15 2006, 12:56 PM)
Бас хващам, че повечето от тези, които така настървено се обявиха против анимето като малки са били фенове на "Voltron", "Akira", "Fist of the North Star", а момичетата на "Saylor Moon"

Няма такова нещо,аз бях фенка на Walt Disney филмчетата! icon_headbang[1].gif Disney forever tongue.gif
sharon
Ще кажа само това, като човек, запален по MANGA & ANIME- Istorik, благодаря за линковете! biggrin.gif
Rolf
Аз също съм фен - не от най-отявлените, но просто ми допада този род изкуство. Противно на преобладаващото схващане, анимето и мангата не са единствено за детската аудитория. Голяма част от тях разглеждат съвсем сериозни въпроси... А колкото до стила на рисуване - всеки си има вкус. За един е красив, за друг не е. На мен ми харесва.
Revenant
уф не разбирам много от манга ...не разбрах добре историята на Final Fantasy
обаче ме изкефи едно филмче - Appleseed пак такова компютърно аниме (и се извинявам ако не е много точно определението ми)
Ro6ava GarGa
ми нямам си и идея от къде е...видях го,драснах го...точка.
ISTORIK
Всъщност, идеята на този текст е да се създаде статия, която да разясни на незапознатите с тази тематика, какво представляват манга комиксите и японските анимационни филми.
Също така - да рекламира Фумецу - националния фенклуб на маниаците на тези две изкуства.
В частниост - да рекламира и пловсивския клон на Фумецу - Аниме-но токи.
В допълнение, да рекламира сайтовете и чат каналите.
Виждате, текстът е многоцелеви, така да се каже.

Ако имате интерес към тези изкуства, моля, посетете сайтовете, а ако искате, регистрирайте се в някои от тях (може и във всичките).

Колкото до самия текст, писан е от мен.
Ако имате идеи как да се подобри, може да ги споделите.
Чудя се, какъв увод и какво заключение да му измисля...

Знам, че много от вас не харесват моите дълги текстове, но не мисля да ги правя по-"атрактивни", по-"четивни" или по-"смилаеми", пишейки всяко изречение в отделен постинг.
scion_of_storm
Ми то и аз май си падам някакъв фен на манга и аниме... wub.gif Не твърдя,че разбирам кой знае колко,но какво да се прави. rolleyes.gif Иначе Chobits рулз! metal.gif happy.gif
`Xandria`
Цитат(ISTORIK @ Jan 15 2006, 07:26 PM)
Знам, че много от вас не харесват моите дълги текстове, но не мисля да ги правя по-"атрактивни", по-"четивни" или по-"смилаеми

Искам да кажа че точно от някои твои текстове научих полезни и интересни неща,така че повечето си струва да им се обърне внимание. smile.gif
alpha prime
Цитат(SepulTeraHead @ Jan 14 2006, 10:47 AM)
Мангата е за педали и грозни самотни жени. Факт.

за педалите и малолетните съм 100% съгласен. от един момент вреди на развитието на мозъчните клетки и довежда до повреди в нервната система довеждащи до ... да речем дебилизъм.
MadHatter
ама, че сме едни компетентни всички wub.gif

лично смятам, че има яки неща в мангата, качествената рисунка си е плод на тренировки и знания. това е хубавото...останалото е гавра. а като гледам хейтърите може да са гледали повече от последния тип hmm.gif
scion_of_storm
Мдам...много съжалявам хората,които съдят и си изграждат мнение за анимето/мангата като гледат само поредици като Yu-Gi-Oh например,които са си наистина пълна гавра. puke.gif
rage`girl
Напълно съгласна.

В България не пускат това, което аз бих нарекла...може би най-точно истинското аниме.Може би само Акира, което са давали само веднъж с лош превод или Wind Named Amnesia. Всички други филмчета, които попадат в графата аниме като Ю Ги О, Покемон, Шаман Кинг и пр. са комерсиализирани дотолкова, че когато човек е гледал само тях определено ще има лошо мнение за анимето. Чесно казано в много от аниметата, които съм гледала има много повече смисъл и много по-добър сюжет от други филми.
Грешна нагласа за анимета може да има само човек, който не е гледал филми като Rouroni Kenshin, Ghost in the Shell, Grave of a Fireflies, Hellsing, Bleach, Vampire Hunter D, Akira, Spirited Away, Ninja Scrool, Cowboy Bebop, Perfect Blue, Wicked City, Bastard!!, бих прибавила и Samurai 7, Appleseed, Princess Mononoke, Angel Sanctuary, Elfen Lied, Fist of the North Star, Wind Named Amnesia, Beyond The Clouds, Gundam Seed, а сигурно и много други, за които не се сещам в момента...като се има в предвид и че мангата на много от тези анимета е мнооого по-добра от самите тях...може сами да си правите изводи.
Ro6ava GarGa
изтеглих си на сляпо Blood Trinity какфо е това?
scion_of_storm
И аз не го знам...абе изтегли си по-добре Berserk,Hellsing или моето любимо-Chobits...тея мога да ти препоръчам аз,но не съм кой знае какъв познавач.You choose. smile.gif
rage`girl
Цитат(Ro6ava GarGa @ Jan 18 2006, 01:58 PM)
изтеглих си на сляпо Blood Trinity какфо е това?

Ако става въпрос за това, което си мисля...
http://www.animenewsnetwork.com/encycloped...ime.php?id=4874

не е лошо...
Integra
Хмф.... абе мангата и анимето са си екстра.... Жалко е, че вс е яко клиширано и човек не може да види нещо като Hellsing или нещо такова thumbdown.gif ! А иначе, мнения много, не вс основани, ама все пак т'ва са си мнения...
П.с. Shaman king на аниме е добро (за сметка на мангата boxed.gif ).
Pyjamka
А пък аз не виждам що за оригиналност има в сюжета на Vampire Hunter D - Bloodlust. Беше ми особено скучно и на няколко пъти съвсем да го спра, но се отказвах, защото.... няма значение. Може би и настроението ми, когато съм го гледала, не е било особено "аниме", но пък кога ли всъщност е било такова? И постоянно имам чувството, че тези герои ще се разплачат! На вас заради това ли ви харесват толкова очите им? Пф!
И все пак, намирам комиксите, т.е. мангата за малко по-зарибителни, отколкото аниметата. Вероятно защото по принцип авторите на комикси си имат свой определен стил на рисуване, както и при мангата всеки художник има свои характерни работи, и също така е много по-любопитно да видиш как на една немърдаща рисунка се изразена нечия емоция, отколкото в нарисуван филм, където момичетата явно са болни от анорексия, защото са им много слаби краката. sp_ike.gif
Empty
Типично! Защо хората имат странната черта, да изпитват непоносимост към нещата, които не харесват?! Мангата и анимето са вид изкуство, както всяко друго и трябва да бъдат уважавани като такова. Не можеш да дадеш мнението си за нещо, само от с хвърлянето на един повърхностен поглед. Колко анимета или колко комикса са прочели тези, които казват, че е "отврат", "грозно", "боза" и т.н.

P.S. И така, докъде бях стигнал. Прекъснах понеже имах кратък урок по телепортация, дух и тяло, мистицизъм, телекинеза, предсказване не бъдещето, пътуване във времето и т.н. Предказаха ми, че ще умра преди колежката, само дето малко ми объркаха името, но човек не е безгрешен.

И така - относно мангата и нейните производни. Ако се постараеш да вникнеш в нещо, никога няма да кажеш, че е грозно или тъпо, дори да не ти е харесало из хич.
Що се отнася до мен, не съм запален фен, но харесвам анимета. А "Х" ми е култово. Не съм съгласен със всичко от поста на ISTORIK. Какво слушали манга феновете, какви били и т.н.
`Xandria`
Цитат(Pyjamka @ Jan 18 2006, 11:38 PM)
И постоянно имам чувството, че тези герои ще се разплачат! На вас заради това ли ви харесват толкова очите им? Пф!

smile.gif Специално за очите-според мен не изглеждат сякаш ще се разплачат всеки момент,може би на теб така ти изглежда,само че са нарисувани с такава техника,придадена им е изключителна дълбочина и са изпипани до най-малък детайл.Това си е мое мнение все пак,но лично аз рядко съм виждала толкова красиво око. wub.gif
Само че тук вече оставям на истинските фенове да дискутират,защото аз не съм от тях. sp_ike.gif bye.gif
rage`girl
Едни от особеностите на мангата/анимето са силно стилизираните образи, големите очи и несъразмерността в пропорциите. Без тях не е същото, а с тях е оплювана от много хора и отричана като изкуство. В мангата/анимето се набляга най-вече на очите, косата и усмивката. Те най-силно говорят за героя.
Аз лично не съм голяма почитателка на мангата/аниметата с герои с големи очи. Най-малкото при "теснооките" по им личи пола rolleyes.gif Според мен тесните очи са много по-красиви, пък и всички лигави анимета и манга са с герои с големи очи ( неоснователна причина да не ги харесвам, но все пак причина smile.gif )
ISTORIK
За да внеса яснота по отношение на споровете, аз осъвремених текста на статията, тя стана по-хубава, а и - по-дълга, за радост на любителите на моите теми и за ужас на техните хулители.

Искам да ви покажа и тези страхотни сайтове... Не ги пропускайте!

http://www.samurai-7.com/index.html

http://satanasov.com/

http://www.megatokyo.com/

http://info.datacom.bg/ygo/yu-gi-oh/nachalo.htm

http://angeluscity.free.fr/

http://ackomorebi.free.fr/SRSMain.php

http://acfcompo.free.fr/FCMain.php

http://hojofancity.free.fr/main.php?v=0

http://animenewsnetwork.com/encyclopedia/

http://hojofancity.free.fr/main.php?v=1

http://accatseye.free.fr/CEMain.php

http://accityhunter.free.fr/CHMain.php

http://www.geocities.jp/kanjiroom/

http://linear.mv.com/cgi-bin/j-e/dict

http://france-japon.net/

http://hentai.anime.dvdspecial.ru/

http://www.manga-zone.com/

http://www.mangasland.com/

http://www.mangakana.com/main.cfm

http://www.samuraichamploo.com/

http://www.idolcomics.com/buy/comic/book/m...s/comic_art.htm

http://www.ot-mandelieu.fr/bd/

http://gelweo.free.fr/nausicaa/

http://www.nausicaa.net/

http://www.finalmanga.net/

http://bpm.cult.bg/links/?w=l&c=manga

http://www.madamhydra.net/index0.html

http://www.kogaru.net/

http://www.animeart.com/

http://www.yukito.com/

http://jajatom.moo.jp/E-top/E-frame.html

http://kyoodai.free.fr/

http://www.anime.de/

http://animeworld.com/reviews/

http://www.kogaru.net/newsletter/envois/newsletter.htm

http://www.japanvibes.com/

http://www.anime-anime.com/index.php/

http://www.kaze.fr/

http://www.farence.org/

http://www.animint.com/

http://animeguides.free.fr/

http://www.animeresearch.com/

http://dimensionfuture.free.fr/

http://www.manga-news.com/

http://www.fanfestival.fr/

http://www.otaku-board.info/

http://www.psycko-manga.de/html/menu.html

http://www.cinemasie.com/en/

http://www.nihon-fr.com/cinema/

http://animecritic.com/index.html

http://animecritic.com/reviews-alpha.html

http://anidb.info/perl-bin/animedb.pl?show=animelist

http://akumajo.free.fr/

http://www.wizards.com/

http://www.geocities.com/animemu/

http://www.gloubiboulganight.com/

http://www.bacfilms.com/site/interstella/

http://www.rygargame.com/

http://l5r.alderac.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Legend_of_the_Five_Rings

http://www.capcom.co.jp/onimusha/

http://iro.ragnarokonline.com/

http://animes-bg.com/

http://www.manga-kun.com/Nachalo.htm

http://manga.start.bg/

http://www.animeproject.hit.bg/frame3.htm

http://www.anime-bg.dir.bg/main_page.shtml

http://fumetsu.hit.bg/Locator.html
InsArtTure
^Страхотно, Историко, само така! yes.gif
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2020 Invision Power Services, Inc.